Ухвала
від 20.03.2018 по справі 766/14131/17
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/14131/17

н/п 1-кс/766/2596/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.03.2018 року Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Херсоні клопотання прокурора відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів,

встановив:

Прокурор звернувся до суду з клопотанням в якому просить суд: постановити ухвалу про надання прокурору відділу прокуратури області ОСОБА_3 , а також складу консультантів до яких входить: директор ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , начальник ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , керівник навчально-методичного відділу ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 , головний спеціаліст ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 , юрист ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_8 , начальник відділу кадрів ДВНЗ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » - ОСОБА_9 , головний спеціаліст відділу вищої, ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_10 , спеціаліст відділу ліцензування ДВНЗ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » - ОСОБА_11 та провідний спеціаліст ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_12 , можливість ознайомитися та здійснити копіювання з метою проведення експертного дослідження у адміністративних будівлях приватного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_13 » (ідент. код НОМЕР_1 ), розташованих за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , з наступними документами:

- ліцензійної справи, на підставі якої 12.07.2016 р. ІНФОРМАЦІЯ_9 надано приватному закладу « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ліцензію щодо здійснення господарської діяльності з надання освітніх послуг у сфері вищої освіти.

- ліцензійної справи, на підставі якої 30.06.2016 р. ІНФОРМАЦІЯ_9 надано приватному закладу « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ліцензію щодо здійснення господарської діяльності з надання освітніх послуг у сфері професійно технічної освіти.

- іншими офіційними документами пов`язаними зі здійснення приватним закладом « ІНФОРМАЦІЯ_10 » діяльності у сфері надання освітніх послуг з вищої та професійно технічної освіти.

В обґрунтування клопотання посилався на те, що слідчим відділом прокуратури Херсонської області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017230000000240 за ч. 1 ст. 366 КК України.

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що відповідно до вимог ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 28.09.2017 здійснення освітньої

Під час проведення досудового розслідування виникла суттєва необхідність у проведенні експертного дослідження (експертизи) складом створених консультантів щодо визначення відповідності здійснення приватним закладом « ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_13 » освітньої діяльності державним вимогам та встановлення достовірності інформації наданої до ІНФОРМАЦІЯ_9 при проведенні ліцензування.

06.03.2018 прокуратурою області у кримінальному провадженні № 42017230000000240 винесено постанову про проведення експертного дослідження (експертизи) щодо додержання вимог діючого законодавства приватним закладом « ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_13 » при здійсненні діяльності у сфері вищої та професійно-технічної освіти.

15.02.2018 прокуратурою області направлено запит у кримінальному провадженні до ІНФОРМАЦІЯ_11 ОСОБА_13 » з приводу надання документів щодо здійснення вищої та професійно-технічної освіти зазначеним учбовим закладом.

Проте станом на 06.03.2018 приватний заклад ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_13 » будь-які документи з приводу здійснення вищої та професійно технічної освіти не надав, що на теперішній час унеможливлює проведення експертного дослідження та встановлення всіх обставин події кримінального правопорушення.

Таким чином, під час проведення досудового розслідування є достатньо підстави вважати, що документи ліцензійних справ приватного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_10 » та інші документи пов`язані зі здійснення вищої та професійно технічної освіти, містять дані та підтверджують факт внесення неправдивих відомостей до офіційних документів.

Зазначені документи мають силу речових доказів у кримінальному провадженні та необхідні для проведення експертного дослідження з метою встановлення події кримінального правопорушення, а також мають доказове значення для встановлення обставин розслідуваного злочину.

У подальшому вони можуть бути приєднані до матеріалів кримінального провадження та використанні в якості доказів.

Зазначене неможливо довести іншим способом ніж отриманням тимчасового доступу до речей і документів.

Враховуючи, що під час проведення досудового розслідування виникла суттєва необхідність в ознайомленні, копіюванні з метою проведення експертного дослідження на предмет достовірності відомостей, які викладені в офіційних документах ліцензійних справ та інших офіційних документах приватного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_10 » пов`язаних зі здійсненням діяльності у сфері вищої та професійно-технічної освіти.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив його задовольнити.

Адвокат ОСОБА_14 вважав, що клопотання не обґрунтоване, просив відмовити в задоволенні поданого клопотання.

Вислухавши пояснення сторін по справі, дослідивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що слідчим відділом прокуратури Херсонської області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017230000000240 за ч. 1 ст. 366 КК України.

З матеріалів клопотання та з пояснень прокурор вбачається, що тимчасовий доступ до документів необхідний для призначення експертизи в даному кримінальному провадженню.

З постанови про проведення експертного дослідження (експертизи) від 06.03.2018 року (що міститься в матеріалах клопотання) вбачається, що прокурором проведення експертизи доручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_12 .

Судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового та судового слідства (ст. 1 ЗУ "Про судову експертизу").

Залучення експерта та проведення судової експертизи - це слідча дія, яка являє собою особливу, передбачену законом форму одержання нових знань, що мають значення для кримінального провадження, за допомогою проведення досліджень особами, які володіють спеціальними знаннями в галузі науки, техніки, мистецтві, ремеслі.

Сутність експертизи полягає у проведенні досвідченою особою (експертом) за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду на основі її спеціальних пізнань самостійного дослідження, необхідного для з`ясування обставин, які мають значення для кримінального провадження, що знаходить своє відображення у висновку експерта.

Слід зазначити, що вказаним Законом «Про судову експертизу" встановлено чіткі критерії (вимоги) щодо осіб, які мають право здійснювати судово-експертну діяльність.

Таким чином слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора подане з метою надання матеріалів, необхідних для проведення по справі експертизи. Однак фактично по справі експертиза не призначена, так як вирішення питання щодо документів, необхідних для її проведення вирішує експерт, а не експерти ІНФОРМАЦІЯ_12 ( які не є експертами)

Враховуючи вище викладене, в задоволенні клопотання слід відмовити, оскільки воно є передчасним та таким, що не відповідає нормам закону.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 25,36,91, 242 КПК України, ЗУ «Про судову експертизу» .

ухвалив:

Клопотання залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення20.03.2018
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу72861417
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —766/14131/17

Ухвала від 22.03.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 22.03.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 22.03.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 03.04.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 25.01.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 15.01.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 04.01.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 27.12.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні