Ухвала
від 06.04.2018 по справі 646/8726/17
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/8726/17

№ провадження 1-кс/646/1720/2018

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.04.2018 року м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського суду м. Харкова ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у кримінальному провадженні №42017220000000571 від 14.06.2017 за ч. 2 ст.364, ч.2 ст.369-2, ч.2 ст.28, ч.2 ст.205, ч.2 ст.28, ч.3 ст.212 КК України клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, -

у с т а н о в и в:

Процесуальний керівник прокурор у кримінальному провадженні прокуратури Харківської області ОСОБА_3 звернувся до Червонозаводського районного суду м. Харкова з клопотанням, про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), а саме договорів (угод), контрактів, усіх додатків до них, рахунків фактур; прибуткових та видаткових накладних; актів приймання передачі, актів виконаних робіт; товарно-транспортних накладних; податкових накладних; реєстрів виданих та отриманих податкових накладних; доручень, довіреностей на отримання ТМЦ/робіт/послуг; договорів із перевізниками; документів, підтверджуючих списання та рух придбаних ТМЦ; обов`язкових підтверджуючих документів реквізитів товарів ГОСТу, ТУ, марок, типів, заводу виробника, ліцензії, сертифікатів якості або лабораторних висновків на матеріали або свідоцтв про відповідність, що стосуються фінансово-господарських операційміж ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 "(код НОМЕР_1 ) з низкою контрагентів.

Клопотання мотивується тим, що першим слідчим відділом слідчого управління прокуратури Харківської області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №42017220000000571 від 14.06.2017 за ч. 2 ст.364, ч.2 ст.369-2, ч.2 ст.28, ч.2 ст.205, ч.2 ст.28, ч.3 ст.212 КК України за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_3 , одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, а також за фактом фіктивного підприємництва та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.

Виходячи з клопотання, в період 2016-2017 років група осіб до складу якої входять колишні та діючіспівробітники правоохоронних органів ІНФОРМАЦІЯ_4 , діючи умисно на території м. Харкова, з корисливих мотивів, не маючи дійсного наміру здійснювати діяльність, зафіксовану в установчих документах і пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, маючи мету отримувати прибуток при наданні послуг підприємствам, зареєстрованим на території Харківської області та інших областей України, з незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат, а також з метою приховування факту та фактичних обсягів операцій діяльності підприємств та прикриття незаконної діяльності, створили та придбали низку суб`єктів господарської діяльності (юридичних осіб). А в подальшому реквізити зазначених суб`єктів господарської діяльності під час вчинення фіктивного підприємництва використовувались у мінімізації податкових зобов`язань для підприємств реального сектору економіки. Внаслідок протиправної діяльності відповідно до висновку експертного дослідження №1-06/11/2017 збитки спричинені протиправною діяльністю державному бюджету складають 42052517 грн.

В межах досудового розслідування за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст. 205 КК України, за фактом створення суб`єктів підприємницької діяльності (юридичної особи), з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з ухиленням від сплати податків, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 205 КК України, вчиненому за попередньою змовою групою осіб повідомлено про підозру ОСОБА_4 .

За версією слідства, підозрюваний ОСОБА_4 причетний до створення, організації та діяльності фіктивних підприємств ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ",ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_7 " та ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_8 ", які використовувалися ним з метою надання послуг з незаконного формування податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки, шляхом проведення «безтоварних» операцій, що підтверджується матеріалами негласних слідчо-розшукових дій, показаннями свідків у кримінальному провадженні, протоколом огляду речей та документів.

Шляхом проведення аналізу інформаційних баз податкової звітності встановлено, що ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ) в період 2016-2018років здійснювало фінансово-господарські операції з придбання ТМЦ (послуг) від ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ",ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_7 " та ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_8 ", які за версію слідства мають ознаки "фіктивності".

Документи щодо фінансово-господарських взаємовідносинміж вищевказаними суб`єктами господарської діяльності з ознаками "фіктивності"мають доказове значення та можуть свідчити про умисне ухилення від сплати податків службовими особами підприємств реального сектору економіки. Зберегли на собі сліди злочину, оскільки містять відомості стосовно товарів, які не постачалися та стосовно осіб, які складали та вносили завідомо недостовірні відомості до документів податкової звітності.

У клопотанні слідчий зазначає, що під час досудового розслідування виникла необхідність здійснити тимчасовий доступ до документів та вилучити договори (угоди), контрактів, додаткових угод та усіх додатків до них, рахунків-фактури, прибуткових та видаткових накладних, актів приймання-передачі, актів виконаних робіт, товарно-транспортних накладних, податкових накладних, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, доручень, довіреностей на отримання ТМЦ/робіт/послуг;, договорів із перевізниками, документів, підтверджуючих списання та рух придбаних ТМЦ; обов`язкових підтверджуючих документів реквізитів товарів ГОСТу, ТУ, марок, типів, заводу виробника, ліцензії, сертифікатів якості або лабораторних висновків на матеріали або свідоцтв про відповідність; інших документів, які складалися під час виконання даних договірних зобов`язань та являються невід`ємною частиною вищезазначених фінансово-господарських операцій ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Документи щодо фінансово-господарських взаємовідносин між вищевказаними суб`єктами господарської діяльності з ознаками "фіктивності" мають доказове значення та можуть свідчити про умисне ухилення від сплати податків службовими особами підприємства реального сектору економіки. Зберегли на собі сліди злочину, оскільки містять відомості стосовно товарів, які не постачалися та стосовно осіб, які складали та вносили завідомо недостовірні відомості до документів податкової звітності.

Як зазначив слідчий, за результатами розгляду запиту в порядку ст.93 КПК України у наданні документів службові особи ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ) відповіді до прокуратури області не надали.

Право тимчасового доступу до вказаних документів з можливістю вилучення оригіналів вказаних документів процесуальний керівник прокурор у кримінальному провадженні прокуратури Харківської області ОСОБА_3 просить надати йому особисто, а також процесуальним керівникам у кримінальному провадженні ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 або за їх дорученням уповноваженим на те особам.

Прокурор зазначає, що в інший спосіб отримати доступ та вилучити зазначені документи не має можливості, а відомості, що містяться у них, стануть доказами у кримінальному провадженні.

Належним чином повідомлений представник ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " в судове засідання не з`явився, відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володіння якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя заслухавши прокурора, який підтримав клопотання, дослідивши матеріали клопотання, виходить з такого.

Частиною 4 ст. 132 КПК України передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З урахуванням наведеного, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, до яких він просить доступ з можливістю вилучення перебувають у володінні ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у зазначеному кримінальному провадженні, а саме можуть містити на собі сліди злочину, оскільки містять відомості стосовно товарів, які, за версією слідства фактично не постачалися та стосовно осіб, які складали та вносили завідомо недостовірні відомості до документів податкової звітності

Відповідно до п.1 ч.1ст. 164 КПК Українив ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів.

За таких обставин слідчий суддя надає дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів прокурору відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 .

Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 99, 159, 162-164,166,309, 372КПК України, слідчий суддя,-

постановив:

Клопотання прокурора відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 - задовільнити.

Надати процесуальним керівникам у кримінальному провадженні ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні службових осіб ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 ), з можливістю вилучення оригіналів наступних документів: договорів (угод), контрактів, усіх додатків до них, рахунків фактур; прибуткових та видаткових накладних; актів приймання передачі, актів виконаних робіт; товарно-транспортних накладних; податкових накладних; реєстрів виданих та отриманих податкових накладних; доручень, довіреностей на отримання ТМЦ/робіт/послуг; договорів із перевізниками; документів, підтверджуючих списання та рух придбаних ТМЦ; обов`язкових підтверджуючих документів реквізитів товарів ГОСТу, ТУ, марок, типів, заводу виробника, ліцензії, сертифікатів якості або лабораторних висновків на матеріали або свідоцтв про відповідність, що стосуються фінансово-господарських операційміж ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 "(код НОМЕР_1 ) з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " ( НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " ( НОМЕР_3 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код НОМЕР_4 ) та ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_8 " (код НОМЕР_5 )за період з 01.01.2016 по 15.03.2018.

Зобов`язати службових осіб ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " надати документи в оригіналах і в повному обсязі, а в разі відсутності оригіналів надати завірені належним чином копії вказаних документів та документів, що підтверджують вилучення оригіналів.

Роз`яснити, що відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали - однин місяць з дня постановлення.

Ухвала не оскаржується і підлягає обов`язковому виконанню.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.04.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73298079
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —646/8726/17

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 11.12.2019

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 10.10.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 20.09.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 31.08.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 31.08.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 07.08.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 31.08.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 31.08.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні