Постанова
від 08.12.2009 по справі 2-а-7647
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія Справа № 2-а-7647/09/1170

Категорія статобліку 2.11.17

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"08" грудня 2009 р.

Кіровоградський окружни й адміністративний суд у скл аді головуючого судді Могила н С.В., розглянувши у відкритом у судовому засіданні 08 грудня 2009 року о 14-50 год. адміністратив ну справу №2-а-7647/09/1170

за позовом: Приватного підприємства «Вентехком»

до відповідача: Держав ної податкової інспекції у м . Кіровограді

про визнання протиправним и дій та визнання нечинним ак ту про анулювання реєстрації платника податку на додану в артість,

за участю:

секретаря судового засіда ння - Канюки І.І.,

представників:

позивача - Очеретяний І .К., Наговський С.М.

відповідача - Король Д.М .,

Приватне підприємство «Вентехком» звернулося з поз овом до Державної податкової інспекції у м.Кіровограді, ут очненим в судовому засіданні (а.с.22), про визнання протиправн ими дій Державної податкової інспекції у м.Кіровограді що до анулювання 15.10.2009 р. реєстраці ї платника податку на додану вартість Приватного підприє мства «Вентехком» та визнанн я нечинним акта ДПІ у м. Кірово граді від 15.10.2009 р. №154 про анулюва ння реєстрації платника пода тку на додану вартість.

Позивач зазначив, що анулю вання здійснено відповідно д о п.п. «в» п. 9.8 ст. 9 Закону Україн и «Про податок на додану варт ість» на підставі рапорту б/н від 13.10.2009 р., відповідно до зміст у якого, не знайдено посадови х осіб за адресою м.Кіровогра д, вул.Валентини Терешкової, 9. Але висновки викладені в рап орті, позивач вважає такими, щ о не відповідають фактичним даним, оскільки ПП «Вентехко м» постійно знаходиться за а дресою вказаною в свідоцтві про реєстрацію платника пода тку на додану вартість. ПП «Ве нтехком» перебуває на загаль ній системі оподаткування, є платником податку на додану вартість за ставкою 20%, а тому в важає, що у ДПІ в м.Кіровограді відсутні підстави для анулю вання реєстрації платником п одатку за п.п. «в» п. 9.8 ст. 9 Закон у України «Про податок на дод ану вартість».

Відповідачем подано запер ечення на позовну заяву відп овідно до змісту якого, позов ним не визнається у повному о бсязі на тій підставі, що при з дійсненні податковим органо м постійного моніторингу пла тників податку на додану вар тість були застосовані заход и з перевірки фактичного міс цезнаходження приватного пі дприємства «Вентехком» та йо го посадових осіб, в результа ті встановлено незнаходженн я посадових осіб за місцем ре єстрації підприємства, а том у на підставі п.п.«в» п.9.8 ст. 9 Зак ону України «Про податок на д одану вартість» реєстрацію п латника ПДВ анульовано.

В судове засідання з' явил ися представники позивача, я кі позов підтримали у повном у обсязі та просили суд його з адовольнити. Представник від повідача позов не визнав та п росив в його задоволенні від мовити.

Відповідно до ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 08.12.20 09 року проголошено вступну та резолютивну частини постано ви. Виготовлення постанови у повному обсязі відкладено н а 14.12.2009 р., про що повідомлено сто ронам після проголошення вст упної та резолютивної частин и постанови в судовому засід анні з урахуванням вимог ч.4 ст .167 КАС України.

Дослідивши подані позивач ем та відповідачем документи і матеріали, заслухавши пояс нення сторін та покази свідк ів, всебічно і повно з' ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, адміністративний суд,

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємст во «Вентехком» 14.08.2008 р. зареєстр оване Виконавчим комітетом К іровоградської міської ради за адресою: м.Кіровоград, вул. Валентини Терешкової, 9, що під тверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичн ої особи серії А00 №748033 (а.с.9).

15.08.2008 р. Приватне підприємст во «Вентехком» взяте ДПІ у м. К іровограді на облік як платн ик податків, що підтверджуєт ься довідкою від 15.08.2008 р. №2483/29-0 (а.с .25).

09.09.2008 р. позивач зареєстрован ий ДПІ у м. Кіровограді як плат ник податку на додану вартіс ть, що підтверджується свідо цтвом №100138236 про реєстрацію пла тника податку на додану варт ість серії НБ №019750 (а.с.10).

Державною податковою інсп екцією у м. Кіровограді 15.10.2009 р. в инесено акт №154 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість Приватно го підприємства «Вентехком» на підставі п.п. «в» п. 9.8 ст. 9 Зак ону України «Про податок на д одану вартість» та п.21 Положен ня про реєстрацію платників податку на додану вартість, з атвердженого наказом ДПА Укр аїни від 01.03.2000 р. №79 (а.с.7). Допитані в якості свідків ОСОБА_4 т а ОСОБА_5 пояснили, що вони входили до складу комісії, що прийняла оскаржуваний акт, т а пояснили, що підставою для п рийняття рішення про анулюва ння свідоцтва реєстрації пла тника податку на додану варт ість був рапорт.

В судовому засіданні предс тавником відповідача повідо млено, що анулювання реєстра ції позивача, як платника под атку на додану вартість, здій снено на підставі п.п.«в» п. 9.8 с т. 9 Закону України «Про подато к на додану вартість» у зв' я зку із наявністю інших причи н, а саме - незнаходження пос адових осіб за місцем реєстр ації підприємства. Факт незн аходження посадових осіб ПП «Вентехком» за місцем реєстр ації підприємства відповіда чем встановлено на підставі рапорту о/у ГВПМ ДПІ у м. Кіров ограді Ткаченка А.Б. (а.с.39).

Відносини щодо підстав та п орядку реєстрації, анулюванн я реєстрації суб' єктів госп одарювання, як платників под атку на додану вартість врег ульовані Законом України „Пр о податок на додану вартість ” та Положенням про реєстрац ію платників податку на дода ну вартість, затвердженим на казом Державної податкової а дміністрації України від 01.03.200 0 року №79.

Відповідно до п. 9.1, п 9.2 ст.9 Зако ну України „Про податок на до дану вартість” центральний п одатковий орган веде реєстр платників податку. Будь-якій особі, яка реєструється як пл атник податку на додану варт ість, присвоюється індивідуа льний податковий номер, який використовується для справл яння цього податку.

Анулювання реєстрації пла тника податку на додану варт ість здійснюється лише при н астанні законодавчо встанов лених випадків, передбачени х п. 9.8 ст. 9 Закону України „Про податок на додану вартість”:

а) платник податку, який до м ісяця, в якому подається заяв а про анулювання реєстрації, є зареєстрованим згідно з по ложеннями підпункту 2.3.1 пункт у 2.3 статті 2 цього Закону більш е двадцяти чотирьох календар них місяців, включаючи місяц ь реєстрації, та має за останн і дванадцять поточних календ арних місяців обсяги оподатк овуваних операцій, менші за в изначені зазначеним підпунк том;

б) ліквідаційна комісія пла тника податку, оголошеного б анкрутом, закінчує роботу аб о платник податку ліквідуєть ся за власним бажанням чи за р ішенням суду (фізична особа п озбувається статусу суб'єкта господарювання);

в) особа, зареєстрована як п латник податку, реєструється як платник єдиного податку а бо стає суб' єктом інших спр ощених систем оподаткування , які визначають особливий по рядок нарахування чи сплати податку на додану вартість, в ідмінний від тих, що встановл ені цим Законом, чи звільняют ь таку особу від сплати цього податку за рішенням суду або з будь-яких інших причин;

г) зареєстрована як платник податку особа обирає відпов ідно до цього Закону спеціал ьний режим оподаткування за ставками, іншими, ніж зазначе ні у статті 6 та статті 81 цього З акону;

ґ) особа, зареєстрована як п латник податку, не надає пода тковому органу декларації з цього податку протягом двана дцяти послідовних податкови х місяців або подає таку декл арацію (податковий розрахуно к), яка (який) свідчить про відс утність оподатковуваних пос тавок протягом такого період у, а також у випадках, визначен их законодавством стосовно п орядку реєстрації суб'єктів господарювання.

Анулювання реєстрації на п ідставах, визначених у підпу нкті „а” цього пункту, здійсн юється за заявою платника по датку.

Анулювання реєстрації на п ідставах, визначених у підпу нктах „б”-„ґ” цього пункту, зд ійснюється за ініціативою ві дповідного податкового орга ну або такої особи.

Законом України „Про подат ок на додану вартість” перед бачено вичерпний перелік пі дстав анулювання реєстраці ї платника податку на додану вартість.

Порядок анулювання реєстр ації платників податку на до дану вартість регулюється По ложенням про реєстрацію плат ників податку на додану варт ість, затвердженого наказом Державної податкової адміні страції України №79 від 01.03.2000 р.

Згідно із п. 25.2.2 Положення про реєстрацію платників податк у на додану вартість, рішення про анулювання реєстрації п латника податку на додану ва ртість за ініціативою податк ового органу оформляється ак том про анулювання реєстраці ї платника податку на додану вартість за формою №6-ПДВ. Так ий акт складається у двох при мірниках комісією, утвореною відповідно до розпорядження керівника податкового орган у, та затверджується керівни ком (заступником керівника) п одаткового органу. В акті про анулювання реєстрації платн ика податку на додану вартіс ть обов' язково вказується п ідстава для такого анулюванн я з посиланням на відповідні норми Закону. Дата затвердже ння акта про анулювання реєс трації платника податку на д одану вартість уважається дн ем прийняття такого рішення. Реєстрація діє до дати її ану лювання, яка відбувається у в ипадках, визначених пунктом 9.8 статті 9 Закону „Про податок на додану вартість”.

В судовому засіданні, допит аний в якості свідка ОСОБА_ 6 пояснив, що він 12.10.2009 р. близьк о 8-30 години прибув за місцем ре єстрації ПП «Вентехком» - м.Кі ровоград, вул.Валентини Тере шкової, 9 та пробув там приблиз но 10 хвилин. Посадових осіб пі дприємства не було. За вказан ою адресою перевірка місцезн аходження посадових осіб поз ивача здійснена лише один ра з, а тому судом взято до уваги той факт, що податковим орган ом не проведено системних за ходів перевірки знаходження посадових осіб за місцем реє страції підприємства в робоч ий час та протягом відповідн ого періоду.

Крім того, відповідач при ви значенні підстави анулюванн я реєстрації ПП „Вентехком”, як платника податку на додан у вартість послався на п. п. „в ” п. 9.8. ст. 9 Закону України „Про п одаток на додану вартість”, о днак в судовому засіданні, в п орушення ч. 2 ст. 71 КАС України, о бставин та відповідних доказ ів щодо реєстрації позивача, як платника єдиного податку або, як суб' єкта інших спрощ ених систем оподаткування, я кі визначають особливий поря док нарахування чи сплати по датку на додану вартість, від мінний від тих, що встановлен і вказаним Законом, чи прийня ття рішення про звільнення о станнього від сплати цього п одатку або з будь-яких інших п ричин, відповідачем суду не п одано.

Відповідно до преамбули За кону України „Про податок на додану вартість” зазначени й Закон визначає платників п одатку на додану вартість, об ' єкти, базу та ставки оподат кування, перелік неоподатков уваних та звільнених від опо даткування операцій, особлив ості оподаткування експортн их та імпортних операцій, пон яття податкової накладної, п орядок обліку, звітування та внесення податку до бюджету , а тому саме нормами зазначен ого Закону регулюються питан ня пов' язанні із визначення м платників податку на додан у вартість та сплатою податк у на додану вартість.

Пунктом 9.8 статті 9 Закону Ук раїни „Про податок на додану вартість” встановлено виче рпний перелік підстав анулюв ання реєстрації платника по датку на додану вартість, яки й розширеному тлумаченню не підлягає.

Відповідно до частини друг ої статті 19 Конституції Украї ни органи державної влади та органи місцевого самоврядув ання, їх посадові особи зобов ' язані діяти лише на підста ві, в межах повноважень та у сп осіб, що передбачені Констит уцією та законами України.

Частиною 2 ст. 71 КАС України п ередбачено, що в адміністрат ивних справах про протиправн ість рішень, дій чи бездіяльн ості суб' єкта владних повно важень обов' язок щодо доказ ування правомірності свого р ішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача , якщо він заперечує проти адм іністративного позову.

З огляду на викладене вище, суд, перевіривши відповідно до вимог ч. 2 ст. ст. 2 КАС України оспорюванне рішення про ану лювання свідоцтва платника п одатку на додану вартість, ви кладене в акті від 15.10.2009 року №157, дійшов висновку, що дії подат кового органу щодо прийняття вказаного акту вчиненні з по рушенням принципу законност і, а тому підлягають визнанню протиправними, а акт ? визнанн ю нечинним.

На підставі викладеного , керуючись ст. ст. 86, 94, 158-163, 167 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити в по вному обсязі.

2. Визнати протиправними ді ї Державної податкової інспе кції у м.Кіровограді щодо ану лювання свідоцтва платника п одатку на додану вартість Пр иватного підприємства «Вент ехком» протиправними.

2. Визнати нечинним акт Держ авної податкової інспекції у м.Кіровограді №154 від 15.10.2009 р. про анулювання свідоцтва платни ка податку на додану вартіст ь Приватного підприємства «В ентехком».

Присудити Приватному підп риємству «Вентехком», код ЄД РПОУ 36023258 (25014, м. Кіровоград, вул. В алентини Терешкової, 9) з Держа вного бюджету України (рахун ок №31118095600002, УДК в Кіровоградські й області, МФО 823016, ідентифікац ійний код 24145329) судовий збір в су мі 3,40 грн.

Постанова суду набирає законної сили після закінчен ня строку подання заяви про а пеляційне оскарження, якщо т аку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляц ійне оскарження, але апеляці йна скарга не була подана у ст рок, постанова суду набирає з аконної сили після закінченн я цього строку.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровсь кого апеляційного адміністр ативного суду через Кіровогр адський окружний адміністра тивний суд шляхом подачі в 10- д енний строк з дня її проголош ення, а в разі складення поста нови у повному обсязі відпов ідно до ст. 160 КАС України - з д ня складення постанови у пов ному обсязі, заяви про апеляц ійне оскарження і поданням п ісля цього протягом 20 днів апе ляційної скарги, або в порядк у ч. 5 ст. 186 КАС України.

Дата виготовлення повног о тексту постанови - 14 грудня 2009 року.

Суддя (підпис)

З оригіналом згідно:

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративно го суду С.В. Моги лан

Дата ухвалення рішення08.12.2009
Оприлюднено24.06.2010
Номер документу7292689
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-7647

Постанова від 25.12.2009

Адміністративне

Ясинуватський міськрайонний суд Донецької області

Циктіч Віталій Михайлович

Постанова від 08.12.2009

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Могилан Світлана Володимирівна

Постанова від 07.12.2009

Адміністративне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Єгурнова Ніна Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні