Ухвала
від 21.05.2007 по справі 3/3-62
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/3-62

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                                           У  Х  В  А  Л  А

          

21.05.07 р.                                                                                    № 3/3-62                                                                                                                                                                 

Суддя О.В. Гассій розглянувши матеріали за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Дзержинську

до відповідача  Дзержинської підрядної спеціалізованої дільниці по ремонту, будівництву та експлуатації автодоріг Відкритого акціонерного товариства „Облдоррембуд” м. Дзержинськ , Відкрите акціонерне товариство „Облрембуд” м. Донецьк

про стягнення заборгованості по відшкодуванню сум пенсій, призначених відповідно до пунтків „б-з” ст.13 Заону України „Про пенсійне забезпечення” за період з квітня 2004 року по березень 2007 року  у розмірі 5999,39 грн.

                       

ВСТАНОВИВ:

          

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в м. Дзержинську звернувся до господарського суду з позовною заявою до Дзержинської підрядної спеціалізованої дільниці по ремонту, будівництву та експлуатації автодоріг Відкритого акціонерного товариства „Облдоррембуд” м. Дзержинськ , Відкрите акціонерне товариство „Облрембуд” м. Донецьк про стягнення заборгованості по відшкодуванню сум пенсій, призначених відповідно до пунтків „б-з” ст.13 Заону України „Про пенсійне забезпечення” за період з квітня 2004 року по березень 2007 року  у розмірі 5999,39 грн.

У позовній заяві не зазначено, чи це є адмінстративний позов, чи це позовна заява подана до суду за нормами Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАСУ), компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

За змістом п. 1 ч. 1 ст. 3 КАСУ справа адміністративної юрисдикції (далі - адміністративна справа) - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Визначення управлінь Пенсійного фонду в районах, містах, районах у містах як органів державної влади, що здійснюють владні управлінські функції, випливає з Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою Правління ПФУ № 8-2 від 30.04.2002 р.

Разом з тим відповідно до п. 2.1 зазначеного положення основними завданнями управління є:

 1) облік платників страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та збору на обов'язкове державне пенсійне страхування (далі - страхові внески), збирання та акумулювання в районі (місті) страхових внесків та інших коштів, призначених для пенсійного забезпечення, повного і своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій, допомоги на поховання та інших соціальних виплат, що здійснюються за рахунок коштів Фонду;

2) забезпечення призначення і виплати пенсій, допомоги на поховання та інших соціальних виплат відповідно до чинного законодавства;

3) ефективне використання коштів, призначених для пенсійного забезпечення, здійснення у межах своєї компетенції контрольних функцій;

4) забезпечення функціонування в районі (місті) автоматизованої системи персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Відповідно до покладених на нього завдань управління контролює надходження страхових внесків та інших платежів до фонду від підприємств, установ, організацій та громадян, збирає у встановленому порядку відповідну звітність, проводить планові та позапланові перевірки фінансово-бухгалтерських документів, звітів та інших документів щодо правильності обчислення та сплати страхових внесків, цільового використання коштів фонду в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій.

Приймаючи до уваги, що Пенсійний фонд здійснює виплату пенсій, призначених на пільгових мовах та розраховується з послугами за доставку пенсій з бюджету Пенсійного фонду України, який складається із сум страхових внесків.

Спір за участю управління Пенсійного фонду та суб'єкта господарювання про стягнення заборгованості за платежами до Пенсійного фонду є публічно-правовим, оскільки виник за участю суб'єкта владних повноважень, а саме – органу виконавчої влади, що реалізував у цих відносинах надані йому чинним законодавством владні управлінські функції щодо контролю надходження страхових внесків та інших платежів до фонду, та відповідає вищенаведеному нормативному визначенню адміністративної справи.

Крім того, під перелік публічно-правових справ, на які не поширюється компетенція адміністративних судів, визначений ч. 2 ст. 17 КАСУ, зазначена справа не підпадає.

  Господарський суд Донецької області відповідно до пункту 6 розділу VІІ Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України зі змінами внесеними Законом України "Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України" № 2953-ІУ від 6 жовтня 2005 року до початку діяльності окружного адміністративного суду розглядав та вирішував як перша інстанція спори за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

    Після початку діяльності окружного адміністративного суду адміністративні позови, подані до відповідних місцевих господарських судів у справах, що підсудні окружному адміністративному суду, передаються цими судами до окружного адміністративного суду, якщо провадження у справі ще не відкрито.   

 21 травня 2007 року почав роботу Донецький окружний адміністративний суд (83017, м. Донецьк, б-р Шевченка, 26), про що було розміщено оголошення в газеті Донецької обласної Ради „Життя” № 70 від 18 травня 2007 року.

 Пунктом 1 частини 1 статті 62 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя відмовляє у прийнятті позовної заяви, якщо заява не підлягає розгляду в господарських судах України.   

  У зв'язку з вищевикладеним, господарський суд Донецької області відмовляє у прийнятті позовної заяви Управління Пенсійного фонду України в м. Дзержинську.

У зв'язку з викладеним, керуючись статтею 12, пунктом 1 частини 1 статті 62 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

  Відмовити у прийнятті позовної заяви Управління Пенсійного фонду України в м. Дзержинську.

   Додаток на адресу позивача позовна заява № 1886/06 від 16.05.2007 р. з доданими документами, конверт.

Суддя                                                                                                          

Вик. Костюк І.В.

Надруковано 3 примірника:

1.          господарському суду  Донецької  обл.

2.          позивачу

3.          відповідачу

     

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення21.05.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу733072
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/3-62

Ухвала від 19.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Судовий наказ від 07.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Постанова від 13.04.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 15.03.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Рішення від 18.02.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 21.05.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні