Ухвала
від 03.05.2018 по справі 343/531/17
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 343/531/17

Номер провадження: 1-в/0343/54/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 травня 2018 року м.Долина

Долинський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Долина у кримінальному провадженні № 12016040350000924 заяву головного лікаря Долинської районної центральної лікарні про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 ,

з участю: прокурора - ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

законного представника - ОСОБА_6 ,

лікаря-психіатра - ОСОБА_7 ,

ВСТАНОВИВ:

Головний лікар Долинської ЦРЛ звернувся до суду зі заявою про припинення застосування амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку відносно ОСОБА_3 .

Подану заяву обґрунтовує тим, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає в АДРЕСА_1 , ухвалою Долинського районного суду від 30.08.2017 р. застосовано примусові заходи медичного характеру. З 26.10.2017 р. по 01.03.2018 р. він проходив примусове стаціонарне лікування в ОПЛ № 2 с. Підмихайлівці Рогатинського району. Ухвалою Рогатинського районного суду від 14.02.2018 р. примусові заходи з госпіталізацією в психіатричному закладі змінено на амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку. Згідно висновку районної лікарської консультативної комісії від 05.04.2018 р. при участі лікарів-психіатрів ОСОБА_3 потребує припинення застосування амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку із перебуванням на психіатричному диспансерному нагляді відповідно до наказу МОЗ України № 20 від 22.01.2007 р.

Лікар-психіатр Долинської ЦРЛ, який надає особі психіатричну допомогу, ОСОБА_7 в судовому засіданні підтримав заяву про припинення застосування відносно ОСОБА_3 примусових заходів медичного характеру.

Інші учасники кримінального провадження в судовому засіданні не заперечили проти задоволення вказаної заяви.

Суд, розглянувши заяву, вивчивши матеріали справи, заслухавши учасників судового засідання, приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ч.ч. 7, 8 ст. 12 Закону України «Про психіатричну допомогу» надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку припиняється за рішенням комісії лікарів-психіатрів у разі видужання особи або такої зміни стану її психічного здоров`я, що не потребує надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, або за рішенням суду про відмову в продовженні надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Відповідно до ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу» продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюються судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, на підставі висновку комісії лікарів-психіатрів.

Особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. Питання про зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу або виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 КК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

В ч.ч. 2 та 3 ст. 514 КПК України зазначено, що зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру.

Розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника медичного закладу (лікаря-психіатра), де тримається дана особа, у передбаченому статтею 95 Кримінального кодексу України та статтею 512 цього Кодексу порядку. До письмової заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Ухвалою Долинського районного суду Івано-Франківської області від 30 серпня 2017 року до ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 , застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

Згідно ухвали Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 14.02.2018 р. ОСОБА_8 змінено примусові заходи медичного характеру з госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

З висновку комісії лікарів-психіатрів на особу, яка перебуває на примусових заходах медичного характеру, Долинської ЦРЛ вбачається, що у хворого ОСОБА_3 стабілізація хронічного психічного роздладу у формі шизофренії із сформованим вираженим змішаним дефектом особистості без асоціальної поведінки. Він потребує припинення застосування амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку із перебуванням на психіатричному диспансерному нагляді на загальних підставах.

Враховуючи, що психічний стан ОСОБА_3 стабілізувався та подальшого примусового лікування він не потребує, що підтверджується вищевказаним висновком комісії лікарів-психіатрів на особу, яка перебуває на примусових заходах медичного характеру, суд приходить до висновку, що слід припинити примусові заходи медичного характеру відносно ОСОБА_3 у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, застосованих щодо нього за ухвалою Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 14 лютого 2018 року.

На підставі викладеного, ст. 95 КК України, керуючись ст. 514 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити заяву головного лікаря Долинської районної центральної лікарні про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_3 .

Припинити примусові заходи медичного характеру, відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, застосованих за ухвалою Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 14 лютого 2018 року.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Івано-Франківської області через Долинський районний суд Івано-Франківської області протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення03.05.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73741950
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , з участю: прокурора - ОСОБА_4 , захисника - ОСОБА_5 , законного представника - ОСОБА_6 , лікаря-психіатра - ОСОБА_7

Судовий реєстр по справі —343/531/17

Ухвала від 03.05.2018

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 30.08.2017

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 18.04.2017

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 04.04.2017

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 27.03.2017

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 27.03.2017

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні