Ухвала
від 17.04.2018 по справі 821/468/18
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

17 квітня 2018 р. м. ХерсонСправа № 821/468/18

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Хом'якової В.В. ,

при секретарі: Перебийніс Н.Ю.,

за участю представника позивача ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про поновлення строку звернення до суду по адміністративній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Асоціація дитячого харчування" в особі філії товариства з обмеженою відповідальністю "Асоціація дитячого харчування в м.Херсон - Завод дитячого харчування до Суворовського районного відділу державної виконавчої служби м. Херсона Головного територіального управління юстиції у Херсонській області про скасування постанови від 09.02.18 року ВП №54396474 та зобов'язання вчинити певні дії,

встановив :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Асоціація дитячого харчування" в особі філії товариства з обмеженою відповідальністю "Асоціація дитячого харчування" в м. Херсон - завод дитячого харчування (далі - позивач) звернулось до суду з адміністративним позовом до Суворовського районного відділу державної виконавчої служби м. Херсон Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, в якому просить поновити строки звернення до адміністративного суду з адміністративним позовом, зобов'язати зняти арешт з грошових коштів в сумі 115731,81 грн. на рахунках філії Херсонського обласного управління "Ощадбанк", накладений постановою ДВС від 30.01.2018,; скасувати постанову Суворовського районного відділу державної виконавчої служби м. Херсона Головного територіального управління юстиції у Херсонській області від 09.02.2018 ВП № 54396474 про стягнення виконавчого збору.

Також, позивачем була подана заява про поновлення строку звернення до адміністративного суду щодо оскарження постанови від 09.02.2018 ВП № 54396474, в якій позивач зазначив, що 09 лютого 2018 року відповідач виніс постанову про стягнення виконавчого збору на суму 11573,18 грн., але цю постанову своєчасно не було надіслано позивачу. Постанова отримано поштою із запізненням, 28 лютого 2018 року , внаслідок цього позивач не міг використати своє право на оскарження в судовому порядку постанови про стягнення виконавчого збору.

Представник позивача надав суду на огляд конверт, в якому була отримана постанова від 09.02.2018.

Представник відповідача в судовому засіданні повідомив про те, що постанова від 09.02.2018 була надіслана простою поштою, що передбачено Законом України "Про виконавче провадження".

Стаття 122 КАС України передбачено, що позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.. Для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Статтею 287 КАС України встановлено, що учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб. Позовну заяву може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 118, ч. 1 ст. 119, ч. 1, ч. 2 ст. 122 КАС України, процесуальні строки - це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом. Процесуальні строки визначаються днями, місяцями і роками, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати. Перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд на підставі позовної заяви та доданих до неї матеріалів не знайде підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані сторонами докази у їх сукупності, суд встановив наступне.

Строк звернення до адміністративного суду - це строк, в межах якого особа, яка має право на позов, повинна звернутися до адміністративного суду для захисту своїх прав у публічно - правових відносинах або для реалізації владних повноважень. Встановлення процесуальних строків законом передбачено з метою дисциплінування учасників адміністративного судочинства та своєчасного виконання ними передбачених Кодексом адміністративного судочинства України певних процесуальних дій. Інститут строків в адміністративному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності у публічно-правових відносинах, а також стимулює учасників адміністративного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов'язків. Ці строки обмежують час, протягом якого такі правовідносини можуть вважатися спірними; після їх завершення, якщо ніхто не звернувся до суду за вирішенням спору, відносини стають стабільними.

Згідно ч.1 ст. 28 Закону України "Про виконавче провадження" копії постанов виконавця та інші документи виконавчого провадження доводяться виконавцем до відома сторін та інших учасників виконавчого провадження, надсилаються адресатам простою кореспонденцією або доставляються кур'єром, крім постанов про відкриття виконавчого провадження, про повернення виконавчого документа стягувачу, повідомлення стягувачу про повернення виконавчого документа без прийняття до виконання, які надсилаються рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Позивачем пропущено встановлений законом строк для звернення до адміністративного суду з даними позовними вимогами з поважних причин, а тому клопотання про поновлення строку звернення до адміністративного суду з даним адміністративним позовом підлягає задоволенню.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Керуючись ст. 122, 123, 243, 248 ,256 КАС України,

ухвалив :

Клопотання позивача про визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними - задовольнити.

Поновити товариству з обмеженою відповідальністю "Асоціація дитячого харчування" строк звернення до суду з адміністративним позовом про скасування постанови Суворовського районного відділу Державної виконавчої служби м. Херсон Головного територіального управління юстиції у Херсонській області від 09.02.2018 по ВП № 54396474 про стягнення виконавчого збору в сумі 11573 грн. 18 коп.

Ухвала окремо від рішення суду по даній справі не оскаржується. Заперечення проти неї може бути включене до апеляційної скарги на рішення прийняте за наслідками розгляду справи.

Повний текст ухвали виготовлений та підписаний 23.04.2018. .

Суддя Хом'якова В.В.

Дата ухвалення рішення17.04.2018
Оприлюднено25.04.2018
Номер документу73592449
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/468/18

Ухвала від 26.09.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Постанова від 05.09.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 20.08.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 25.06.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 30.05.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 17.04.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Рішення від 18.04.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 18.04.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 27.03.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 15.03.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні