Ухвала
від 20.04.2018 по справі 910/3440/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залучення третіх осіб, витребування доказів та відкладення підготовчого засідання

м. Київ

20.04.2018Справа № 910/3440/18

За позовомОб'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Святошинський-2" до 1. Київської міської ради 2. Приватного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивачаНародного депутата України ОСОБА_1 провизнання недійсним договору оренди Суддя Бойко Р.В.

Представників сторін:

від позивача:Бойко М.М. від відповідача 1:Безносик А.О., Перепелицін К.М. від відповідача 2:Клименко О.А. від третьої особи:ОСОБА_1, ОСОБА_6

ВСТАНОВИВ:

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Святошинський-2" звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Київської міської ради та Приватного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд", в якому просить визнати недійсним укладений між відповідачами договір оренди земельної ділянки площею 0,4975 га, кадастровий номер НОМЕР_1, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Кравченко Н.П. за реєстровим №53, зокрема, з тих підстав, що:

- вказаний договір був укладений в супереч встановленій ч. 3 ст. 24 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" забороні передавати (надавати) земельні ділянки із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування або детального плану території;

- вказаний договір був укладений за відсутності нотаріально посвідченої письмової згоди землекористувача - ВАТ "СКТБ "Комплекс" на вилучення земельної ділянки чи її частини із його користування;

- спірна земельна ділянка є прибудинковою територією багатоквартирного будинку №2 по провулку Святошинському у м. Києві, однак передання її під забудову відповідачу-2 відбулось без погодження мешканців вказаного будинку (членів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Святошинський-2").

Ухвалою господарського суду міста Києва від 27.03.2018 за вказаним позовом відкрито провадження у справі №910/3440/18, вирішено здійснювати її розгляд за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 20.04.2018.

В судове засідання 20.04.2018 з'явилися представники учасників справи та народний депутат України ОСОБА_1 і його представник - ОСОБА_6, в якості вільних слухачів.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 20.04.2018 залучено до участі у справі народного депутата України ОСОБА_1 в якості третьої особи, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

В судому засіданні представником відповідача 2 було підтримано подане 13.04.2018 через відділ діловодства суду клопотання про зупинення провадження у справі, за змістом якого просив зупинити провадження у даній справі до вирішення пов'язаної з нею цивільною справою №759/14162/16-ц та прийняття остаточного рішення і набрання ним законної сили.

Вказане клопотання мотивовано неможливістю розгляду даної справи до вирішення спору, який є предметом розгляду Апеляційним судом міста Києва справи №759/14162/16-ц за об'єднаними позовами ОСОБА_8 та ОСОБА_9 до Публічного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд", треті особи: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Святошинський-2", Київської міської ради, Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), про визнання недійсним договору оренди.

Дослідивши подане відповідачем 2 клопотання про зупинення провадження у справі, заслухавши думки учасників справи (якими було повідомлено про призначення розгляду справи №759/14162/16-ц на 14.05.2018), суд, враховуючи наявність достатніх строків для відкладення розгляду даної справи на час розгляду справи №759/14162/16-ц, з метою забезпечення вирішення спору у даній справі з дотримання принципу розумності строків її розгляду, що у випадку зупинення провадження у ній на даній стадії може зумовити їх збільшення за наслідками оскарження відповідної процесуальної дії суду незгодним учасником (в силу приписів ст. 255, п. 17.10 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України всі матеріали підлягатимуть направленню до судів вищих інстанцій), дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду даного клопотання відповідача 2 на більш пізню стадію судового процесу.

В судовому засіданні представником позивача було подано клопотання про витребування доказів, за змістом якого просив витребувати у Київської міської ради оригінали та належним чином засвідчені копії наступних документів: рішення Київської міської ради народних депутатів від 15.10.1992 №12 "Доповнення до рішення Київради "Про вилучення і надання земельних ділянок та погодження місця розташування об'єктів", з усіма додатками, у т.ч. Планом земельної ділянки в м. Києві по пров. Святошинському; рішення Київської міської ради №101/8385 від 20.09.2012 "Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на публічному акціонерному товариству "Холдингова компанія "Київміськбуд" на вул. Святошинській у Святошинському районі м. Києва для будівництва та експлуатації житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями"; рішення Київської міської ради №579/579 від 10.12.2014 "Про передачу земельної ділянки публічному акціонерному товариству "Холдингова компанія "Київміськбуд" для будівництва та експлуатації житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями на вул. Святошинській у Святошинському районі м. Києва"; договір оренди земельної ділянки, площею 0,4975 га, із кадастровим номером: НОМЕР_2, розташованої за адресою: вулиця Святошинська у Святошинському районі міста Києва, який було укладено 20 березня 2015 року між Київською міською радою та Публічним акціонерним товариством "Холдингова компанія "Київміськбуд", посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Кравченко Н.П., зареєстрований в реєстрі за №53 з усіма додатками, які є його невід'ємною частиною (план земельної ділянки, кадастровий план земельної ділянки, акт визначення меж земельної ділянки та акт приймання-передачі земельної ділянки) .

Розглядаючи подане позивачем клопотання в судовому засіданні представником позивача в усному порядку було заявлено про необхідність також витребування у Київської міської ради оригіналів та належним чином засвідчених копій рішення Київської міської ради №29/281-492к від 20.09.2009 "Про заборону ВАТ "СКТБ "Комплекс" будівництва багатоповерхового житлового будинку по провулку Святошинському", на яке міститься посилання в рішенні Святошинського районного суду м. Києва від 13.12.2017 у справі №759/14162/16-ц.

Представником відповідача 1 було повідомлено, що враховуючи тривалість часу, що пройшов з моменту прийняття рішення Київської міської ради народних депутатів від 15.10.1992 №12 "Доповнення до рішення Київради "Про вилучення і надання земельних ділянок та погодження місця розташування об'єктів", текст останнього, як і будь-які документи, на підставі яких воно приймалося, відсутні у володінні Київської міської ради, у зв'язку з чим представником позивача заявлено про необхідність витребування відповідних документів у Державного архіву міста Києва.

Відтак, розглянувши подане позивачем клопотання про витребування доказів, заслухавши пояснення учасників справи, з'ясувавши фактичні обставини, на яких вони ґрунтуються, з урахуванням заявлених представником позивача усних змін до нього та повідомлених представником відповідача 1 обставин відсутності частини запитуваних документів у володінні відповідача 1, а також, встановленої відсутності необхідності у витребуванні оригіналу договору оренди земельної ділянки від 20.03.2015, копія якого міститься в матеріалах справи, а його дійсне існування не заперечується учасниками справи, суд, керуючись приписами ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання позивача та витребування: від Київської міської ради: рішення Київської міської ради №101/8385 від 20.09.2012 "Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на публічному акціонерному товариству "Холдингова компанія "Київміськбуд" на вул. Святошинській у Святошинському районі м. Києва для будівництва та експлуатації житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями"; рішення Київської міської ради №579/579 від 10.12.2014 "Про передачу земельної ділянки публічному акціонерному товариству "Холдингова компанія "Київміськбуд" для будівництва та експлуатації житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями на вул. Святошинській у Святошинському районі м. Києва"; рішення Київської міської ради №29/281-492к від 20.09.2009 "Про заборону ВАТ "СКТБ "Комплекс" будівництва багатоповерхового житлового будинку по провулку Святошинському", з усіма документами, на підставі яких такі рішення було прийнято; від Державного архіву міста Києва - рішення Київської міської ради народних депутатів від 15.10.1992 №12 "Доповнення до рішення Київради "Про вилучення і надання земельних ділянок та погодження місця розташування об'єктів", з усіма додатками, у т.ч. Планом земельної ділянки в м. Києві по пров. Святошинському.

Також, в судому засіданні представником відповідача 1 було підтримано подане 20.04.2018 через відділ діловодства суду представником клопотання про залучення третьої особи на стороні відповідача без самостійних вимог щодо предмету спору, за змістом якого просив залучити Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

За змістом приписів ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Отже, враховуючи, що спірні правовідносини безпосередньо пов'язані з виконанням Департаментом земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) покладених на нього повноважень, то суд, вважає за необхідне залучити останній до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача 1, оскільки рішення у даній справі може вплинути на його права та обов'язки.

Також, враховуючи, що предметом даного спору є оскарження правочину передачі в оренду земельної ділянки, за наслідками її вилучення у Публічного акціонерного товариства СКТБ "Комплекс", а підставою звернення з ним визначається в т.ч. відсутність погодження останнього на вчинення таких дій, суд вважає за необхідне залучити за власною ініціативою вказану особу до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача, адже вирішення спору у даній справі може вплинути на їх права і обов'язки, як особи з користування якої було вилучено спірну земельну ділянку.

За таких обставин, з метою створення учасникам справи необхідних умов для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства та надання можливості учасникам справи подати докази на підтвердження своїх правових позицій, а також зважаючи на залучення третіх осіб та витребування на підставі ст. 74 Господарського процесуального кодексу України доказів, суд у відповідності до ст. 183 Господарського процесуального кодексу України вбачає за необхідне відкласти підготовче засідання.

На підставі викладеного та керуючись статтями 50, 74, 182, 183, 185, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Підготовче засідання у справі №910/3440/18 відкласти на 22.05.18 о 10:00 год. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду міста Києва за адресою: 01030, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 44-Б, зал судових засідань № 41 (корпус В).

2. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні: позивача - Публічне акціонерне товариство СКТБ "Комплекс" (83003, м. Донецьк, просп. Ілліча, 17-Б; ідентифікаційний код 03745746); відповідачів - Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (01601, м. Київ, вул. Хрещатик, 32-А; ідентифікаційний код 26199097) .

3. Зобов'язати позивача направити Публічному акціонерному товариству СКТБ "Комплекс" та Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) копію позовної заяви з додатками не пізніше двох днів з дня вручення копії даної ухвали , а докази такого направлення надати суду в строк до 21.05.2018 .

4. Зобов'язати учасників справи направити в судове засідання своїх представників, повноваження яких оформити відповідно до вимог, викладених у статті 60 Господарського процесуального кодексу України, та надати суду документи, що підтверджують повноваження представників.

5. Запропонувати третім особам у строк протягом дванадцяти днів з дня одержання даної ухвали надати суду письмові пояснення щодо позову та/або відзивів, складені з урахуванням вимог ст. 168 Господарського процесуального кодексу України.

6. Витребувати від Київської міської ради належним чином засвідчені копії наступних документів:

- рішення Київської міської ради №101/8385 від 20.09.2012 "Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на публічному акціонерному товариству "Холдингова компанія "Київміськбуд" на вул. Святошинській у Святошинському районі м. Києва для будівництва та експлуатації житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями" та всіх документів, на підставі якого останнє було прийнято, і додатків до нього;

- рішення Київської міської ради №579/579 від 10.12.2014 "Про передачу земельної ділянки публічному акціонерному товариству "Холдингова компанія "Київміськбуд" для будівництва та експлуатації житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями на вул. Святошинській у Святошинському районі м. Києва" та всіх документів, на підставі якого останнє було прийнято, і додатків до нього;

- рішення Київської міської ради №29/281-492к від 20.09.2009 "Про заборону ВАТ "СКТБ "Комплекс" будівництва багатоповерхового житлового будинку по провулку Святошинському" та всіх документів, на підставі якого останнє було прийнято, і додатків до нього.

7. Витребувати від Державного архіву міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (04060, м. Київ, вул. Олени Теліги, 23) належним чином засвідчені копії рішення Київської міської ради народних депутатів від 15.10.1992 №12 "Доповнення до рішення Київради "Про вилучення і надання земельних ділянок та погодження місця розташування об'єктів" та всіх документів, на підставі якого останнє було прийнято, і додатків до нього (в т.ч. Плану земельної ділянки в м. Києві по пров. Святошинському).

8. Повідомити Київську міську раду та Державний архів міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про необхідність надання витребуваних документів не пізніше 16.05.2018 та попередити про те, що у відповідності до ч. 8 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд вправі застосувати заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

9. Відкласти розгляд клопотання Приватного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд" про зупинення провадження у справі на більш пізню стадію судового процесу.

10. Запропонувати учасникам господарського процесу надати суду у строк до 16.05.2018:

- додаткові письмові пояснення з обґрунтуванням своїх правових позицій по суті спору (у разі їх наявності);

- додаткові докази на підтвердження своїх пояснень (у разі їх наявності).

11. Попередити позивача про те, що у разі ненадання господарському суду без поважних причин документів або нез'явлення його представника у підготовче засідання, позов відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України може бути залишений без розгляду.

12. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню.

Повний текст ухвали складено 23.04.2018.

Суддя Р.В. Бойко

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Дата ухвалення рішення20.04.2018
Оприлюднено25.04.2018
Номер документу73593753
СудочинствоГосподарське
Сутьзалучення третіх осіб, витребування доказів та відкладення підготовчого засідання м. Київ 20.04.2018Справа № 910/3440/18 За позовомОб'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Святошинський-2" до 1. Київської міської ради 2. Приватного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд"

Судовий реєстр по справі —910/3440/18

Ухвала від 11.07.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кушнір І.В.

Ухвала від 23.05.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кушнір І.В.

Ухвала від 22.04.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кушнір І.В.

Постанова від 12.02.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Постанова від 12.02.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 24.01.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 24.01.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 12.12.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 12.12.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 29.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні