Ухвала
від 20.03.2018 по справі 909/1174/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/1174/17

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

20.03.2018 м. Івано-Франківськ Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., при секретарі судового засідання Сегін І. В., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні справу за позовом Горохолинської сільської ради до сільськогосподарського кооперативу "Дружба" про визнання протиправною бездіяльність та зобов'язання передати безоплатно до комунальної власності житлові будинки,

в с т а н о в и в:

15 січня 2018 р., Господарський суд Івано-Франківської області відкрив провадження у справі за позовом Горохолинської сільської ради до сільськогосподарського кооперативу "Дружба" про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання голови ліквідаційної комісії сільськогосподарського кооперативу "Дружба" ОСОБА_1 передати безоплатно до комунальної власності територіальної громади с. Горохолина в особі Горохолинської сільської ради нежитлові будинки № 308а, № 308б, № 308в, що знаходяться за адресою: вул. Українська, с. Горохолина, Богородчанський район, Івано-Франківська обл.

Представник відповідача в жодне судове засідання не з'явився, вимог ухвал суду не виконав, відзиву на позов не подав. Про причини неявки в засідання свого представника та невиконання вимог ухвал відповідач суду не повідомив.

Про дату, час та місце проведення судових засідань суд повідомляв сільськогосподарський кооператив "Дружба" відповідними ухвалами, які надсилав на адресу місцезнаходження останнього, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: Івано-Франківська обл., Богородчанський район, с. Горохолина.

Разом з тим, поштові відправлення, яким на адресу відповідача направлялись ухвали суду, повернулись до суду із відміткою відділення Укрпошти "за зазначеною адресою не проживає".

Згідно з ч. 4 ст. 89 ЦК України, відомості про місцезнаходження юридичної особи вносяться до Єдиного державного реєстру.

За приписами ч. 1 ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Згідно з ч. 1 ст. 77 ГПК України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Крім того, відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з ухвалами у даній справі на веб-сторінці Єдиного державного реєстру судових рішень.

Враховуючи наведене, відповідача було належним чином повідомлено про дату, час та місце проведення судових засідань.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 177 ГПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

При розгляді даної справи суд також керується положеннями п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 р. про те, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку, що кореспондується з обов'язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п. 35 рішення Європейського суду з прав людини від 07 липня 1989 р. у справі Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії (Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

Обов'язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням п. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08 листопада 2005 р. у справі Смірнова проти України).

З урахуванням практики Європейського суду з прав людини критеріями розумних строків є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника (справи Федіна проти України від 02 вересня 2010 р., Смірнова проти України від 08 листопада 2005 р., Матіка проти Румунії від 02 листопада 2006 р., Літоселітіс проти Греції від 05 лютого 2004 р. та інші).

Як передбачено в ч. 1 ст. 202 ГПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Враховуючи наведене, підготовче провадження у даній справі слід закрити та призначити розгляд справи по суті.

Згідно з ч. 1 та п. 3 ч. 2 ст. 185 ГПК України, у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті. За результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись статтями 177, 182, 185, 234, 235 ГПК України, суд

у х в а л и в:

1. Підготовче провадження у справі за позовом Горохолинської сільської ради до сільськогосподарського кооперативу "Дружба" про визнання протиправною бездіяльність та зобов'язання передати безоплатно до комунальної власності житлові будинки - закрити.

2. Розгляд справи по суті призначити на 12 квітня 2018 р., об 11 год. 30 хв., у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області в м. Івано-Франківську по вул. Шевченка, 16, зал судових засідань № 9.

3. Сторонам направити в судове засідання своїх представників, повноваження яких оформити у відповідності із зазначеними в ст. 60 ГПК України вимогами.

4. Дана ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню.

Суддя Ткаченко І. В.

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення20.03.2018
Оприлюднено22.03.2018
Номер документу72881371
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/1174/17

Рішення від 12.04.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Ухвала від 21.02.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Ухвала від 05.02.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Ухвала від 15.01.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Ухвала від 19.12.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні