Рішення
від 19.03.2018 по справі 760/19904/16-ц
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/19904/16-ц

Провадження №2/760/3244/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

19 березня 2018 року Солом'янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Кушнір С.І.

за участю секретаря - Гаєвської С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за позовом Публічного акціонерного товариства КИЇВЕННЕРГО до ОСОБА_2 про стягнення боргу за актом порушення, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ПАТ КИЇВЕНЕРГО звернувся до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_2 51554,62 грн. боргу за актом порушення та стягнути судовий збір в сумі 1378,00 грн., посилаючись на те, що між позивачем Публічним акціонерним товариством КИЇВЕНЕРГО та ОСОБА_2, за адресою: АДРЕСА_1 було укладено договір про користування електричною енергією від 27.09.2005 р. № 08029806513.

ОСОБА_2 порушила пункти 11 та 48 ПКЕЕН.

Згідно із п. 53 ПКЕЕН передбачено, у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акта вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження.

24 квітня 2015 року під час рейдової перевірки за місцем проживання відповідача виявлено порушення ПКЕЕН, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів, електропроводки до електричної мережі, поза розрахунковим засобом обліку електричної мережі з порушенням схеми обліку, про що складено акт про порушення №30714.

Акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника.

На підставі акта енергопостачальник має право відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 № 562, визначити величину не облікованої електричної енергії.

У відповідності до зазначених вимог ПКЕЕН 14.05.2016 та 25.06.2016 відбулися засідання комісії з розгляду актів порушень правил користування електричною енергією для населення. Споживач на засіданнях комісії була присутня.

На засіданні комісії було вирішено провести розрахунок вартості електроенергії, спожитої з порушенням ПКЕЕН відповідно п. 3.5. Методики за формулою (2.7.).

Вартість електричної енергії, неврахованої внаслідок порушення боржником ПКЕЕН, розрахунок якої проведено за Методикою, нарахована сума склала 51554,62 грн.

Станом на жовтень 2016 заборгованість за актом порушень ПКЕЕН споживачем не погашена, не зважаючи на вимогу сплатити вказану заборгованість.

Виходячи з цього, позивач просить задовольнити позов.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Представником ПАТ КИЇВЕНЕРГО - Яременко Н.О. подано до суду заяву, в якій просить позов задовольнити в повному обсязі, проти заочного розгляду справи не заперечує та просить розглядати справу за відсутності представника.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явилася, про розгляд справи повідомлялася належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомила.

Згідно вимог ст. 280 Цивільного Процесуального Кодексу України, якщо відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання та не з'явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Виходячи з цього, суд, вважає за можливе ухвалити заочне рішення у справі на підставі наявних доказів.

Так, дослідивши матеріали справи‚ суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.1 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 1357 від 26 червня 1999 року, вони регулюють відносини між громадянами та енергопостачальниками. Правила обов'язкові для виконання всіма споживачами і енергопостачальниками незалежно від форм власності.

Стаття 26 Закону України Про електроенергетику (в редакції чинній на день складенняакту) визначає, що споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України. Правила користування електричною і тепловою енергією для населення затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Споживач енергії несе відповідальність за шкоду, заподіяну енергопостачальнику внаслідок невідповідності технічного стану електроустановок споживача та/або схеми живлення споживача вимогам нормативно-технічних документів, згідно з умовами договору.

Правопорушеннями в електроенергетиці є зокрема, крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Встановлено, що згідно договору купівлі-продажу від 07.06.2005 р., посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Криворучко В.О. вбачається, що квартира, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві приватної власності ОСОБА_2.

27 вересня 2005 року між Публічним акціонерним товариством КИЇВЕНЕРГО та ОСОБА_2 укладено договір про користування електричною енергією №08029806513.

24 квітня 2015 року під час рейдової перевірки за місцем проживання відповідача виявлено порушення ПКЕЕН, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів, електропроводки до електричної мережі, поза розрахунковим засобом обліку електричної мережі з порушенням схеми обліку, про що складено акт про порушення №30714.

14.05.2016 р. та 25.06.2016 р. відбулися засідання комісії з розгляду акта порушення №30714 від 24.04.2015 року, на яких відповідач була присутня.

Пунктами 19, 42 Правил визначено, що розрахунки населення за спожиту електричну енергію здійснюються за діючими тарифами (цінами) для населення на підставі показань приладів обліку. Споживач електричної енергії зобов'язаний оплачувати спожиту електричну енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та цих Правил.

Прилади обліку електричної енергії (далі - прилади обліку) мають бути придбані, встановлені, підключені енергопостачальником, а їх вартість та вартість послуг з встановлення оплачена: а) для новозбудованих будинків - забудовниками; б) у разі розділу обліку електричної енергії - організаціями, які здійснюють розділ обліку (п. 8 Правил).

Згідно п.п. 9, 10 Правил, споживання електричної енергії без приладів обліку не допускається, крім випадків, передбачених цими Правилами. Прилади обліку встановлюються відповідно до вимог правил улаштування електроустановок.

Пунтом 53 Правил передбачено порядок фіксації енергопостачальником порушень правил користування електричною енергією.

Вказаним пунктом зокрема визначено, що у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акта вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження.

Акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника.

Рішення комісії з розгляду актів оформляється протоколом, копія якого видається споживачу.

У протоколі зазначається інформація про причетність споживача до порушення цих Правил.

У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються: відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії; розрахунок проведених нарахувань з посиланням на відповідні пункти цих Правил та затвердженої постановою НКРЕ від 4 травня 2006 р. №62 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією.

У разі відмови споживача від сплати вартості необлікованої електричної енергії енергопостачальник звертається з позовом до суду та має право припинити постачання електричної енергії після прийняття судом рішення на користь енергопостачальника (крім випадку виявлення факту самовільного підключення).

Вказане порушення у відповідності до п. 53 Правил задокументовано в акті про порушення від 24.05.2015 № 30714.

Відповідно до п. 48 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених Постановою Кабінету Мінінстрів України № 1357 від 26 червня 1999 року, споживач електричної енергії для населення несе відповідальність згідно із законодавством за порушення правил користування електричною енергією.

Пункт 53 Правил визначає, що у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акта вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження. У разі відмови споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника.

Таким чином, акт про порушення ПКЕЕН оформлений та підписаний відповідно до п. 53 Правил щодо виявлених при перевірці порушень з боку відповідача, як споживача послуг з електроенергії, є дійсними.

Відповідно до підпунктів 3-7 пункту 53 Правил користування електричною енергією для населення, акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів. Енергопостачальник повідомляє споживача не пізніше ніж за 20 календарних днів до дня засідання комісії про його час і дату. Акт про порушення цих Правил не розглядається у разі неповідомлення або несвоєчасного повідомлення споживача про час і дату засідання комісії. Рішення комісії з розгляду актів оформляється протоколом, копія якого видається споживачу. У протоколі зазначається інформація про причетність споживача до порушення цих Правил.

Відповідно до протоколу №2612 від 25.06.2015 р. комісією прийнято рішення, яким відповідачу нараховано борг за недовраховану електроенергію в сумі 51554,62 грн. про що було повідомлено відповідача листом від 26.06.2015 року №030/34-2513.

У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються: відомості щодо обсягу та вартості не облікованої електричної енергії; розрахунок проведених нарахувань з посиланням на відповідні пункти цих Правил та затвердженої постановою НКРЕ від 4 травня 2006 року N562 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією.

Відповідно до п. 3.3. Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої Постановою Національною комісією регулювання електроенергетики України №562 від 04 травня 2006 року, у разі самовільного підключення споживачем електроустановок, струмоприймачів або проводів до електричної мережі після припинення електропостачання у зв'язку з порушенням ПКЕЕН - із дня припинення електропостачання електроустановки споживача до дня повторного припинення електропостачання, але не більше ніж за три роки.

Виходячи з викладеного вище, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивача.

Враховуючи викладене вище, суд вважає що позов підлягає задоволенню та з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача ПАТ КИЇВЕНЕРГО підлягає стягненню борг за актом порушення в сумі 51554,62 грн.

Згідно зі ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сплачена сума судового збору при зверненні до суду в розмірі 1378, 00 гр.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3, 26, 27 Закону України Про електроенергетику ,Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими Кабінету Міністрів України, ст.ст. 4, 5, 12, 13, 76 - 82, 141, 259, 263 - 265, 268, 273, 280-284, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства КИЇВЕННЕРГО до ОСОБА_2 про стягнення боргу за актом порушення задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, місце проживання: 03067, АДРЕСА_1) на користь Публічного акціонерного товариства КИЇВЕННЕРГО (р/р №26038301201 у ГУ по м. Києву та Київській області ВАТ Ощадбанк , МФО 322669, код ЄДРПОУ 00131305) боргу в сумі 51554 (п'ятдесят одну тисячу п'ятсот п'ятдесят чотири) гривні 62 копійок.

Стягнути з ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, місце проживання: 03067, АДРЕСА_1) на користь Публічного акціонерного товариства КИЇВЕННЕРГО (р/р №26038301201 у ГУ по м. Києву та Київській області ВАТ Ощадбанк , МФО 322669, код ЄДРПОУ 00131305) судовий збір в сумі 1378 (одну тисячу триста сімдесят вісім) гривень 00 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду м. Києва через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: С.І. Кушнір

Дата ухвалення рішення19.03.2018
Оприлюднено04.04.2018
Номер документу73158317
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу за актом порушення

Судовий реєстр по справі —760/19904/16-ц

Постанова від 25.01.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кравець Валентина Аркадіївна

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кравець Валентина Аркадіївна

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кравець Валентина Аркадіївна

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 03.08.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 01.06.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 30.05.2019

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 10.04.2018

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Рішення від 19.03.2018

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 05.12.2016

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні