Рішення
від 09.04.2018 по справі 804/2589/18
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2018 року Справа № 804/2589/18 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді судді суддіОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3 за участі секретаря судового засіданняОСОБА_4 за участі: представника позивача ОСОБА_5 розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпрі за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за адміністративним позовом Новомосковської районної організації Політичної партії "Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі" до Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області про визнання рішення протиправним, зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із адміністративним позовом до Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області у якому просить:

визнати протиправною та скасувати постанову № 14 від 05.04.2018 року Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області про відмову у реєстрації кандидатів у депутати Перещепинської міської ради об'єднаної територіальної громади від Новомосковської районної організації Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі ;

зобов'язати Перещепинську міську виборчу комісію Новомосковського району Дніпропетровської області повторно розглянути документи щодо реєстрації кандидатів у депутати Перещепинської міської ради об'єднаної територіальної громади від Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі , згідно виборчого списку.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 05 квітня 2018 року Перещепинська міська виборча комісія Новомосковського району Дніпропетровської області (надалі Відповідач) прийняла постанову № 14 від 05.04.2018 року про відмову у реєстрації всіх 13 (тринадцяти) кандидатів згідно виборчого списку, у депутати Перещепинської міської ради об'єднаної територіальної громади висунутих від Новомосковської районної організації Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі у зв'язку із помилками та неточностями. Однак, на думку позивача, помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію кандидатів документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата в депутати.

08.04.2018 року ухвалою суду позовна заява Новомосковської районної організації Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі була залишена без руху із наданням часу для усунення недоліків до 15.00 год. 08.04.2018 року.

Ухвалою суду 08.04.2018 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання на 13.00 год. 09.04.2018 року.

Ухвалою суду проголошеною у підготовчому засіданні закінчено підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті на 15.00 год. 09.04.2018 року.

Відповідачем надано до суду відзив на адміністративний позов відповідно до якого позов ним не визнається на основі того, що оскаржувану постанову відповідач вважає правомірною.

Відповідач зазначає, що в супереч вимог закону виборчий список та рішення про висування кандидатів у депутати від Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі підписаний координатором, а не керівником партії. Крім того, вказується на помилки та невідповідності у поданих позивачем документах.

Представник позивача, що прибув у судове засідання, адміністративний позов підтримав та надав пояснення, аналогічні доводам, викладеним у позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Будь-яких клопотань чи заяв з приводу своєї неявки суду не надав.

У відповідності до вимог ч. 3 ст. 268 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не є перешкодою розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанції.

Враховуючи наведене, належне повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду даної справи, строки розгляду справи, встановлені ст. 273 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів ухвалила розглянути дану справу за відсутності представника відповідача з урахуванням поданого відповідачем відзиву, тобто за наявними у справі доказами.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи та чинне на момент виникнення спірних правовідносин законодавство, судом встановлено наступне.

Постановою Центральної виборчої комісії від 16 лютого 2018р. № 22 на 29 квітня 2018 р. призначені перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

03.04.2018 року о 13.45 год. Перещепинською міською виборчою комісією Новомосковського району Дніпропетровської області прийнято від ОСОБА_5 документи на реєстрацію кандидатів згідно виборчого списку у депутати Перещепинської міської ради об'єднаної територіальної громади висунутих від Новомосковської районної організації Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі , що підтверджується відповідною довідкою (а.с. 13)

05 квітня 2018 року Перещепинська міська виборча комісія Новомосковського району Дніпропетровської області прийняла постанову № 14 від 05.04.2018 року про відмову у реєстрації всіх 13 (тринадцяти) кандидатів згідно виборчого списку, у депутати Перещепинської міської ради об'єднаної територіальної громади висунутих від Новомосковської районної організації Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі (а.с. 6)

Підставою відмови у постанові зазначено, що згідно вимог ч. 3 ч. 7 статті 38 Закону України Про місцеві вибори Перещепинська міська виборча комісія відмовляє у зв'язку з тим, що: виборчий список та рішення партії Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі підписаний координатором, а не головою партії; невідповідність виборчого списку та паспортних даних; невідповідність змісту автобіографії вимогам Закону України; в заяві помилка в області (крім ОСОБА_7С, ОСОБА_8, ОСОБА_9С.); в автобіографії не вказано повну адресу і місце народження (ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12); в автобіографії немає Новомосковського району (ОСОБА_11); назва вулиці в заяві не відповідає назві в паспорті (ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15М.).

Основні засади, організацію і порядок проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів визначено Законом України Про місцеві вибори .

Відповідно до ч. 4 ст. 41 Закону України Про місцеві вибори представник місцевої організації партії, уповноважений на підставі довіреності від місцевої організації партії, подає для реєстрації кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі документи, передбачені частиною першою статті 38 цього Закону;

Часиною 1 зазначеного Закону встановлено, що кандидати у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, включені до виборчого списку кандидатів у депутати від місцевої організації партії, реєструються відповідною територіальною виборчою комісією в разі дотримання умов, передбачених статтею 38 цього Закону.

Частиною 12 ст. 41 Закону України Про місцеві вибори помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію кандидатів документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата в депутати.

В оскаржуваній постанові відповідачем зазначено , що позивачем допущено помилка , невідповідність .

Відповідачем не надано позивачу можливості виправити ці помилки та невідповідності, шляхом надання уточнених документів.

Крім того, рішенням державного реєстратора Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області від 03.03.2018р. здійснено державну реєстрацію структурного утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи Новомосковської районної організації Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі .

Відповідно до протоколу установчих зборів Новомосковської районної організації Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі від 16.02.2018, що наявний у матеріалах справи (а.с. 33) п. 4.10.2 Статуту Партії встановлено, що виборними керівними органами місцевої партійної організації є Координатор та Рада. При цьому, координатором Новомосковської районної організації Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі обрано ОСОБА_5.

Відповідачем при перевірці отриманих від позивача документів не з'ясовано чи є координатор Новомосковської районної організації Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі керівником місцевої організації партії, та не надано можливості виправити недолік шляхом виправлення у поданих документах слова координатор на слово керівник , як це передбачено Законом України Про місцеві вибори та надання для підтвердження цього копії статуту партії (чи витягу з нього).

З огляду на викладене, рішення що оскаржено є протиправним. Тому адміністративний позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

У звязку із зазначеним, з урахуванням ставок судового збору, визначеного Законом України Про судовий збір , судовий збір підлягає стягненню з відповідача у розмірі 1762 грн.

Керуючись статтями 122, 132, 139, 193, 241-246, 250, 251 Кодексу адміністративного судочинства України,-

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Новомосковської районної організації Політичної партії "Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі" (52000, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, буд. 48) до Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області (51220, Дніпропетровська область, Новомосковський район, м. Перещепине, вул. Шевченка, буд. 43, код ЄДРПОУ 37989253 ) про визнання рішення протиправним, зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити повністю.

Визнати протиправною та скасувати постанову Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області № 14 від 05.04.2018 року;

Зобов'язати Перещепинську міську виборчу комісію Новомосковського району Дніпропетровської області повторно розглянути документи щодо реєстрації кандидатів у депутати Перещепинської міської ради об'єднаної територіальної громади від Політичної партії Рух Нових ОСОБА_6 Саакашвілі , згідно виборчого списку.

Стягнути з Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області (51220, Дніпропетровська область, Новомосковський район, м. Перещепине, вул. Шевченко, буд. 43) судовий збір у розмірі 1762 грн. (одна тисяча сімсот шістдесят дві) грн. 00 коп. р/р 31210206784008, отримувач коштів УДКСУ у Чечелівському районі м. Дніпра, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37989253, банк отримувача ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області , код банку отримувача (МФО) 805012, код класифікації доходів бюджету 22030101.

Рішення суду може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги до суду першої інстанції у дводенний строк з дня проголошення рішення відповідно до вимог ч.2 ст. 278 Кодексу адміністративного судочинства України та у порядку, встановленому п.п.15.1 п.15 Розділу УІІ Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення суду набирає законної сили у строки, визначені статтею 272 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя (підпис) Суддя (підпис) Суддя (підпис) Рішення не набрало законної сили станом на 09.04.2018р. Суддя Згідно з оригіналом СуддяОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_1 ОСОБА_1

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.04.2018
Оприлюднено11.04.2018
Номер документу73250610
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/2589/18

Ухвала від 12.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 12.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Постанова від 13.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Рішення від 09.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

Ухвала від 08.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

Ухвала від 08.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні