Ухвала
від 22.03.2018 по справі 766/14131/17
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/14131/17

н/п 1-кс/766/2921/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.03.2018 року Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Херсоні клопотання прокурора відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 про проведення експертизи,

встановив:

Прокурор звернувся до суду з клопотанням в якому просить доручити проведення експертизи експертам Міністерства охорони здоров`я України щодо з`ясування всіх обставин дотримання ПП «Стоматологічні послуги» вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики при провадженні медичної практики, під час проведення якої необхідно відповісти на наступні питання, а саме:

- чи була у ПП «Стоматологічні послуги» станом на 16.07.2015 року можлива спроможність провадити господарську діяльність з медичної практики за відсутністю в наявності у штаті підприємства таких працівників: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

- чи відповідає на теперішній час здійснення господарської діяльності ПП «Стоматологічні послуги» вимогам Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики

- чи є підстави щодо скасування ліцензії від 16.07.2015 року наданої ПП «Стоматологічні послуги» на провадження господарської діяльності з медичної практики.

В обґрунтування клопотання посилався на те, що слідчим відділом прокуратури Херсонської області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017230000000240 за ч. 1 ст. 366 КК України.

В судове засідання прокурор підтримав клопотання просив ого задовольнити.

Дослідивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що слідчим відділом прокуратури Херсонської області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017230000000240 за ч. 1 ст. 366 КК України.

В клопотанні прокурор зазначає, що при проведенні досудового розслідування виникла необхідність у проведенні експертизи експертами Міністерства охорони здоров`я України щодо з`ясування всіх обставин додержання ПП «Сімейний стоматолог» вимог ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики.

Так прокурор не зазначає, яку саме необхідно провести експертизу для встановлення всіх обставин кримінального провадження. Нормативне визначення службового підроблення ( ст. 366 КК України) - внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів, а також складання і видача завідомо неправдивих документів. Підроблення офіційних документів може полягати у повній фальсифікації або в частковій зміні змісту справжнього документа; способи підроблення документів можуть бути різні. Отже, зазначені в клопотанні питання для кваліфікації діяння за ст. 366 КК України значення не має.

Крім того, поняття судова експертиза чітко визначена в ст. 1 ЗУ "Про судову експертизу" - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового та судового слідства.

Залучення експерта та проведення судової експертизи - це слідча дія, яка являє собою особливу, передбачену законом форму одержання нових знань, що мають значення для кримінального провадження, за допомогою проведення досліджень особами, які володіють спеціальними знаннями в галузі науки, техніки, мистецтві, ремеслі.

Сутність експертизи полягає у проведенні досвідченою особою (експертом) за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду на основі її спеціальних пізнань самостійного дослідження, необхідного для з`ясування обставин, які мають значення для кримінального провадження, що знаходить своє відображення у висновку експерта.

Слід зазначити, що вказаним Законом «Про судову експертизу" встановлено чіткі критерії (вимоги) щодо осіб, які мають право здійснювати судово-експертну діяльність.

Відповідно до ч.1ст. 332 КПК Українипід час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбаченихстаттею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Частиною 1ст. 242 КПК Українипередбачено, що експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Відповідно до Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень призначення судових експертиз та експертних досліджень (далі - експертизи та дослідження) судовим експертам державних спеціалізованих науково-дослідних установ судових експертиз Міністерства юстиції України (далі - експертні установи) та атестованим судовим експертам, які не є працівниками державних спеціалізованих установ (далі - експерти), їх обов`язки, права та відповідальність, організація проведення експертиз та оформлення їх результатів здійснюються у порядку, визначеному, Законами України"Про судову експертизу",іншими нормативно-правовими актами з питань судово-експертної діяльності та зазначеною інструкцією.

Таким чином слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора необґрунтоване, оскільки відповідно до п. 5 ч. 2ст. 244 КПК Україниу клопотанні не зазначається вид експертного дослідження, що необхідно провести.

Також, слідчим суддею встановлено, що Міністерство охорони здоров`я України не є експертною установою, оскільки відповідно до закону атестовані судові експерти включаються до державногоРеєстру атестованих судових експертів, ведення якого покладається на Міністерство юстиції України. Судова експертиза може бути призначена тільки тим судовим експертам, яких внесено до Реєстру.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 25,36,91, 242 КПК України, ЗУ «Про судову експертизу» .

ухвалив:

Клопотання залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.03.2018
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу73216972
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення експертизи

Судовий реєстр по справі —766/14131/17

Ухвала від 22.03.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 22.03.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 22.03.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 03.04.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 25.01.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 15.01.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 04.01.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 27.12.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні