Постанова
від 16.12.2009 по справі 12/103-09-2293
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 грудня 2009 р. № 12/103-09-2293

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Остапенка М.І . (головуючого),

Гончарука П.А.,

Харченка В.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційну скаргу акціонерного товарис тва закритого типу "Виробнич е об'єднання "Облпаливо" на пос танову Одеського апеляційно го господарського суду від 8 в ересня 2009 року у справі № 12/103-09-2293 з а позовом акціонерного товар иства закритого типу "Виробн иче об'єднання "Облпаливо" до в ідділу освіти Фрунзівської р айонної державної адміністр ації, суб'єкта підприємницьк ої діяльності - фізичної осо би ОСОБА_1 про визнан ня недійсними рішення, догов ору, -

Встановив:

У травні 2009 року акціон ерне товариство закритого ти пу "Виробниче об'єднання "Облп аливо" звернулось до господа рського суду Одеської област і з позовом до відділу освіти Фрунзівської районної держа вної адміністрації про визна ння недійсними рішення тенде рного комітету відділу освіт и Фрунзівської райдержадмін істрації про акцепт тендерно ї пропозиції суб'єкта підпри ємницької діяльності - фізи чної особи ОСОБА_1 за резу льтатами торгів із закупівлі вугілля, що проводились відп овідно до оголошення № 02545, розм іщеного в інформаційному бюл етені "Вісник державних заку півель" № 5 (341) від 2 лютого 2009 року , та про визнання недійсним до говору про закупівлю вугілля , укладеного відділом освіти Фрунзівської райдержадміні страції з суб'єктом підприєм ницької діяльності - фізичн ою особою ОСОБА_1 за резул ьтатами цих торгів.

Ухвалою господарського су ду Одеської області від 18 трав ня 2009 року до участі у справі в якості другого відповідача з алучено суб'єкта підприємниц ької діяльності - фізичної о соби ОСОБА_1.

Рішенням господарського суду Одеської області від 13 л ипня 2009 року позов задоволено . Визнано недійсними акт інди відуальної дії - рішення тен дерного комітету відділу осв іти Фрунзівської райдержадм іністрації про акцепт тендер ної пропозиції суб'єкта підп риємницької діяльності - фі зичної особи ОСОБА_1 та до говір про закупівлю вугілля, укладений відповідачами. Ст ягнуто з відділу освіти Фрун зівської райдержадміністра ції на користь позивача судо ві витрати.

Постановою Одеського апе ляційного господарського су ду від 8 вересня 2009 року рішення місцевого суду скасовано, а в позові відмовлено. Стягнуто з позивача на користь суб'єкт а підприємницької діяльност і - фізичної особи ОСОБА_1 судові витрати.

У касаційній скарзі позив ач, посилаючись на неправиль не застосування судом другої інстанції норм матеріальног о та процесуального права, пр осить постанову у справі ска сувати, а рішення місцевого с уду залишити без змін.

Сторони не скористались пр авом на участь в судовому зас іданні.

Вивчивши матеріали справи , обговоривши доводи касацій ної скарги, суд вважає, що каса ційна скарга не підлягає зад оволенню з таких підстав.

Задовольняючи позов, місце вий господарський суд виходи в з того, що тендерна пропозиц ія суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1 не відповідає вим огам Положення "Про закупівл ю товарів, робіт і послуг за де ржавні кошти", а саме, п. 6, оскіл ьки останній не є офіційним п редставником товаровиробни ка. При цьому, він не надав зав ірену нотаріально копію свід оцтва про державну реєстраці ю, основних умов договору та к опії виконаних аналогічних д оговорів, фактично не визнач ив предмет закупівлі в повно му обсязі, що вплинуло на зага льну вартість тендерної проп озиції та визначення перемож ця, що є порушенням вимог п.п 1.5, 1.6 Тендерної документації, п. 5 Технічних вимог Тендерної до кументації, а тому укладений спірний договір повинен бут и визнаний недійсним.

Не погодившись з таким ріше нням господарського суду пер шої інстанції, апеляційний г осподарський суд дійшов висн овку про необхідність його с касування та відмови в задов оленні позову, оскільки:

- ненадання суб'єктом підпри ємницької діяльності - фізи чною особою ОСОБА_1 аналог ічних договорів сталося в зв 'язку з тим, що це є комерційно ю таємницею замовника, і нада на інформаційна довідка про виконання аналогічних догов орів відповідає п. 3.2 додатку 2 Т ендерної документації;

- копія свідоцтва про держав ну реєстрацію суб'єкта підпр иємницької діяльності - фіз ичної особи ОСОБА_1 відпов ідає Тендерній документації ;

- надавати власні основні ум ови до договору не було необх ідності, оскільки вони б повн істю дублювали основні умови до договору, запропоновані з амовником торгів, з якими О СОБА_1 був згоден;

- з п.п. 1.4, 1.5 Тендерної документ ації не вбачається необхідні сть надання учасником нотарі ально завірених копій сертиф ікатів якості вугілля;

- матеріали справи містять д окументи, яких достатньо для підтвердження факту, що суб'є кт підприємницької діяльнос ті - фізична особа ОСОБА_1 є офіційним представником т оваровиробника вказаних у до кументах видів вугілля;

- тендер проводився з ураху ванням Положення "Про закупі влю товарів, робіт і послуг за державні кошти";

- відділом освіти Фрунзівсь кої райдержадміністрації об ґрунтовано визнано суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1 переможцем тендеру.

Висновок апеляційного гос подарського суду про відсутн ість правових підстав для за доволення позову є законним, обґрунтованим, відповідає н ормам матеріального і процес уального права, фактичним об ставинам та наявним матеріал ам справи, а доводи касаційно ї скарги його не спростовуют ь.

З огляду на викладене, підст ав для зміни або скасування п останови господарського суд у другої інстанції у справі н е вбачається.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу акціонер ного товариства закритого ти пу "Виробниче об'єднання "Облп аливо" залишити без задоволе ння, а постанову Одеського ап еляційного господарського с уду від 8 вересня 2009 року у спра ві № 12/103-09-2293 - без змін.

Головуючий Остапенко М.І.

Судді Гончарук П.А.

Харченко В.М.

Дата ухвалення рішення16.12.2009
Оприлюднено07.05.2010
Номер документу7378249
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/103-09-2293

Постанова від 16.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 22.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Постанова від 08.09.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Рішення від 13.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 18.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 18.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 27.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні