Ухвала
від 02.02.2018 по справі 760/2895/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 2/760/3913/18

в справі №760/2895/18

У Х В А Л А

/ про залишення позовної заяви без руху/

02 лютого 2018 року Суддя Солом'янського районного суду м. Києва Лазаренко В.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 /02094, АДРЕСА_1/ до Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу Жуляни-1 /69065, м. Київ, вул. Добробутна, 7/, третя особа: Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельний кооператив Жуляни ф/69065, м. Київ, вул. Добробутна, 5/, про визнання недійсним договору про пайову участь у кооперативі та стягнення завданих збитків , -

В С Т А Н О В И В :

31.01.2018 позивач звернулася до суду з позовом і просить визнати недійсним договір про пайову участь у кооператив №17/09/158 від 08.09.2017 року, укладений між нею та відповідачем ОЖБК Жуляни-1 та стягнути з останнього на її користь завдані збитки в подвійному розмірі у сумі 533 300,00 грн., посилаючись на те, що однією з умов зазначеного вище договору про участь у пайовому кооперативі було набуття позивачем прав власності на закріплену квартиру №158 у об'єкті будівництва - Будинок №2 по АДРЕСА_2, шляхом укладення договору міни паю на квартиру.

Однак, після виконання позивачем умов договору, а саме здійснення пайових внесків, було встановлено, що будівництво даного житлового будинку здійснюється з порушенням вимог чинного законодавства, що унеможливлює використання нерухомого майна за цільовим призначенням. А тому, вважає, що оскільки відповідач приховав дані обставини під час укладення договору про участь у пайовому кооперативі, даний правочин вважається недійсним. Також, вважає, що відповідач має відшкодувати їй понесені збитки у подвійному розмірі, виходячи з вимог ч. 2 ст. 230 ЦК України.

При вирішенні питання про відкриття провадження в справі з'ясовано, що позовна заява не відповідає вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України, а саме у ній відсутні відомості щодо:

- реєстраційного номеру облікової картки платника податків за його наявності або

номеру і серії паспорта для фізичних осіб - громадян України позивача;

- офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти сторін, відомої позивачу;

- ціни позову(відповідно до ст. 176 ЦПК України);

-відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі

проводилися;

-попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач понесла

і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи;

-підтвердження позивачем того, що нею не подано іншого позову до цього ж

відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Крім того, згідно з ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В позовній заяві позивач посилається на те, що вона звільнена від сплати судового збору на підставі ст. 22 Законом України Про захист прав споживачів , однак зі змісту позовних вимог вбачається, що положення даного закону не розповсюджується на правовідносини, що з приводу яких виник спір. А тому, оплата судового збору за подання даної позовної заяви регулюється Законом України Про судовий збір .

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ч. 2 ст.4 Закону за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, розмір судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб ( з 01.01.2018 - 1762,00 грн.) і не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вбачається з позовної заяви, позивач звертається з позовними вимогами як майнового, так і немайнового характеру.

Згідно ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір за подання заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового і немайнового характеру.

Відповідно до п. 3 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах якщо сплата судового збору згідно з вимогами закону є обов'язковою, то наслідком недотримання цієї умови є залишення позовної заяви без руху, а у разі, якщо документ, що підтверджує сплату судового збору, не буде поданий у строк, установлений судом, - визнання заяви неподаною та її повернення позивачеві або залишення заяви без розгляду.

Виходячи з цього, враховуючи, що ціна позову майнового характеру складає 533 300,00 грн., а також в позовна заява містить вимогу немайнового характеру, позивач має сплатити судовий збір виходячи з такого розрахунку:

судовий збір у розмірі 704,80 грн. - за вимогу немайнового характеру;

судовий збір у розмірі 5 333,00 грн. - за вимогу майнового характеру ( 1%*533 300,00), а всього 6 037,80 грн .

Враховуючи, що позивачем не було сплачено судовий збір, позивач має сплатити судовий збір у сумі 6 037,80 грн ..

Оплата судового збору повинна бути здійснена за наступними реквізитами: отримувач коштів УДКСУ у Солом'янському районі ; код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38050812 ; банк отримувача ГУ ДКУ у м. Києві ; код банку отримувача (МФО) 82 00 19 ; рахунок отримувача 312 122 067 000 10 ; код класифікації доходів бюджету 22030101 ; призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за заявою
(ПІБ чи назва установи, організації заявника), Солом'янський районний суд міста Києва (назва суду, де розглядається справа).

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

При таких обставинах, керуючись ст.ст.175, 177, 185 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 / до Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу Жуляни-1 , третя особа: Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельний кооператив Жуляни , про визнання недійсним договору про пайову участь у кооперативі та стягнення завданих збитків - залишити без руху.

Надати позивачеві строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання ухвали.

Ухвала в частині визначення розміру судового збору може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва.

В решті ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.02.2018
Оприлюднено01.04.2018
Номер документу73077640
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —760/2895/18

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 02.07.2018

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Лазаренко В. В.

Ухвала від 20.11.2018

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Лазаренко В. В.

Ухвала від 04.05.2018

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Лазаренко В. В.

Ухвала від 02.02.2018

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Лазаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні