Ухвала
від 25.04.2018 по справі 490/7145/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 490/7145/17

Провадження № 1-кп/477/44/18

УХВАЛА

25 квітня 2018 року Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

із секретарем судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 , його захисника ОСОБА_5 ,

представника потерпілого ОСОБА_6 ,

під час підготовчого судового засідання у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017151020000016 за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 191 та ч. 1 ст. 366 КК України,

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2018 року до Жовтневого районного суду Миколаївської області, на підставі ухвали апеляційного суду Миколаївської області від 27 жовтня 2017 року, надійшло зазначене кримінальне провадження для його розгляду по суті пред`явленого обвинувачення.

Під час підготовчого судового засідання захисник заявив клопотання про повернення обвинувального акту прокурору через його невідповідність вимогам закону.

В обґрунтування цього вказував, що в обвинувальному акті невірно визначено обвинуваченого, в ньому виписано обвинувачення, яке повинно нести юридична особа товариство з обмеженою відповідальністю Південьбудмонтаж, однак підозра висунута фізичній особі директору цього підприємства, що суперечить положенням закону і дійсним обставинам справи.

Обвинувачений клопотання свого захисника підтримав.

Прокурор та представник потерпілого заперечували проти задоволення клопотання, вказуючи, що законних підстав для цього не заявлено.

Суд, заслухавши клопотання захисника, та думку учасників розгляду відносно нього, перевіривши обвинувальний акт, прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про повернення обвинувального акту, якщо він не відповідає вимогам цього Кодексу.

Вимоги до обвинувального акту визначені у ст. 291 КПК України, в тому числі він повинен містити такі відомості: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) анкетні відомості кожного обвинуваченого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 3) анкетні відомості кожного потерпілого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 4) прізвище, ім`я, по батькові та займана посада слідчого, прокурора;

5) виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення; 6) обставини, які обтяжують чи пом`якшують покарання; 7) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням; 7-1) підстави застосування заходів кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, які прокурор вважає встановленими; 8) розмір витрат на залучення експерта (у разі проведення експертизи під час досудового розслідування); 9) дату та місце його складення та затвердження.

До обвинувального акта додається: 1) реєстр матеріалів досудового розслідування; 2) цивільний позов, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування; 3) розписка підозрюваного про отримання копії обвинувального акта, копії цивільного позову, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування, і реєстру матеріалів досудового розслідування (крім випадку, передбаченого частиною другою статті 297-1 цього Кодексу); 4) розписка або інший документ, що підтверджує отримання цивільним відповідачем копії цивільного позову, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування не до підозрюваного; 5) довідка про юридичну особу, щодо якої здійснюється провадження, у якій зазначаються: найменування юридичної особи, її юридична адреса, розрахунковий рахунок, ідентифікаційний код, дата і місце державної реєстрації.

В той же час, суд не знаходить підстав для повернення обвинувального акту прокурору, оскільки зазначені вимоги закону при складанні обвинувального акту прокурором були дотримані. В тому числі у ньому викладені фактичні обставини кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правова кваліфікація кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення, та інші вказані вимоги закону.

Виходячи з виписаних вище вимог закону право та обов`язок щодо пред`явлення обвинувачення належить прокурору.

Вірність цього звинувачення можливо встановити та перевірити під час судового розгляду справи по суті, що визначено як положеннями ст.Конституції України, так положеннями КПК України, як наприклад ст.ст.2, 17, розділом IV та ін.

Повернення обвинувального акту прокурору передбачає наявність у ньому таких суттєвих недоліків, які перешкоджають суду призначити судовий розгляд.

Але таких не заявлено. Невірність обвинувачення, про яку зазначає захисник, на підготовчому судовому засіданні вирішена судом не може бути.

На підставі викладеного, керуючись статтями 291, 314, КПК України, суд

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання захисника ОСОБА_5 про повернення обвинувального акту прокурору відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення25.04.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73613470
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —490/7145/17

Ухвала від 20.08.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 28.04.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 14.11.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 25.04.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 25.04.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні