Ухвала
від 16.04.2018 по справі 202/2519/16-ц
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/2519/16-ц

Пров. № 6/0202/102/2018

УХВАЛА

16 квітня 2018 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді: - ОСОБА_1

при секретарі: - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпрі заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Партс Маркет , заінтересована особа - ОСОБА_3, про відстрочення виконання рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю ПАРТС МАРКЕТ про стягнення вихідної допомоги, середнього заробітку за час затримки розрахунку, зобов*язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Представник ТОВ Партс Маркет звернувся до суду з цією заявою та просив суд відстрочити виконання рішення Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 22.06.2016 року на один рік до 13.03.2019 року.

В обґрунтування вказаної заяви представник ТОВ Партс Маркет зазначає, що рішенням Індустріального районного суду міста Дніпропетровська від 22.06.2016 року та додатковим рішенням від 06.07.2016 року, залишеними без змін постановою Верховного Суду від 23.01.2018 року, позовні вимоги ОСОБА_3 задоволені, стягнуто з ТОВ Партс Маркет на користь ОСОБА_3 вихідну допомогу у розмірі 30 000,00 грн., середній заробіток за час затримки розрахунку по 22 червня 2016 року у розмірі 35 597,65 грн., зобов'язано ТОВ Партс Маркет видати ОСОБА_3 довідку про розмір заробітної плати та стягнуто з ТОВ Партс Маркет в дохід держави судовий збір у розмірі 1378,00 грн.

Представник ТОВ Партс Маркет зазначив, що 02.03.2018 року державним виконавцем Пиріг В.М. винесено постанову про відкриття виконавчого провадження з виконання вищезазначеного рішення суду. В цей же день виконавцем накладено арешт на все майно боржника, а 06.03.2018 року арештовано кошти на усіх рахунках в банківських установах. Отже, станом на день подання заяви будь-яка діяльність підприємства заблокована. Представник ТОВ Партс Маркет зазначив, що на даний час підприємство перебуває у дуже складному фінансовому становищі, що значно ускладнює і фактично робить неможливим виконання рішення суду. На підтвердження вказаних обставин заявником надано довідки з банківських установ про стан рахунків підприємства. Заявник зазначив, ТОВ Партс Маркет зробить усе можливе для погашення заборгованості перед стягувачем, має намір повністю та добровільно погасити борг шляхом перерахування усіх необхідних сум, але на даний час відсутнє майно для виконання судового рішення, а на банківських рахунках підприємства недостатньо грошових коштів, що не дозволяє на даний час проводити будь-які розрахунки.

Представник ТОВ Партс Маркет в судове засідання не з'явився, надав на адресу суду заяву, в якій просив заяву про відстрочення виконання рішення суду задовольнити та розглянути її за його відсутності (а.с. 179).

Заінтересована особа, ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, надав на адресу суду заяву, в котрій просив розглянути заяву ТОВ Партс Маркет про відстрочення виконання рішення суду за його відсутності (а.с. 183).

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання ТОВ Партс Маркет про відстрочення виконання рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю ПАРТС МАРКЕТ про стягнення вихідної допомоги, середнього заробітку за час затримки розрахунку, зобов*язання вчинити певні дії, задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Індустріального районного суду міста Дніпропетровська від 22.06.2016 року та додатковим рішенням від 06.07.2016 року, залишеними без змін постановою Верховного Суду від 23.01.2018 року, позовні вимоги ОСОБА_3 задоволені, стягнуто з ТОВ Партс Маркет на користь ОСОБА_3 вихідну допомогу у розмірі 30 000,00 грн., середній заробіток за час затримки розрахунку по 22 червня 2016 року у розмірі 35 597,65 грн., зобов'язано ТОВ Партс Маркет видати ОСОБА_3 довідку про розмір заробітної плати та стягнуто з ТОВ Партс Маркет в дохід держави судовий збір у розмірі 1378,00 грн. (а.с. 68-70, 74, 159-162).

21.02.2018 року Індустріальним районним судом міста Дніпропетровська ОСОБА_3 був виданий виконавчий лист про стягнення з ТОВ Партс Маркет указаних сум, який був пред'явлений до виконання до Замостянського відділу державної виконавчої служби м. Вінниця Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області (а.с. 168).

Відповідно до ст. 435 ЦПК України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення. Підставою для відстрочення або розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим. Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: 1) ступінь вини відповідача у виникненні спору; 2) щодо фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім'ї, її матеріальний стан; 3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Отже, підставою для відстрочення виконання рішення суду є наявність перешкод та певних обставин, які унеможливлюють виконання рішення.

ТОВ Партс Маркет на підтвердження свого скрутного матеріального становища надано довідки із банківських установ про стан рахунків підприємства, де практично відсутні грошові кошти та копію фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва ТОВ Партс Маркет за 2017 рік, де збитки перевищують доходи.

Відповідно до роз'яснень, які містяться у п. 10 Постанови Верховного Суду України № 14 Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження від 26 грудня 2003 року з наступними змінами і доповненнями, задоволення заяви про відстрочку або розстрочку виконання рішення суду можливе лише у виняткових випадках, які суд визначає виходячи з особливого характеру обставин, що ускладнюють або виключають виконання рішення (хвороба боржника або членів його сім'ї, відсутність у нього майна, яке за рішенням суду має бути передане стягувану, стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо).

Такі обставини є виключними, тобто такими, що унеможливлюють виконання рішення суду в силу непередбачуваних обставин, що настали під час здійснення виконання судового рішення.

Між тим, боржником не було надано у відповідності до вимог ст.ст. 12,77-81 ЦПК України, доказів щодо виникнення виключних обставин в розумінні ст. 435 ЦПК України, а наведені ним підстави не можуть бути визнанні судом такими, що вказують на відстрочення виконання рішення суду.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 18 ЦПК України, судові рішення, що набрали законної сили, обов'язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Суд приходить до висновку, що вказані в заяві про відстрочення виконання рішення суду обставини, у розумінні ст. 435 ЦПК України, не є винятковими та такими, що дають підстави для відстрочення виконання рішення суду, оскільки факт відсутності у боржника грошових коштів на деяких рахунках не підтверджує відсутність у боржника інших рахунків та грошових коштів на них, відсутність майна, на яке можливо звернути стягнення або інших матеріальних активів, а тому не є підставою для відстрочення виконання рішення суду.

За таких обставин суд приходить до висновку про те, що відсутні підстави для задоволення заяви боржника ТОВ Партс Маркет про відстрочення виконання рішення Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 22.06.2016 року та додаткового рішення 06.07.2016 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю ПАРТС МАРКЕТ про стягнення вихідної допомоги, середнього заробітку за час затримки розрахунку, зобов*язання вчинити певні дії.

Керуючись ст. 435 ЦПК України, суд-

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Партс Маркет , заінтересована особа - ОСОБА_3, про відстрочення виконання рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю ПАРТС МАРКЕТ про стягнення вихідної допомоги, середнього заробітку за час затримки розрахунку, зобов*язання вчинити певні дії, відмовити.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Дніпропетровської області через суд першої інстанції протягом п'ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Суддя Бєльченко Л.А.

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення16.04.2018
Оприлюднено19.04.2018
Номер документу73373662
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —202/2519/16-ц

Ухвала від 16.04.2018

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Постанова від 23.01.2018

Цивільне

Верховний Суд

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 24.07.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 24.10.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Фаловська Ірина Миколаївна

Рішення від 27.09.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Максюта Ж. І.

Ухвала від 26.08.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Максюта Ж. І.

Ухвала від 02.09.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Максюта Ж. І.

Ухвала від 04.08.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Максюта Ж. І.

Рішення від 06.07.2016

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Рішення від 22.06.2016

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні