Ухвала
від 19.01.2018 по справі 522/23388/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

19.01.2018

Справа № 522/23388/17

1-"кс"/522/654/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2018 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 розглянувши клопотання заступника начальника управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , про проведення накладення арешту по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017160000001239 від 14 вересня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

З клопотання слідчого вбачається, що у провадженні управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Одеської області перебувають матеріали кримінального провадження №42017160000001239 від 14.09.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що згідно з інформацією УСБУ в Одеській області отримано дані щодо протиправної діяльності групи осіб, причетних до створення і придбання на території Одеської області, підприємств з ознаками фіктивності, реквізити яких використовуються для вчинення фіктивних правочинів (укладання безтоварних договорів про постачання товарів та надання послуг) та перерахування на рахунки останніх підприємствами різноманітних форм власності реального сектору економіки грошових коштів з метою подальшого їх переведення в готівку в різноманітних банківських установах на території м. Одеси та повернення «замовникам» за вирахуванням раніше обумовленого відсотка.

Проведеними заходами встановлено, що комерційними структурами, які використовуються у протиправній схемі являються: ТОВ «Неонрекламсервіс» (код ЄДРПОУ 32901745); РВА «GMM-Пресс» (код ЄДРПОУ 20984518); ТОВ «Райдуга-Південь» (код ЄДРПОУ 34221362); ТОВ «Горпреса» (код ЄДРПОУ 33567218); ТОВ «Нексо-Україна» (код ЄДРПОУ 26542566); ТОВ «Укрмедіа Юг» (код ЄДРПОУ 35502367); ДП «Одеса Медіа» (код ЄДРПОУ 31182284); ТОВ «Анвіма» (код ЄДРПОУ 35968870).

У результаті діяльності вказаних підприємств бюджету країни спричинено тяжкі наслідки у вигляді недоврахування податків.

У свою чергу, співробітники ДПІ у Приморському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області не здійснювали належних заходів контролю щодо перевірки вказаних підприємств з ознаками фіктивності.

Допитаний як свідок старший оперуповноважений УСБУ в Одеській області ОСОБА_5 , який повідомив, що під час оперативного супроводження іншого кримінального провадження, йому стало відомо, що на території Одеської області діють підприємства, які мають ознаки фіктивності та використовуються протиправні механізми переведення безготівкових коштів у готівку,одним з таких підприємств є ТОВ «Нексо-Україна» (код ЄДРПОУ 26542566).

Через вказане підприємство здійснюється укладення безтоварних договорів про постачання товарів та надання послуг, на підставі яких підприємствами різноманітних форм власності реального сектору економіки перераховуються грошові кошти на рахунки суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності з метою подальшого їх переведення в готівку в різноманітних банківських установах на території м.Одеси та повернення «замовникам» за вираховуванням раніше обумовленого відсотка.

На розрахункові рахунки ТОВ «Нексо-Україна» (код ЄДРПОУ 26542566) надходять кошти від підприємств різноманітних форм власності, які в подальшому переводяться в готівку. Вказані грошові кошти містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження та є об`єктом кримінально-протиправних дій, оскільки безпосередньо вказують на проведення безтоварних операцій. Крім того вказані грошові кошти, які надходять і знаходяться на вказаному розрахунковому рахунку, без прийняття відповідно рішення про арешт, будуть безпідставно та незаконно переведенні в готівку або на рахунки інших підприємств.

Вилучені предмети та документи, у тому числі безготівкові кошти, відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України, та які знаходяться на розрахункових рахунках вищевказаного підприємства можуть бути використані як речові докази, такі розрахункові рахунки відкриті у тому числі в АТ «УкрСиббанк» (МФО 351005), а саме: № НОМЕР_1 (643-РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ), № НОМЕР_1 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), № НОМЕР_2 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), № НОМЕР_3 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), НОМЕР_4 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), № НОМЕР_5 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) та належать ТОВ «Нексо-Україна» (код ЄДРПОУ 26542566).

Прокурор у судовому засіданні підтримав клопотання та просив задовольнити його в повному обсязі.

Розглянувши клопотання заступника начальника управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , заслухавши думку прокурора, вивчивши надані до клопотання матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити з наступних підстав.

Згідно ч.ч. 1,2 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому КПК України. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 171 КПК України, у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено:

1) підстави і мету відповідно до положень статті 170 цього Кодексу та відповідне обґрунтування необхідності арешту майна;

2) перелік і види майна, що належить арештувати;

3) документи, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном;

4) розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, у разі подання клопотання відповідно до частини четвертої статті 170 цього Кодексу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує доводи клопотання.

Згідно ст. 173 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

При вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати:

1) правову підставу для арешту майна;

2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього спеціальної конфіскації (у разі арешту майна з підстав, передбачених пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу);

3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (у разі арешту майна з підстав, передбачених пунктами 2, 3 частини другої статті 170 цього Кодексу);

4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою;

5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження;

6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Згідно до ч. 1 ст. 98 КПК України: «Речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення».

Таким чином, на підставі наданих матеріалів, оцінюючи всі встановлені під час розгляду клопотання обставини, приходжу до висновку, що необхідно накласти арешт на грошові кошти на рахунках та зупинення видаткових операцій з грошовими коштами та іншими цінностями, що надходять та вже знаходяться на рахунках відкритих у АТ «УкрСиббанк» (МФО 351005) ТОВ «Нексо-Україна» (код ЄДРПОУ 26542566), р/р № НОМЕР_1 (643-РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ), № НОМЕР_1 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), № НОМЕР_2 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), № НОМЕР_3 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), НОМЕР_4 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), № НОМЕР_5 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника начальника управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Одеської області ОСОБА_4 задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти на рахунках та зупинення видаткових операцій з грошовими коштами та іншими цінностями, що надходять та вже знаходяться на рахунках відкритих у АТ «УкрСиббанк» (МФО 351005) ТОВ «Нексо-Україна» (код ЄДРПОУ 26542566), р/р № НОМЕР_1 (643-РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ), № НОМЕР_1 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), № НОМЕР_2 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), № НОМЕР_3 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), НОМЕР_4 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), № НОМЕР_5 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ).

Виконання ухвали покласти на заступника начальника управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Одеської області ОСОБА_4 .

Копію ухвали про арешт майна направити слідчому та прокурору.

Відповідно до ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.01.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу72880156
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення накладення арешту по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017160000001239 від 14 вересня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —522/23388/17

Ухвала від 19.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 06.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 06.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 21.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 21.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 20.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 20.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 20.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 20.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні