Постанова
від 04.04.2018 по справі 910/20197/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

04.04.2018Справа № 910/20197/17

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ книжок" До Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест" (ідентифікаційний код 34809435) Пробанкрутство Суддя Омельченко Л.В.

Секретар судового засідання Марченко С.П.

Представники:

Від комітету кредиторівТовариство з обмеженою відповідальністю "Світ книжок" - Таран О.М., представник за довіреністю від 23.11.2017 № 02; Від боржника не з'явився; Арбітражний керуючийне з'явився ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У листопаді 2017 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Світ книжок" звернулося до суду із заявою про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест" у зв'язку з неспроможністю останнього погасити прострочену заборгованість перед бюджетом, вказуючи на наявність безспірних грошових вимог до боржника у сумі 1 007 290,11 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.11.2017 № 910/20197/17 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ книжок" було прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 04.12.2017, визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство арбітражного керуючого Шистопала П.М. зобов'язано подати заяву про участь у справі.

04.12.2017 та 11.12.2017 розгляд справи у підготовчому засіданні відкладався.

27.12.2017 винесено ухвалу про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест" з відповідними процесуальними наслідками, якою, зокрема, визнано безспірні грошові вимоги ініціюючого кредитора до боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Шистопала Петра Миколайовича, визначено дату проведення попереднього засідання тощо.

12.02.2018 відбулося попереднє засідання суду, у якому було затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест", а також визначено дату проведення підсумкового засідання суду на 21.03.2018.

23.02.2018 від розпорядника майна до суду надійшла заява про залучення документів: уточнень до реєстру вимог кредиторів, докази повідомлення кредитора, уповноваженої особи працівників та засновників (учасників) боржника про дату, місце і час проведення зборів кредиторів.

26.02.2018 арбітражний керуючий Реверук П.К. подав до суду заяву про участь у справі № 910/20197/17 про банкрутство.

07.03.2018 від розпорядника майна боржника до суду надійшла заява про залучення до матеріалів справи акту від 26.02.2018, клопотання про дострокове припинення повноважень.

16.03.2018 ініціюючий кредитор звернувся до суду з клопотанням про відкладення проведення підсумкового засідання.

Ухвалою від 21.03.2018 розгляд справи № 910/20197/17 у підсумковому засіданні було відкладено на 04.04.2018 оскільки закінчити підсумкове засідання 21.03.2018 не було можливим через фактичну відсутність рішення зборів кредиторів про утворення та склад комітету кредиторів, а також рішення комітету кредиторів про введення процедури санації або ліквідації щодо боржника чи клопотання про припинення провадження у справі з інших підстав, встановлених у законодавстві. Розгляд клопотання про дострокове припинення повноважень розпорядника майна боржника також було відкладено.

03.04.2018 засобами електронного зв'язку до суду надійшло клопотання розпорядника майна про залучення до матеріалів справи доказів проведення зборів кредиторів, засідання комітету кредиторів, затвердження звіту арбітражного керуючого Шистопала П.М. про нарахування та виплату грошової винагороди.

Також 03.04.2018 від ініціюючого кредитора до суду надійшло клопотання про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором арбітражного керуючого Гаращенка Ігоря Володимировича.

Крім того, 03.04.2018 від арбітражного керуючого Гаращенка Ігоря Володимировича надійшла заява про участь у справі.

У підсумкове засідання 04.04.2018 з'явився представник комітету кредиторів.

Представник голови комітету кредиторів навів пояснення стосовно утворення комітету кредиторів, схвалення комітетом кредиторів звіту розпорядника майна, проведення засідання комітету кредиторів, на якому було вирішено питання про перехід до ліквідаційної процедури, та виходячи з вказаного просив суд визнати боржника банкрутом та відкрити щодо нього ліквідаційну процедуру, а також призначити арбітражного керуючого Гаращенка І.В. ліквідатором у даній справі.

Як встановлено судом з документів, поданих до матеріалів справи на стадії процедури розпорядження майном, розпорядником майна боржника виявлено, що господарська діяльність на підприємстві не проводиться, боржника за місцезнаходженням та його активів не виявлено, засновники (учасники), керівник на звернення розпорядника майна щодо надання відомостей і документів відповідей не подали.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14.05.1992 у редакції від 22.12.2011 з наступними змінами і доповненнями протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна письмово повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважену особу працівників боржника та уповноважену особу засновників (учасників, акціонерів) боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.

Згідно з ч. 5 ст. 26 Закону України Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначення кількісного складу та обрання членів комітету кредиторів відноситься до компетенції зборів кредиторів.

Протокольне рішення зборів кредиторів про утворення та склад комітету кредиторів подається до господарського суду (ч. 7 ст. 26) .

Відповідно до ч. 8 ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення, зокрема, про звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом, про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора), припинення повноважень арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення іншого арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора).

Рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього проголосували присутні на зборах (комітеті) кредитори, кількість голосів яких визначається відповідно до частини четвертої цієї статті (ч. 9 ст. 26).

Матеріалами справи підтверджується, що збори кредиторів, призначені розпорядником майна на 26.02.2018 відповідно до ухвали попереднього засідання, не відбулися з об'єктивних причин та були призначені на нову дату - 30.03.2018.

30.03.2018 збори кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест" відбулися. За наслідками таких зборів було прийнято рішення про обрання комітету кредиторів у складі єдиного визнаного судом кредитора боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ книжок".

Надалі відбулося засідання комітету кредиторів, у якому за наслідками обговорення питань порядку денного, у тому числі питання щодо затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди під час виконання повноважень розпорядника майна, комітет кредиторів вирішив клопотати перед господарським судом про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури (протокол засідання комітету кредиторів від 30.03.2018 у матеріалах справи).

Відповідно до прийнятого рішення комітет кредиторів звернувся до суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором арбітражного керуючого Гаращенка Ігоря Володимировича.

У ході судового засідання судом встановлено, що під час процедури розпорядження майном боржника розпорядником майна було встановлено відсутність боржника за місцезнаходженням, ознак ведення ним господарської діяльності не виявлено та не виявлено будь-яких його активів.

Як слідує з матеріалів справи, станом на 04.04.2018 повідомлень про виконання боржником грошових зобов'язань не надходило, не надходило заяв від потенційних інвесторів або ж (засновників) учасників підприємства щодо оздоровлення фінансового становища боржника, а також письмових пропозицій від комітету кредиторів боржника щодо санації Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест" чи припинення провадження у справі № 910/20197/17 з інших передбачених законодавством підстав. Також судом не було отримано жодних інших документів, з яких би вбачалась відсутність підстав для переходу до процедури ліквідації боржника відповідно до ухваленого комітетом кредиторів рішення.

У ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" закріплено, що у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

За таких обставин, дослідивши подані документи, суд вважає вимоги комітету щодо відкриття ліквідаційної процедури відносно боржника обґрунтованими та заявленими у рамках приписів Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а тому процедура розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест" підлягає припиненню, а підприємство-боржник - визнанню банкрутом з відповідними процесуальними наслідками.

Згідно з ч. 1 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ч. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Судом встановлено, що запропонована комітетом кредиторів особа ліквідатора банкрута, а саме: арбітражний керуючий Гаращенко Ігов Володимирович має свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) від 08.02.2018 № 1839, внесений до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів). Обставин, зазначених у ч. 2 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо Гаращенка І.В. встановлено не було. Отже, суд вважає за можливе призначити запропоновану особу ліквідатором у даній справі про банкрутство.

При цьому, наявне у матеріалах справи клопотання арбітражного керуючого Реверука П.К. про його призначення ліквідатором у справі не може бути задоволене на цій стадії провадження у справі у зв'язку з відсутністю достатніх для цього правових передумов.

Так, Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачає, що кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора банкрута визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Як вказувалося вище, комітет кредиторів ухвалив рішення клопотати перед судом про призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест" арбітражного керуючого Гаращенка І.В. та звернувся до суду з таким клопотанням, а тому підстави для призначення ліквідатора за ініціативою суду, у цьому разі, відсутні.

З метою перевірки виконання ліквідатором своїх обов'язків, суд вважає доцільним призначити у справі судове засідання на 10.09.2018.

Суд також розглянуто наявне у матеріалах справи клопотання арбітражного керуючого Шистопала П.М. про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди розпорядника майна, а також клопотання про дострокове припинення його повноважень розпорядника майна у справі № 910/20197/17, мотивоване завантаженістю у іншій справі про банкрутство.

За наслідками розгляду клопотання про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди розпорядника майна, судом було винесено відповідне процесуальне рішення про задоволення (у матеріалах справи).

Щодо клопотання про дострокове припинення повноважень розпорядника майна боржника суд зазначає наступне. Так, судом було відкладено розгляд по суті цього клопотання на 04.04.2018. Разом з тим, 04.04.2018 судом за клопотанням комітету кредиторів постановлено припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест". Оскільки припинення процедури розпорядження майном та подальше визнання боржника банкрутом передбачає припинення повноважень розпорядника майна та, відповідно, призначення ліквідатора банкрута, суд вважає за доцільне залишити клопотання арбітражного керуючого Шистопала П.М. без розгляду, оскільки за наслідками винесення постанови про визнання боржника банкрутом його повноваження припиняються у силу закону.

Керуючись Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та ст.ст. 3, 12, 73, 232-238 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест" (01021, м. Київ, вул. М. Грушевського, 28/2, н.п. № 43, ідентифікаційний код 34809435).

2. Припинити повноваження розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест" - арбітражного керуючого Шистопала Петра Миколайовича.

3. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест" (01021, м. Київ, вул. М. Грушевського, 28/2, н.п. № 43, ідентифікаційний код 34809435).

4. Відкрити ліквідаційну процедуру.

5. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "МБК-Інвест" арбітражного керуючого Гаращенка Ігоря Володимировича (свідоцтво від 08.02.2018 № 1839, адреса для листування: 04071, м. Київ, а/с 22).

6. Офіційно оприлюднити повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у встановленому законодавством порядку.

7. Господарську діяльність банкрута завершити.

8. Строк виконання всіх грошових зобов'язань вважати таким, що настав з 04.04.2018.

9. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута з 04.04.2018.

10. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 04.04.2018.

11. Скасувати арешти, накладені на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

12. Зобов'язати ліквідатора банкрута у разі отримання ним заяв з вимогами до банкрута письмово повідомити про це суд та надати докази їх визнання або ж відхилення у встановленому порядку.

13. Зобов'язати ліквідатора банкрута звітувати перед комітетом кредиторів, у строк до 04.03.2019 подати до суду звіт та ліквідаційний баланс з усіма підтверджуючими документами.

14. Судове засідання у справі для перевірки ходу ліквідаційної процедури призначити на 17.09.2018 об 11:15. Засідання відбудеться у залі судових засідань № 7.

15. Копію постанови направити державному реєстратору, органу виконання судових рішень, органу доходів і зборів за місцем його знаходження для виконання.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття 04.04.2018 та підлягає оскарженню протягом десяти днів.

Повний текст складено 05.04.2018

Суддя Л.В. Омельченко

Дата ухвалення рішення04.04.2018
Оприлюднено11.04.2018
Номер документу73245387
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/20197/17

Ухвала від 27.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 27.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 11.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 26.11.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 08.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 17.09.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Постанова від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 21.03.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 12.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні