Постанова
від 12.04.2018 по справі 912/579/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ С У Д

Кіровоградської області

вул.В'ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2018 року № 912/579/18

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М.

при секретарі судового засідання Подвиженко А.Г.,

розглянувши справу № 912/579/18 від 30.03.2018

за заявою ліквідатора боржника про порушення провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Креатив Агро" (далі - ТОВ "Креатив Агро"), проспект Промисловий, 14, м. Кропивницький, 25014,

ПРЕДСТАВНИКИ:

від боржника - участі не брали.

ВСТАНОВИВ:

Ліквідатор ТОВ "Креатив Агро" звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство за процедурою, передбаченою статтею 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон), з посиланням на те, що у зв'язку із неможливістю погашення кредиторської заборгованості в процедурі самостійної ліквідації, загальними зборами учасників ТОВ "Креатив Агро" прийнято рішення про звернення до суду із такою заявою.

Ухвалою господарського суду від 30.03.2018 відкрито провадження у справі № 912/579/18 про банкрутство ТОВ "Креатив Агро", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, справу призначено до розгляду в судовому засіданні на 12.04.2018.

21.08.2017 протоколом №1 (далі - протокол) Загальних зборів учасників (засновників) ТОВ "Креатив Агро" прийнято рішення припинити ТОВ "Креатив Агро" шляхом його ліквідації в добровільному порядку та призначено ліквідатором боржника ОСОБА_2 Учасники (засновники) боржника встановили двомісячний термін для заявлення кредиторами своїх вимог. Враховуючи, що внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відбулось 22.08.2017, кінцевий термін заявлення кредиторами своїх вимог сплив 23.10.2017.

Протягом встановленого двомісячного строку до ТОВ "Креатив Агро" звернулися 13 кредиторів на загальну суму 338 361 852, 10 грн.

За наслідками розгляду вимог кредиторів, ліквідатором частково визнано вимоги кредиторів на загальну суму 327 845 925, 58 грн.

29.01.2018 ліквідатором складено та подано на затвердження учасникам (засновникам) ТОВ "Креатив Агро" проміжний ліквідаційний баланс згідно з яким виявлено різницю між сумою кредиторської заборгованості боржника, що становить - 318 294 539,96 грн, та вартістю необоротних активів ТОВ "Креатив Агро", що дорівнює залишковій вартості основних засобів - 1 710 108,56 грн.

Тобто, з наведеної інформації вбачається, що вартості майна ТОВ "Креатив Агро" недостатньо для задоволення вимог кредиторів.

Враховуючи викладені обставини, 29.01.2018 Загальні збори учасників ТОВ "Креатив Агро" затвердили проміжний ліквідаційний баланс та надали згоду ліквідатору звернутися до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Креатив Агро".

Згідно з проміжним ліквідаційним балансом, складеного станом на 28.01.2018, майновий стан боржника наступний:

- сума кредиторської заборгованості становить 318 294 539,96 грн.;

- сума дебіторської заборгованості становить 59 374,80 грн.,

- залишкова вартість основних засобів становить 1710 108,56 грн.

- залишок коштів на банківських рахунках становить 43,01 грн., 0,02 дол. США.

- рахунки, на яких обліковуються цінні папери - відсутні

На виконання приписів ст. 110, 111 Цивільного кодексу України ліквідатор вжив всіх необхідних заходів для дотримання процедури ліквідації ТОВ "Креатив Агро", а саме: 22.08.2017 внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про рішення засновників (учасників) товариства про ліквідацію боржника. Також ліквідатором вжито заходи щодо стягнення дебіторської заборгованості. З цією метою усім боржникам направлені повідомлення-вимоги. Крім того, ліквідатором подано ряд позовів про стягнення заборгованості з боржників ТОВ "Креатив Агро". Однак, через відсутність коштів у боржника та неможливість оплати судового збору, суди повернули позовні заяви позивачеві без розгляду. Протягом процедури ліквідації ліквідатор вжив всіх заходів для закриття рахунків в фінансових установах. На підтвердження закриття рахунків до заяви ліквідатора додано довідки про закриття рахунків. На підтвердження неможливості закриття арештованих рахунків до заяви додано відповіді від фінансових установ.

З метою виявлення майна ТОВ "Креатив Агро", ліквідатор направив низку запитів до державних органів які ведуть облік рухомого й нерухомого майна. Згідно з отриманими відповідями, не виявлено майна, що знаходиться поза обліком ТОВ "Креатив Агро", або майна що перебуває у третіх осіб.

Також, 09.01.2018 проведено інвентаризацію майна ТОВ "Креатив Агро". На підтвердження проведення інвентаризації до заяви ліквідатора додано копії протоколу інвентаризаційної комісії, інвентаризаційного опису основних засобів, інвентаризаційного опису грошових коштів, інвентаризаційного опису залишків по банківським рахункам.

В процесі ліквідації, звільнено всіх працівників ТОВ "Креатив Агро". На підтвердження даного факту до заяви ліквідатора додано копія Податкового розрахунку (1ДФ) за 3 квартал 2017 року.

ТОВ "Креатив Агро" не має заборгованості з виплати заробітної плати, зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, а також зі сплати податків та обов'язкових платежів. На підтвердження вказаних обставин до заяви додані відповідні довідки з фондів.

Серед іншого, ліквідатором подано звітність за останній період органам доходів і зборів, Пенсійному фонду України та фондам соціального страхування.

З проміжного ліквідаційного балансу, складеного станом на 28.01.2018, вбачається наявність майна ТОВ "Креатив Агро" у розмірі 1 710 108, 56 грн, якого достатньо для покриття судових витрат.

Відповідно до ч. 3 ст.110 ЦК України, якщо вартості майна юридичної особи недостатньо для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможність боржника або визнання його банкрутом.

Згідно ч. 1 ст. 95 Закону якщо вартості майна боржника-юридичної особи, щодо якої прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Враховуючи те, що ліквідатором була повністю дотримана позасудова процедура самоліквідації боржника (добровільної ліквідації юридичної особи), витриманий строк для заявлення вимог кредиторів та у визначеному законом порядку встановлена неплатоспроможність боржника, загальними зборами учасників товариства (протокол № 3 від 29.01.2018) прийнято рішення ліквідатору ОСОБА_2 повторно звернутися до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Креатив Агро" у порядку ст. 95 Закону.

До господарського суду 13.03.2018 надійшла заява №46-10 від 22.02.2018 призначити ліквідатором ТОВ "Креатив Агро" - ОСОБА_2

Приймаючи до уваги викладені положення законодавства, суд оцінює дотримання боржником порядку ліквідації, передбаченої положеннями Цивільного та Господарського кодексів України.

Таким чином, судом з'ясовано, що ТОВ "Креатив Агро" дотримано порядок проведення досудової процедури ліквідації, встановленої Цивільним та Господарським кодексами України та правомірно подано головою ліквідаційної комісії заяву до суду в порядку ст. 95 Закону та ч. 3 ст. 110 Цивільного кодексу України.

Згідно ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

За положеннями ч. 1 ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

Матеріалами справи підтверджено наявність ознаки неплатоспроможності боржника, у зв'язку з чим господарський суд дійшов висновку про доцільність визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно ч. 2 ст. 95 Закону за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

За п. 36.7. Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI)" ліквідатором боржника, що ліквідується власником, може бути голова ліквідаційної комісії або арбітражний керуючий, який призначається в порядку, встановленому Законом для призначення розпорядника майна, тобто кандидатура арбітражного керуючого на призначення ліквідатором визначається судом за допомогою автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство (ч. 2 ст. 95 Закону).

Призначення голови ліквідаційної комісії ліквідатором боржника, що ліквідується власником, здійснюється господарським судом у виняткових випадках (в залежності від конкретних обставин справи), оскільки голова ліквідаційної комісії (ліквідатор) підпадає під ознаки заінтересованої особи стосовно боржника і відповідно до частини шостої статті 95 Закону несе солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

Вирішення питання щодо визнання банкрутом такого боржника та призначення ліквідатора повинно здійснюватися в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі, в якому судом перевіряється поданий ліквідаційний баланс боржника та з'ясовується факт недостатності вартості майна боржника для задоволення вимог кредиторів. Ліквідатором боржника, що ліквідується власником, може бути голова ліквідаційної комісії або арбітражний керуючий, який призначається в порядку, встановленому Законом для призначення розпорядника майна, тобто кандидатура арбітражного керуючого на призначення ліквідатором визначається судом за допомогою автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство (частина друга статті 95 Закону).

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України визначено ОСОБА_3 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, свідоцтво № 117 від 07.02.2013, адреса: а/с 53, м. Київ, 03049).

До господарського суду 04.04.2018 (на електронну пошту з ЕЦП) та 06.04.2018 (поштою) надійшла заява №01-18/53 від 04.04.2018 арбітражного керуючого ОСОБА_3 про участь у справі зі згодою бути призначеною ліквідатором банкрута та зазначенням про те, що вона стосовно ТОВ "Креатив Агро" не є заінтересованою особою, не належить до жодної з категорій осіб, які не можуть бути призначені арбітражними керуючими.

До вказаної заяви арбітражного керуючого ОСОБА_3 додані: копія свідоцтва № 117 від 07.02.2013 про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), копія договору страхування відповідальності арбітражного керуючого від 12.01.2018, копія свідоцтва про підвищення кваліфікації, інформація, тощо.

За таких обставин, господарський суд вважає за необхідне призначити ліквідатором банкрута ТОВ "Креатив Агро" арбітражного керуючого ОСОБА_3, клопотання про призначення ліквідатором ТОВ "Креатив Агро" ОСОБА_2 відхилити.

Крім того, враховуючи положення Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» та Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , господарський суд вважає за необхідне зобов'язати Міську раду міста Кропивницького внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відповідні відомості про заміну керівника ТОВ "Креатив Агро" на ліквідатора, арбітражного керуючого ОСОБА_3

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "Креатив Агро", тощо.

Керуючись ст. 105, 110, 111, 112 Цивільного кодексу України, ст. 59, 205, 209 Господарського кодексу України, ст. 2, 9, 37, 38, 46, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 3, 12, 232, 326 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Визнати ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Креатив Агро" (код ЄДР 36023525) банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру щодо банкрута ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Креатив Агро" (код ЄДР 36023525)

3. Клопотанням про призначення ліквідатором ТОВ "Креатив Агро" ОСОБА_2 відхилити.

Призначити ліквідатором банкрута - ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Креатив Агро" (код ЄДР 36023525) арбітражного керуючого ОСОБА_3 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 117 від 07.02.2013, адреса: а/с 53, м. Київ, 03049).

4. Зобов'язати ліквідатора, арбітражного керуючого ОСОБА_3:

- щомісяця подавати господарському суду відомості (інформацію) про виконану роботу по проведенню ліквідаційної процедури;

- після завершення всіх розрахунків з кредиторами подати господарському суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, що відповідають вимогам ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

5. Відповідно до статті 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" скасувати заходи щодо забезпечення грошових вимог кредиторів в частині заборони ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Креатив Агро" та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника відчужувати основні засоби та предмети застави, застосовані ухвалою суду про відкриття провадження у справі від 30.03.2018.

6. Зобов'язати Міську раду міста Кропивницького, відповідно до ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості про заміну керівника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Креатив Агро" (код ЄДР 36023525) на ліквідатора арбітражного керуючого ОСОБА_3 (іпн НОМЕР_1).

7. Скасувати арешт, накладений на майно боржника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Креатив Агро" (код ЄДР 36023525), визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника.

Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

8. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Креатив Агро", текст якого додається.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття.

Постанова може бути оскаржені в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Примірники цієї постанови направити банкруту, ліквідатору - арбітражному керуючому ОСОБА_3 (адреса: а/с 53, м. Київ, 03049), Фортечному ВДВС Кіровоградського МУЮ, Міській раді міста Кропивницького, сектору з питань банкрутства Головного управління юстиції у Кіровоградській області.

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Дата ухвалення рішення12.04.2018
Оприлюднено17.04.2018
Номер документу73344998
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/579/18

Ухвала від 07.05.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 20.12.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 09.10.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 20.09.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 14.05.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні