Ухвала
від 04.05.2018 по справі 806/939/18
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

04 травня 2018 року м. Житомир

справа № 806/939/18

категорія 6.3

Житомирський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Горовенко А.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження у приміщенні суду за адресою: 10014, місто Житомир, вул. Мала Бердичівська, 23, клопотання Міністерства юстиції України про заміну відповідача в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Міністерства юстиції України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області та Селянське фермерське господарство "Шевченківське" про визнання неправомірним та скасування рішення про державну реєстрацію прав на нерухоме майно, -

встановив:

У провадженні Житомирського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Міністерства юстиції України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області та Селянське фермерське господарство "Шевченківське" про визнання неправомірним та скасування рішення про державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

17 квітня 2018 року до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву за вх.№8086/18 в якому одночасно заявлено клопотання про заміну відповідача на належного. В обґрунтування вказаного клопотання, зазначено, що відповідач по справі - Міністерство юстиції України, виконує лише контроль за здійсненням діяльності у сфері державної реєстрації прав, а рішення про державну реєстрацію, що є предметом даного позову, приймалося державним реєстратором, які відповідно до ст.6 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень перебувають у трудових відносинах з виконавчими органами сільських, селищних та міських рад, державними адміністраціями, акредитованими суб"єктами. Також зазначає, що відповідачем в адміністративній справі, відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України, є суб"єкт владних повноважень, й інші особи до яких звернені позовні вимоги, позовні вимоги даної справи, жодних вимог до Міністерства юстиції України не містять, враховуючи наведені аргументи, просить суд замінити відповідача на належного.

У визначений день та час позивач та представник позивача до суду не прибули, проте представником позивача 03.05.2018 через канцелярію суду за вх.№9201/18 подано клопотання про розгляд справи без його участі та участі позивача.

Відповідач у визначений день та час свого повноважного представника до суду не направив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надсилав, причин неявки суду не повідомив.

Представник третьої особи - СФГ Шевченківське , у визначений день та час прибув до суду, проте перед початком судового засідання через канцелярію суду подав клопотання від 04.05.2018 за вх.№9365/18 про розгляд справи у порядку письмового провадження.

Третя особа - реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області, свого повноважного представника до суду не направив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Причин неявки суду не повідомив.

Зважаючи на заявлене представником позивача та представником третьої особи клопотання та неявку представників інших учасників справи, керуючись приписами ч.9 ст.205, ч.4 ст.229 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглядати справу в порядку письмового провадження.

Відповідно до частини 3 та 4 статті 48 КАС України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України Про питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції від 21.01.2015 №17 (далі - Постанова №17) ліквідовано Державну реєстрацій службу та Державну виконавчу службу поклавши на Міністерство юстиції України завдання і функції з реалізації державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), з питань державної реєстрації актів цивільного стану, речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, договорів комерційної концесії (субконцесії), з питань реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань, статутів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, якщо їх реєстрація передбачена законами, статуту територіальної громади м. Києва, державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності.

Пунктом 2 Постанови №17 встановлено, що Міністерство юстиції України є правонаступником Державної реєстраційної служби та Державної виконавчої служби, що ліквідуються, в частині реалізації державної політики у сферах, зазначених у пункті 1 цієї постанови.

Проте згідно з ст.6 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 01.07.2004 № 1952-IV (далі - Закон) організаційну систему державної реєстрації прав становлять:

- Міністерство юстиції України та його територіальні органи;

- суб'єкти державної реєстрації прав: виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації; акредитовані суб'єкти;

- державні реєстратори прав на нерухоме майно (далі - державні реєстратори).

Відповідно до ст. 9 Закону зберігання реєстраційних справ здійснюється виключно виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями за місцезнаходженням відповідного майна.

З огляду на викладене, у даний час суб'єктом державної реєстрації прав відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень є районна державна адміністрація за місцем знаходженням земельних ділянок.

Андрушівською районною державною адміністрацією на підставі Розпорядження №72 від 16.02.2016 створено Реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області (код ЄДРПОУ 40336970), що є юридичною особою та в архівах якої зберігаються реєстраційні справи.

Зважаючи на відсутність у суду можливості з"ясувати думку позивача та його представника щодо поданого Міністерством юстиції України клопотання про заміну відповідача на належного, внаслідок їх неявки у судове засідання, суд дійшов до висновку про часткове задоволення клопотання та залучення до участі у розгляді справи, як другого відповідача, - Реєстраційного відділу Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області (код ЄДРПОУ 40336970) .

Керуючись ст. ст. 48, 205, 223, 241, 243, 248, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, Житомирський окружний адміністративний суд, -

ухвалив:

1. Клопотання Міністерства юстиції України про заміну відповідача у справі за позовом ОСОБА_1 до Міністерства юстиції України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області та Селянське фермерське господарство "Шевченківське", про визнання неправомірним та скасування рішення про державну реєстрацію прав на нерухоме майно, - задовольнити частково.

2. Залучити до участі у справі, як другого відповідача, Реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області (пл.Шевченка, буд.1, м.Андрушівка, Житомирська область, 13401, код ЄДРПОУ 40336970).

3. Відкласти розгляд справи на 17 травня 2018 року о 15 год 00 хв.

4. Копію ухвали направити учасникам справи (до відома).

5. Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку в строки, визначені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання апеляційної скарги відповідно до вимог статті 297 Кодексу адміністративного судочинства України, з урахуванням п.п.15.5 п.15 Розділу VІІ "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя А.В. Горовенко

Дата ухвалення рішення04.05.2018
Оприлюднено11.05.2018
Номер документу73832692
СудочинствоАдміністративне
Сутьдержавну реєстрацію прав на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —806/939/18

Ухвала від 23.05.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 04.05.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 10.04.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 16.03.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 26.02.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні