Вирок
від 28.03.2018 по справі 464/1365/18
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/1365/18

пр.№ 1-кп/464/242/18

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.03.2018 року

Сихівський районний суд м.Львова

в складі: головуючого ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Львові кримінальне провадження відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець та мешканець АДРЕСА_1 , зареєстрований АДРЕСА_2 , українець, гр-н України, з вищою освітою, невійськовозобов`язаний, неодружений, працює заступником директора ТзОВ «Б`ютівест», судимості немає, -

за ч.3 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, -

за участю: прокурора ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_6 в період з листопада 2014 року по липень 2017 року, з корисливих мотивів, з метою приховування злочинної діяльності, направленої на здійснення імітації фінансово-господарської діяльності, незаконного обернення безготівкових коштів в готівкові, здійснення документального оформлення начебто проведених операцій з купівлі-продажу товарів (надання послуг, виконання робіт), організував групу осіб, об`єднав співучасників виконавців ОСОБА_7 , який перереєстрував ТОВ«Євромакс-Захід» (ЄДРПОУ 40930304) та ОСОБА_8 , який зареєстрував ТОВ«Олісофагор» (ЄДРПОУ 39511946), а також особисто зареєстрував ТОВ «Концерн Екобіопаливо Львів» (ЄДРПОУ 40583427). Останні жодної господарської діяльності від імені підприємств не здійснювали, а ОСОБА_6 фактично володіючи реквізитами даних підприємств, маючи в розпорядженні установчі документи та печатки вищевказаних фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, виготовляв документи із використанням даних СПД, які в подальшому використовував для прикриття незаконної діяльності, достовірно знаючи, що створює видимість здійснення фінансово-господарської діяльності та діє в порушення вимог чинного законодавства, яке регулює здійснення підприємницької діяльності, ведення бухгалтерського та податкового обліків.

Так, ОСОБА_6 підшукав малозабезпечених громадян ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , на яких за винагороду зареєстрував суб`єкти господарської діяльності та призначив їх на посаду директорів, знаючи, що вони не будуть здійснювати реальну господарську діяльність підприємств, а лише формально по документах будуть числитися як службові особи, а саме:

-ТОВ «Євромакс-Захід», зареєстрованого 01.11.2016 управлінням державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради за адресою: м.Львів, вул. Городоцька, 174 (Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи №14151020000040200), взятого на податковий облік в Залізничній ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, відкрито розрахункові рахунки у ПАТ «Діамантбанк» та Філії Львівського обласного управління АТ Ощадбанк у м.Львові, відповідно до протоколу №2 загальних зборів підприємства та наказу №2 від 06.12.2016, призначено на посаду директора ОСОБА_7 ;

-ТОВ «Олісофагор»(ЄДРПОУ 39511946), зареєстрованого 27.11.2014 управлінням державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради за адресою: м.Львів, вул.Зелена, 115Б (Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи №14151020000035702), взятого на податковий облік в Личаківській ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, відкрито розрахункові рахунки у ПАТ «Артем Банк», відповідно до протоколу №1 загальних зборів підприємства та наказу №1 від 27.11.2014, призначено на посаду директора ОСОБА_8 .

Крім того, ОСОБА_6 створив ТОВ «Концерн Екобіопаливо Львів» (ЄДРПОУ 40583427), зареєстрованого 21.06.2016 управлінням державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради за адресою:м.Львів, вул.Зелена, 115б, каб.301, взятого на облік в Личаківській ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, перереєстрованого в ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м.Києві), відкрив рахунки ТОВ «Концерн Екобіопаливо Львів» в ПАТ «Діамантбанк»та ПАТ «Айбокс Банк» ставши його засновником, директором, головним бухгалтером.

З метою належного функціонування злочинної схеми, ОСОБА_6 використовувались банківські рахунки ТОВ «Євромакс-Захід», ТОВ «Олісофагор»та ТОВ«Концерн Екобіопаливо Львів», відкриті в ПАТ «Діамантбанк», Львівському обласному управлінні АТ «Ощадбанк», ПАТ «Артам Банк», ПАТ «Айбокс Банк».

Так, в період з листопада 2014 по червень 2017 року на рахунки ТОВ «Євромакс-Захід», ТОВ «Олісофагор»та ТОВ«Концерн Екобіопаливо Львів», відкриті в ПАТ «Діамантбанк», Львівському обласному управлінні АТ «Ощадбанк», ПАТ «Артам Банк», ПАТ «Айбокс Банк» надходили кошти від суб`єктів господарської діяльності в якості оплати товарів, робіт, послуг, які в подальшому перераховували на карткові рахунки фізичних осіб для їх зняття.

Такі дії ОСОБА_6 надавали можливість лише документально оформляти нібито проведення господарських операцій, для відображення фіктивних господарських операцій у податковому обліку та конвертації безготівкових коштів у готівкові.

Поряд з цим встановлено, що у ТОВ«Євромакс-Захід», ТОВ«Олісофагор», ТОВ «Концерн Екобіопаливо Львів» відсутні необхідні умови для досягнення результатів підприємницької (економічної) діяльності, відсутні основні фонди, технічний персонал, виробничі активи, складські приміщення, транспортні засоби, підприємства не знаходяться за юридичними адресами, тобто здійснення операційної діяльності без реальної мети настання правових наслідків, що свідчить про нікчемність укладених ними угод.

За результатами проведених слідчих дій, викрито вчинення кримінального правопорушення, вилучено фінансово-господарські документи фіктивних суб`єктів господарювання ТОВ«Євромакс-Захід», ТОВ«Олісофагор», ТОВ «Концерн Екобіопаливо Львів», зареєстрованих на ОСОБА_7 (обвинувальний акт щодо якого скеровано для розгляду в Залізничний районний суд м. Львова), ОСОБА_8 (обвинувальний акт щодо якого скеровано для розгляду в Личаківський районний суд м. Львова) і ОСОБА_6 , чим зупинено незаконну протиправну господарську діяльність ОСОБА_6 , яка полягала лише у документальному оформленні нібито проведення господарських операцій та конвертації безготівкових коштів у готівкові, шляхом зняття коштів по грошових чеках.

Отже, під прикриттям ТОВ«Євромакс-Захід», ТОВ«Олісофагор», ТОВ «Концерн Екобіопаливо Львів», групою осіб у складі організатора ОСОБА_6 та ОСОБА_7 і ОСОБА_8 , здійснювалась діяльність по наданню податкової вигоди для третіх осіб, які не виконували своїх податкових зобов`язань, не звітували до податкових органів та здійснювали господарські операції через фіктивних посередників.

Дії ОСОБА_6 вірно кваліфіковано за ч.3 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, так як він, будучи організатором, вчинив у співучасті фіктивне підприємництво, тобто створення та придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), з метою прикриття незаконної діяльності, за попередньою змовою групою осіб.

Під час досудового розслідування 16 березня 2018 року між підозрюваним та прокурором укладено угода про визнання винуватості у відповідності до вимог ст.ст.468, 469, 472 КПК України, згідно з якою вони дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій підозрюваного за ч.3 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, а також, що він має понести покарання у виді штрафу. За умовами угоди підозрюваний ОСОБА_6 засвідчив, що визнає неправомірність вчинення своїх дій і вину у вчиненні кримінального правопорушення, щиро розкаюється, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення. Обираючи вид і міру покарання підозрюваному, прокурор при укладенні угоди про визнання винуватості врахував обставини, передбачені ст.470 КПК України, а тому сторони дійшли згоди, що підозрюваний ОСОБА_6 має понести покарання у виді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить сімнадцять тисяч (17000) грн.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення визнав повністю. Ствердив, що розуміє права визначені, п.1 ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені п. 1 ч. 1 ст.473 КПК України, суть обвинувачення, вид і міру покарання. Просить затвердити угоду про визнання винуватості, яку уклав добровільно.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно п.2 ч.1 ст.468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим.

За умовами п.1 ч.4 ст.469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та тяжких злочинів.

Судом встановлено, що ОСОБА_6 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, яке згідно зі ст.12 КК України, є злочином невеликої тяжкості.

Судом у підготовчому судовому засіданні встановлено, що обвинувачений беззаперечно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення за вказаних обставин; сторони добровільно уклали угоду про визнання винуватості, зміст якої відповідає вимогам ст.472 КПК України та розуміють наслідки затвердження такої, передбачені ст.473 КПК України. Вид та міра покарання у виді штрафу, передбачені санкцією ч.1 ст.205 КК України, на які обвинувачений погоджується, обрані з врахуванням загальних засад призначення покарань, передбачених ст.ст.65-67 КК України. Судом не встановлено підстав для відмови в затвердженні угоди, визначених в ч.7 ст.474 КПК України.

Згідно з п.1 ч.3 ст.314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду. За умовами ч.1 ст.475 КПК України якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду, і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості і призначення узгодженого сторонами виду і міри покарання.

Відповідно до ч.2 ст.124 КПК України у разі ухвалення обвинувального вироку суд стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експертів. Відтак, з обвинуваченого на користь держави слід стягнути витрати на залучення експерта в загальній сумі 3575 грн.

Запобіжний захід відповідно до видів, передбачених ст.131 КПК України, не обирався.

Керуючись ст.ст.314,370,374,475 КПК України, с у д , -

з а с у д и в :

Затвердити угоду від 16 березня 2018 року між обвинуваченим ОСОБА_6 та прокурором заступником начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Львівської області ОСОБА_4 про визнання винуватості.

ОСОБА_6 визнати винуватим за ч.3 ст.27, ч.1 ст.205 КК України та призначити йому покарання штраф тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить сімнадцять тисяч (17000) гривень.

Стягнути з ОСОБА_6 в користь держави витрати на залучення експерта в сумі 3575 грн.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст.394 КПК України, до апеляційного суду Львівської області через Сихівський районний суд м.Львова протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення апеляційним судом.

Відповідно до ч.6 ст.376 КПК України копію вироку після його проголошення негайно вручити обвинуваченому та прокурору, інші учасники судового провадження копію вироку мають право отримати в суді.

Головуючий

Дата ухвалення рішення28.03.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73047221
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —464/1365/18

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Дзеньдзюра С. М.

Ухвала від 23.12.2019

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 13.11.2019

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Дзеньдзюра С. М.

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Крет Галина Романівна

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 28.08.2018

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Рудаков І. П.

Вирок від 28.03.2018

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Лєсной С. Є.

Ухвала від 22.03.2018

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Лєсной С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні