Ухвала
від 16.03.2018 по справі 806/939/18
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження в адміністративній справі

16 березня 2018 року м. Житомир

справа № 806/939/18

категорія 6.3

Суддя Житомирського окружного адміністративного суду Горовенко А.В., перевіривши виконання вимог законодавства при поданні позовної заяви ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) до Міністерства юстиції України (вул. Городецького, буд.13, м.Київ, 01001), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області (пл.Шевченка, буд.1, м. Андрушівка, Житомирська область, 13401) та Селянське фермерське господарство "Шевченківське" (вул. Ворошилова, буд.30, м. Андрушівка, Житомирська область, 13401) про визнання неправомірним та скасування рішення про державну реєстрацію прав на нерухоме майно, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до Житомирського окружного адміністративного суду у якому просить:

- визнати неправомірним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 19916886 від 11.03.2015 здійснену ОСОБА_2 Андрушівського районного управління юстиції Житомирської області, як таку що не відповідає вимогам Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" №1952-ІV від 01.07.2004 та Закону України "Про оренду землі" №161-XІV від 06.01.1998, на підставі якого здійснено державну реєстрацію іншого речового права №9003936 від 11.03.2015 про державну реєстрацію договору оренди землі серія та номер 139, виданий 06.12.2005.

Позивач, посилаючись на порушення його прав та інтересів у сфері публічно-правових відносин, звернувся до суду з даним адміністративним позовом.

Відповідно до ухвали Житомирського окружного адміністративного суду від 26 лютого 2018 року позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху, встановлено строк для усунення недоліків позовної заяви.

У встановлений судом строк ОСОБА_1 усунула недоліки адміністративного позову.

Відповідно до частини 3 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України, передбачено, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 171 цього Кодексу.

Одночасно, в прохальні частині позовної заяви позивач просить поновити строк звернення до суду з позовною заявою.

В обґрунтування поважності причин пропуску строку звернення до суду з даним позовом зазначає, що їй стало відомо про наявність реєстрації в державному реєстрі договору оренди землі лише 14.12.2017 з інформаційної довідки отриманої після рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень.

До Житомирського окружного адміністративного суду з даним позовом звернулась 18.02.2018 (здано до відділення поштового зв"язку).

Згідно з ч.1 ст.122 Кодексу адміністративного судочинства України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Частиною 1 ст. 121 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) встановлено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Зважаючи на викладене, суд визнає поважними вказані позивачем підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду.

Зазначений спір згідно зі статтею 19 Кодексу адміністративного судочинства України, належить до юрисдикції адміністративних судів і підлягає розгляду у порядку адміністративного судочинства.

Позовна заява подана у порядку передбаченому статтею 168 Кодексу адміністративного судочинства України та відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених Кодексом адміністративного судочинства України немає.

Відповідно до положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Також суд зазначає, що згідно з ч.3 ст.80 Кодексу адміністративного судочинства України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Керуючись статтями 19, 20, 160, 161, 168, 171, 243, 248, 260 Кодексу адміністративного судочинства України, Житомирський окружний адміністративний суд,-

ухвалив:

1. Заяву ОСОБА_1 про поновлення строку звернення до суду з позовом до Міністерства юстиції України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області та Селянське фермерське господарство "Шевченківське", про визнання неправомірним та скасування рішення про державну реєстрацію прав на нерухоме майно, - задовольнити.

2. Визнати поважними вказані ОСОБА_1 підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду з позовом до Міністерства юстиції України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області та Селянське фермерське господарство "Шевченківське", про визнання неправомірним та скасування рішення про державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

3. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) до Міністерства юстиції України (вул. Городецького, буд.13, м. Київ, 01001), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області (пл. Шевченка, буд.1, м. Андрушівка, Житомирська область, 13401) та Селянське фермерське господарство "Шевченківське" (вул.Ворошилова, буд.30, м. Андрушівка, Житомирська область, 13401) про визнання неправомірним та скасування рішення про державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

4. Адміністративна справа розглядатиметься Житомирським окружним адміністративним судом у складі судді Горовенко А.В. одноособово за правилами спрощеного позовного провадження.

5. Справу призначити до розгляду у відкритому судовому засіданні на 10 квітня 2018 року о 10:30 в приміщенні Житомирського окружного адміністративного суду, який розташований за адресою: м.Житомир, вул.Мала Бердичівська, 23, про що повідомити учасників справи.

6. Встановити відповідачу строк для подання до суду відзиву на позов протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення відповідачу ухвали про відкриття провадження у справі.

Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

До відзиву додаються:

1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем;

2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

7. Встановити позивачу строк для подання до суду відповіді на відзив протягом семи днів з дня отримання відзиву.

До відповіді на відзив застосовуються правила, встановлені частинами другою - четвертою статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України.

8. Встановити відповідачу строк подання до суду заперечення протягом семи днів з дня отримання відповіді на відзив.

До заперечення застосовуються правила, встановлені частинами другою - четвертою статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України.

9. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається в мережі Інтернет за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud0670/.

10. Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена з підстав порушення правил підсудності до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом п'ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя А.В. Горовенко

Дата ухвалення рішення16.03.2018
Оприлюднено18.03.2018
Номер документу72768969
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/939/18

Ухвала від 23.05.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 04.05.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 10.04.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 16.03.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 26.02.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні