Ухвала
від 06.03.2018 по справі 335/2268/18
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/2268/18 1-кс/335/1542/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

6 березня 2018 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні у залі Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя клопотання заступника начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області слідчого у кримінальному провадженні ОСОБА_3 про арешт майна, поданого у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018081280000018 від 30 січня 2018 року за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.205 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся заступник начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_3 за погодженням із процесуальним керівником прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 з клопотанням про арешт майна, мотивуючи свої вимоги тим, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Запорізькій області знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018081280000018 від 30 січня 2018 року за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території Запорізької області невстановлені особи з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з наданням послуг суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки щодо мінімізації податкових зобов`язань з ПДВ та податку на прибуток, «конвертації» грошових коштів шляхом переведення за грошову винагороду безготівкових коштів у готівку, оформлення безтоварних операцій в період з 2015 року по теперішній час створили та використовують до теперішнього часу реквізити ряду суб`єктів підприємницької діяльності.

Використовуючи реквізити створених підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності, відкриваючи для забезпечення злочинної діяльності та в подальшому використовуючи банківські рахунки в банківських установах, зазначені особи отримують готівкові кошти, які передають представникам реального сектору економіки. Для прикриття незаконної діяльності формуються та реєструються видаткові та податкові накладні по відображенню фіктивних оборудок, тобто до офіційних документів вносяться завідомо неправдиві дані про нібито проведенні фінансово-господарські операції. Тим самим створюються документи «прикриття», що в подальшому призводить до штучного завищення податкового кредиту та валових витрат суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки, з метою умисного ухилення від сплати податків.

Особи, що задіяні у даній протиправній діяльності спілкуються з клієнтами з питань, що пов`язані з наданням послуг щодо мінімізації податків та конвертації грошових коштів з метою ухилення від сплати податків, проводять підбір кандидатів на роль підставних осіб - директорів фіктивних підприємств, спілкуються з представниками органів виконавчої влади з метою отримання сприяння у своїй протиправній діяльності.

В результаті аналізу фінансово-господарської діяльності зазначених суб`єктів господарювання встановлено, що вони: не мають виробничих потужностей та складських приміщень; не мають автотранспорту для перевезення вантажів; кількість співробітників на вказаних підприємствах - 1-2 робітники, що фізично унеможливлює виконання договірних умов у задекларованих обсягах; наявність «пересортиці» (в документах бухгалтерського обліку зазначених СГД з ознаками фіктивності зазначається надходження одного виду товару, а в наступному, підприємствами у облікових документах відображується реалізація іншого виду товару); мають однакові IP-адреси та розрахункові рахунки в одних банківських установах, одні й ті ж самі особи підприємств є службовими особами відразу на декількох підприємствах, що свідчить про їх підконтрольність одній групі осіб. Зазначена інформація підтверджується зібраними матеріалами кримінального провадження: аналітичною довідкою №53/08-01-16-02-05/40213569 від 01.09.2017 року управління по боротьбі з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом ГУ ДФС у Запорізькій області та іншими матеріалами.

Органаном досудового розслідування встановлено, що до діяльності «конвертаційного» центру причетна ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка виконує доручення ОСОБА_6 та ОСОБА_7 щодо здійснення бухгалтерського обліку «фіктивних» підприємств, реєстрації податкових накладних, складання податкової звітності та подачі її до органів ДФС. Також, ОСОБА_5 є працівником ТОВ "Мустанг ТМ" (ЄДРПОУ 41492158), яке входить до складу «конвертаційного» центру.

ОСОБА_5 проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

01.03.2018 на підставі ухвали слідчого судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 15.02.2018 проведено обшук зазначеного об`єкта нерухомого майна, в ході проведення якого вилучено мобільний термінал систем зв`язку, а саме: SAMSUNG Galaxi Core 2, imei НОМЕР_1 , imei НОМЕР_2 в корпусі білого кольору з надписом на задній панелі «SAMSUNG», з наявною sim карткою оператору «Київстар» № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 .

Зазначений мобільний термінал систем зв`язку оглянутий, про що складений протокол огляду від 02.03.2018.

При огляді зазначеного мобільного терміналу систем зв`язку встановлено, що в ньому містяться документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Інтер Лофт Компані», ТОВ«Алдавіс» (ЄДРПОУ 41051030), ТОВ «Хаммер Трейд» (ЄДРПОУ 40722518), ТОВ «Антанта Бізнес» (ЄДРПОУ 40177939).

Зазначений мобільний термінал систем зв`язку постановою від 02.03.2018 визнано речовим доказом.

З огляду на викладене слідчий просив накласти арешт на вищезазначене майно.

Прокурор у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання без його участі, в якій клопотання слідчого підтримав.

Власник майна у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся в установленому законом порядку згідно з ч. 6 ст. 135 КПК України. Відповідно до рапорту слідчого, ним було здійснено виїзд за місцем проживання власника майна з метою вручення судової повістки, однак двері квартири ніхто не відчинив. Встановити місцезнаходження власника майна не виявилось можливим.

Враховуючи вимоги ч. 1 ст. 172, ч. 4 ст. 107 КПК України, слідчий суддя вважав за можливе розглянути клопотання за відсутності прокурора та власника майна без проведення фіксації судового засідання технічними засобами.

Дослідивши матеріали клопотання, якими обґрунтовуються його доводи, слідчий суддя доходить до наступного висновку.

Згідно зі ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, а заходами забезпечення кримінального провадження в тому числі є арешт майна.

За нормами ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Як передбачено п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою збереження речових доказів.

Відповідно до вимог ч. 11 ст. 170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

В даному випадку метою застосування арешту майна є необхідність його збереження та запобігання його втрати.

Стороною кримінального провадження доведено, що майно, вилучене 01.03.2018 під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , відповідає критеріям ст. 98 КПК України, має ознаки речових доказів по даному кримінальному провадженню, та існує загроза щодо його зникнення, втрати або пошкодження, або настання інших наслідків, що зашкодить повноті розслідування зазначеного кримінального провадження.

Таким чином, враховуючи наявність даних про достатність доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування у даному кримінальному провадженні та збереження речових доказів, враховуючи завдання арешту майна, як виду заходу забезпечення кримінального провадження, наслідки, які матиме накладення арешту на майно, слідчий суддя вважає за необхідне вжити заходів забезпечення кримінального провадження, шляхом накладення арешту на майно, що вилучене 01.03.2018 під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: мобільний термінал систем зв`язку, а саме: SAMSUNG Galaxi Core 2, imei НОМЕР_1 , imei НОМЕР_2 в корпусі білого кольору з надписом на задній панелі «SAMSUNG», з наявною sim карткою оператору «Київстар» № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 .

Таким чином, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170 173 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Накласти арешт на вилучене під час проведення обшуку 01 березня 2018 р. майно в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 : SAMSUNG Galaxi Core 2, imei НОМЕР_1 , imei НОМЕР_2 в корпусі білого кольору з надписом на задній панелі «SAMSUNG», з наявною sim карткою оператору «Київстар» № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 .

Ухвала слідчого судді виконується негайно та може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Запорізької області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Арешт може бути скасовано відповідно до ст. 174 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.03.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу72812604
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна, поданого у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018081280000018 від 30 січня 2018 року за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.205 КК України

Судовий реєстр по справі —335/2268/18

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 12.09.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 12.09.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 01.08.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 06.08.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 06.08.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 06.08.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 06.08.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 06.08.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 25.07.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні