Рішення
від 03.04.2018 по справі 818/555/18
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2018 р. Справа № 818/555/18

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Соп'яненко О.В., розглянувши в порядку спрощеного провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Сумській області про визнання бездіяльності незаконною та зобов'язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом, мотивуючи вимоги тим, що є учасником бойових дій, у квітні 2017 подав відповідачу заяву про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки державної власності сільськогосподарського призначення орієнтовною площею 2 га на території Кровневскької сільської ради Сумського району Сумської області з земель зарезервованих для подальшої передачі учасникам бойових дій АТО у власність для ведення особистого селянського господарства. Наказом ГУ Держгеокадастру у Сумській області від 30.05.2017 №18-4155/16-17-СГ йому надано вказаний дозвіл, виготовлено на замовлення позивача у ДП "Центр державного земельного кадастру" та подано на погодження в порядку ст. 186-1 Земельного кодексу України відповідний проект землеустрою. Після погодження проект направлено на державну реєстрацію земельної ділянки до відповідача. Рішенням відповідача від 18.09.2017 № РВ-5900296422017 позивачу відмовлено у внесенні відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру. Підставою для відмови вказано невідповідність електронного документа установленим вимогам та знаходження в межах земельної ділянки, яку передбачається зареєструвати, іншої земельної ділянки або її частини. Державний кадастровий реєстратор під час розгляду заяви про державну реєстрацію земельної ділянки не вчинив дії передбачені п.п. 2 п.114 "Порядку ведення Державного земельного кадастру". Вважає таку бездіяльність незаконною. Просить визнати незаконною бездіяльність відповідача в частині невчинення дій щодо видалення з Державного земельного кадастру земельної ділянки з кадастровим номером 5924784200:03:004:0175 та зобов'язати його вчинити дії щодо видалення з Державного земельного кадастру земельної ділянки з кадастровим номером 5924784200:03:004:0175.

ГУ Держгеокадастру у Сумській області подано відзив. Позов не визнав, пояснив, що на земельну ділянку з кадастровим номером 5924784200:03:004:0175, наказом Головного управління Держземагентства у Сумській області від 30.04.2014, громадянину ОСОБА_2 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для ведення фермерського господарства. Право оренди на сьогоднішній день не зареєстровано з незалежних від ОСОБА_2 причин, а саме неодноразової відмови ГУ Держгеокадастру у затвердженні даного проекту землеустрою. Під час реєстрації земельної ділянки ОСОБА_1 виникла помилка з причини 100 % перетину з ділянкою, яка вже зареєстрована в Державному земельному кадастрі. При цьому підстави для скасування реєстрації земельних ділянок 5924784200:03:004:0170 та 5924784200:03:004:0175 відсутні. Відповідно до "Порядку ведення Державного земельного кадастру", державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію, у разі: коли протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстроване з вини заявника, - на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до зазначеного Реєстру. Однак станом на день звернення позивача до кадастрового реєстратора вказаний вище пункт не застосовувався. Просить відмовити в задоволенні позову.

Справа, що розглядається судом, за характером спірних правовідносин, предметом доказування та складом учасників відноситься до справ не значної складності. Від сторін клопотання про розгляд справи у судовому засіданні не находили. Суд вважає, що для повного та всебічного встановлення обставин справи не потребується проведення судового засідання, справа може бути розглянута в спрощеному провадженні без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов задоволенню не підлягає. Судом встановлено, ОСОБА_1 є учасником бойових дій та антитерористичної операції на Сході України, що підтверджується посвідченням серії АБ № 233382 (а.с. 9). Звернувся до ГУ Держгеокадастру із заявою про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 2 га для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель сільськогосподарського призначення, розташованих за межами населених пунктів на території Кровненської сільської ради Сумського району. Наказом ГУ Держгеокадастру від 30.05.2017 № 18-4155/16-17-СГ позивачу надано дозвіл на розробку проекту землеустрою, який Сумською філією ДП "Центр державного земельного кадастру" виготовлено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ОСОБА_1 у власність для ведення особистого селянського господарства.

Вказаний проект 11.09.2017 позивачем подано до міськрайонного управління у м. Сумах та Сумському районі ГУ Держгеокадастру для проведення державної реєстрації ділянки. Рішенням від 18.09.2017 № РВ-5900296422017 державним кадастровим реєстратором відмовлено у внесенні відомостей до Державного земельного кадастру з підстав невідповідності електронного документа установленим вимогам, а саме: ХББ Схема наявність зауваження щодо валідності електронного документу. Перетин ділянок з ділянкою 5924784200:03:004:0175 площа співпадає на 100%, знаходження в межах земельної ділянки, яку передбачається зареєструвати, іншої земельної ділянки або її частини (а.с. 10).

Правові, економічні та організаційні основи діяльності у сфері Державного земельного кадастру встановлюються Земельним кодексом України, Законом України "Про Державний земельний кадастр". Відповідно до ч.3, 5-6,10 ст. 24 Закону України "Про Державний земельний кадастр" державна реєстрація земельної ділянок здійснюється за заявою особи, якій за рішенням органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування надано дозвіл на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для формування земельної ділянки при передачі її у власність чи користування із земель державної чи комунальної власності, або уповноваженої нею особи. Державний кадастровий реєстратор, який здійснює державну реєстрацію земельних ділянок, протягом чотирнадцяти днів з дня реєстрації заяви: перевіряє відповідність документів вимогам законодавства; за результатами перевірки здійснює державну реєстрацію земельної ділянки або надає заявнику мотивовану відмову у державній реєстрації. однією з підстав для відмови у здійсненні державної реєстрації земельної ділянки є знаходження в межах земельної ділянки, яку передбачається зареєструвати, іншої земельної ділянки або її частини. Державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію, у разі: поділу чи об'єднання земельних ділянок; якщо протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстровано з вини заявника.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач вказує на обов'язок державний кадастрового реєстратора, встановлений "Порядком ведення Державного земельного кадастру" скласти заявку на видалення з Державного земельного кадастру земельної ділянки з кадастровим номером 5924784200:03:004:0175, речове право на яку не зареєстровано протягом року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051 затверджено "Порядок ведення Державного земельного кадастру" (далі - Порядок). Відповідно до п. 114 Порядку державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію, у разі коли протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстроване з вини заявника, - на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до зазначеного Реєстру. Підпункт 2 пункту 114 викладено у наведеній редакції Постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2017 р. N 50. Застосовування ж норми в оновленій редакції розпочалось лише з 01.10.2017 р., про що зазначено в самій Постанові КМ України № 509. Тобто, на момент прийняття відповідачем рішення, про відмову у внесенні відомостей до Державного земельного кадастру 18.09.2017 п.п 2 п. 114 Порядку вже мав нову редакцію, але не міг бути застосований відповідачем.

Крім того, ст. 24 Закону України "Про Державний земельний кадастр" та "Порядком ведення Державного земельного кадастру" передбачено скасування реєстрації земельної ділянки не лише за самим фактом не проведення реєстрації речового права на неї протягом року, а за наявності вини заявника. За таких обставин, встановлення вини заявника у не проведенні реєстрації речового права протягом року після реєстрації земельної ділянки є обов'язком відповідача, а скасування реєстрації земельної ділянки в Державнмоу земельному кадастрі без встановлення вини суперечить вимогам закону та Порядку.

Відповідач в своїх поясненнях вказує не відсутність вини ОСОБА_2 у тривалому не проведенні реєстрації права оренди земельної ділянки. дослідженими в судовому засіданні доказами таке твердження відповідача не спростовується і вина ОСОБА_2 не підтверджується.

На підставі викладеного, суд вважає, що державник кадастровим Реєстратором міськрайонного у м. Сумах та Сумському районі ГУ Держгеокадастру у Сумській області протиправної бездіяльності у формі не видалення з Державного земельного кадастру вищевказаної земельної ділянки з кадастровим номером 5924784200:03:004:0175 не допущено, а позовні вимоги ОСОБА_1 задоволенню не підлягають.

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241- 246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Сумській області про визнання бездіяльності незаконною та зобов'язання вчинити дії відмовити у зв'язку з необґрунтованістю.

Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.В. Соп'яненко

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.04.2018
Оприлюднено11.04.2018
Номер документу73190935
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/555/18

Ухвала від 16.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 29.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 19.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Постанова від 21.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 18.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 08.11.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Постанова від 13.09.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Постанова від 13.09.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 27.08.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 19.07.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Донець Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні