Ухвала
від 10.05.2018 по справі 912/485/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В'ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

10 травня 2018 року Справа № 912/485/18

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М. розглянувши справу № 912/485/18 від 15.03.2018 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД" (далі - ТОВ "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД"), 25009, м. Кропивницький, вул. Комарова, 40,

та заяву кредитора - Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві (далі - ГУ ДФС у м. Києві), 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19

до банкрута - ТОВ "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД", 25009, м. Кропивницький, вул. Комарова, 40,

про визнання грошових вимог в сумі 891 207,70 грн

ВСТАНОВИВ:

Постановою від 29.03.2018 господарський суд визнав ТОВ "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД" банкрутом. Відкрив ліквідаційну процедуру щодо банкрута ТОВ "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД". Клопотання про призначення ліквідатором ТОВ "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД" голову ліквідаційної комісії Фіцуліна О.О. відхилив. Призначив ліквідатором банкрута - ТОВ "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД" арбітражного керуючого Остапенка Є.С. Постановив оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД", текст якого додається.

29.03.2018 (номер публікації: 50284, дата публікації на сайті ВГСУ: 29.03.2018 12:49) на веб-сайті Вищого господарського суду України офіційно оприлюднене повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКТ ЛТД". Граничним строком на заявлення грошових вимог кредиторів до банкрута визначено: кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

До господарського суду 03.05.2018 надійшла заява № б/н від 25.04.2018 ГУ ДФС у м. Києві з грошовими вимогами до банкрута в сумі 891 207,70 грн. з клопотанням відстрочити сплату судового збору до прийняття рішення.

Господарський суд вважає за необхідне відмовити кредитору у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору з огляду на таке.

Правові засади справляння судового збору визначаються Законом України "Про судовий збір".

За п.п. 10) п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" з 01.01.2018 ставка судового збору за подання до господарського суду заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом, становить 2 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, з 01.01.2018 за подання до господарського суду заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом, сплата судового збору становить 3 524,00 грн.

Кредитор - ГУ ДФС у м. Києві докази сплати судового збору не надав, про наявність пільг щодо сплати судового збору не повідомив.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд своєю ухвалою може відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін.

Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

При цьому оскільки статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, отже в тому числі й органів державної влади, то самі лише обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

Таким чином, прокуратуру та інші органи державної влади, що утримуються за рахунок держбюджету, і суб'єкти господарювання та громадяни поставлено законом у рівні умови щодо обов'язку сплачувати судовий збір, у зв'язку з чим, вибіркове надання господарським судом суб'єктивних переваг бюджетним установам перед іншими учасниками судового процесу шляхом звільнення чи відстрочення сплати судового збору призведе до порушення вищевказаного конституційного принципу, що є неприпустимим.

Кредитором не надано доказів на підтвердження майнового стану та неможливості сплати судового збору за подання заяви з грошовими вимогами до банкрута.

Враховуючи викладене, господарський суд дійшов висновку, що кредитором не наведено обставин, які б мали виключний характер та свідчили про наявність належних підстав для звільнення від сплати судового збору.

Чинне законодавство надає право суду на звільнення від сплати судового збору лише за наявності виключних обставин, з урахуванням того, що в майбутньому заявник матиме фінансову можливість сплатити розмір судового збору, чого із змісту обґрунтувань кредитора щодо звільнення від сплати судового збору не вбачається.

За ч. 3 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон) кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

Заяви кредиторів про грошові вимоги до боржника, що ліквідується власником, подаються безпосередньо до господарського суду та оплачуються судовим збором. Розгляд грошових вимог кредиторів в ліквідаційній процедурі здійснюється господарським судом в тому ж порядку, що і грошових вимог, заявлених на підставі статті 23 Закону. За результатами розгляду грошових вимог кредиторів господарським судом затверджується реєстр вимог кредиторів.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону до заяви в обов'язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, які підтверджують грошові вимоги до боржника.

Господарський суд зобов'язаний прийняти заяву кредитора, подану з дотриманням вимог цього Закону та Господарського процесуального кодексу України, про що виноситься ухвала, в якій зазначається дата розгляду заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам цього Закону.

При цьому до заяви № б/н від 25.04.2018 кредитора - ГУ ДФС у м. Києві доказів сплати судового збору не додано.

У разі якщо заяву конкурсного кредитора подано без дотримання вимог частини третьої статті 23 цього Закону, господарський суд письмово повідомляє заявника про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов'язаний їх усунути.

Відповідно, господарський суд дійшов висновку, що заява кредитора - ГУ ДФС у м. Києві подана без дотримання вимог частини третьої статті 23 Закону.

Якщо конкурсний кредитор усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до суду. В іншому випадку суд виносить ухвалу про повернення заяви. (ч. 2 ст. 24 Закону)

Керуючись ст. 2, 23-24, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 3, 12, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання кредитора - ГУ ДФС у м. Києві про відстрочення сплати судового збору за подання у справі № 912/485/18 заяви з грошовими вимогами до банкрута відмовити.

Повідомити заявника - ГУ ДФС у м. Києві про недоліки заяви № б/н від 25.04.2018 з грошовими вимогами до банкрута на загальну суму 891 207,70 грн та зобов'язати кредитора в строк до 25.05.2018 усунути недоліки такої заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Примірники ухвали направити банкруту, ліквідатору - арбітражному керуючому Остапенку Є.С. (адреса: вул. Наримська, 33-35, м. Дніпро, 49008), ГУ ДФС у м. Києві (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19).

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про веб-адресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Дата ухвалення рішення10.05.2018
Оприлюднено14.05.2018
Номер документу73871242
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/485/18

Ухвала від 15.04.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Постанова від 02.10.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 30.08.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Катеринчук Л.Й.

Постанова від 03.07.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Ухвала від 24.05.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Ухвала від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Постанова від 29.03.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 15.03.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 02.03.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні