Ухвала
від 03.05.2018 по справі 522/14750/16-ц
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

03 травня 2018 року

м. Київ

справа № 522/14750/16-ц

провадження № 61-987св17

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Луспеника Д. Д. (суддя-доповідач),

суддів: Гулька Б. І., Синельникова Є. В., Хопти С. Ф., Черняк Ю. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1,

відповідачі: Міністерство юстиції України, державне підприємство Санаторій Лермонтовський , Міністерство юстиції України в особі Департаменту державної реєстрації, державний реєстратор Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України Молдованова Галина Миколаївна, Юридичний департамент Одеської міської ради,

представник Міністерства юстиції України - Коваленко АнатолійАнатолійович,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - дочірнє підприємство Клінічний санаторій Лермонтовський закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофздоровниця ,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу Міністерства юстиції України на ухвалу Приморського районного суду м. Одеси від 15 травня 2017 року у складі судді Свяченої Ю. Б. та ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 15 серпня 2017 року у складі колегії суддів: Цюри Т. В., Кононенко Н. А., Сегеди С. М.,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до пункту 4 розділу XIII Перехідних положень ЦПК України у редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У серпні 2016 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Міністерства юстиції України, державного підприємства Санаторій Лермонтовський , Міністерства юстиції України в особі Департаменту державної реєстрації, державного реєстратора Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України Молдованової Г. М., Юридичного департаменту Одеської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - дочірнє підприємство Клінічний санаторій Лермонтовський закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофздоровниця , про скасування свідоцтва про право власності, рішення і запису про державну реєстрацію речового права.

Позовна заява мотивована тим, що 04 травня 2011 року між ним і дочірнім підприємством Клінічний санаторій Лермонтовський закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофздоровниця (далі - ДП Клінічний санаторій Лермонтовський ЗАТ Укрпрофздоровниця ) було укладено договір оренди, за умовами якого він отримав у тимчасове платне користування строком на 2 роки нежитлове приміщення по пров. Лермонтовському, 2 у м. Одесі. Оскільки вказане нежитлове приміщення перебувало у незадовільному стані і потребувало термінового ремонту, він за власний кошт здійснив капітальний ремонт і реконструкцію цього приміщення, на що витратив 450 тис. грн.

Він звернувся до ДП Клінічний санаторій Лермонтовський ЗАТ Укрпрофздоровниця з вимогою про сплату вартості проведених поліпщень. Отримавши відмову у поверненні коштів, ОСОБА_1 у грудні 2014 року подав до суду позов до ДП Клінічний санаторій Лермонтовський ЗАТ Укрпрофздоровниця про визнання права власності на нежитлове приміщення по пров. Лермонтовському, 2 у м. Одесі. Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 09 грудня 2014 року були вжиті заходи забезпечення позову, зокрема, накладено арешт і заборону відчуження або обтяження будь-яким способом та будь-яким особам нежитлового приміщення по пров. Лермонтовському, 2 у м. Одесі.

Незважаючи на наявний між сторонами спір з приводу нерухомого майна, який перебуває на розгляді у суді, 14 лютого 2015 року право власності на нежитлове приміщення по пров. Лермонтовському, 2 у м. Одесі було зареєстровано за Державою в особі Міністерства юстиції України та державним реєстратором реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції Одеської області було видано відповідне свідоцтво про право власності від 16 лютого 2015 року № 33658051.

Наказом Міністерства юстиції України від 28 січня 2015 року № 1 на базі нерухомого майна ДП Клінічний санаторій Лермонтовський ЗАТ Укрпрофздоровниця , прийнятого до сфери управління Міністерства юстиції України, було створено державне підприємство Санаторій Лермонтовський (далі - ДП Санаторій Лермонтовський ) до статутного капіталу якого було передано майно ДП Клінічний санаторій Лермонтовський ЗАТ Укрпрофздоровниця .

Державним реєстратором Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції Одеської області до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно було внесено запис про інше речове право від 02 березня 2015 року № 8932400, згідно з яким за ДП Санаторій Лермонтовський було зареєстровано право господарського відання на нежитлові будівлі майнового комплексу, розміщеного за адресою: м. Одеса, пров. Лермонтовський, 2, в тому числі й на те майно, що було передано йому у користування відповідно до договору оренди від 04 травня 2011 року.

На підставі вказаного, ОСОБА_1, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог від 28 вересня 2016 року, просив суд:

скасувати свідоцтво про право власності від 16 лютого 2015 року № 33658051 на нежитлові будівлі майнового комплексу, розміщеного за адресою: м. Одеса, пров. Лермонтовський, 2, видане державним реєстратором Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції Одеської області;

скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 19738130 від 03 березня 2015 року, прийняте державним реєстратором Реєстраційної служби України;

скасувати запис про інше речове право від 02 березня 2015 року № 8932400, що міститься в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо реєстрації за ДП Санаторій Лермонтовський права господарського відання на нежитлові будівлі майнового комплексу, розміщеного за адресою: м. Одеса, пров. Лермонтовський, 2;

зобов'язати Юридичний департамент Одеської міської ради внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про скасування запису про інше речове право від 03 березня 2015 року № 8932400 щодо реєстрації за ДП Санаторій Лермонтовський , права господарського відання на нежитлові будівлі майнового комплексу, розміщеного за адресою: м. Одеса, провулок Лермонтовський, 2.

15 травня 2017 року представник ДП Санаторій Лермонтовський подав до суду клопотання про закриття провадження у справі в частині позовних вимог ОСОБА_1 про скасування рішення і запису про державну реєстрацію речового права та зобов'язання вчинити певні дії на підставі пункту 1 частини першої статті 205 ЦПК України 2004 року, оскільки, на думку заявника, ці вимоги повинні розглядатися у порядку адміністративного судочинства.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 15 травня 2017 року, відмовлено у задоволені клопотання ДП Санаторій Лермонтовський про закриття провадження в частині вимог про скасування рішення і запису про державну реєстрацію прав та їх обтяжень по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Міністерства юстиції України, ДП Санаторій Лермонтовський , Міністерства юстиції України в особі Департаменту державної реєстрації, державного реєстратора Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України Молдованової Г. М., Юридичного департаменту Одеської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору- ДП Клінічний санаторій Лермонтовський ЗАТ Укрпрофздоровниця , про скасування свідоцтва про право власності, рішення і запису про державну реєстрацію речового права.

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Міністерства юстиції України, ДП Санаторій Лермонтовський , Міністерства юстиції України в особі Департаменту державної реєстрації, державного реєстратора Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України Молдованової Г. М., Юридичного департаменту Одеської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - ДП Клінічний санаторій Лермонтовський ЗАТ Укрпрофздоровниця , про скасування свідоцтва про право власності, рішення і запису про державну реєстрацію речового права продовжено розглядом по суті.

Судове рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що вимоги ОСОБА_1 про скасування рішення і запису про державну реєстрацію речового права та зобов'язання вчинити певні дії повинні розглядатися у порядку цивільного судочинства, оскільки між сторонами виникли саме цивільно-правові, а не публічно-правові відносини.

Ухвалою Апеляційного суду Одеської області від 15 серпня 2017 року апеляційні скарги ДП Санаторій Лермонтовський і Міністерства юстиції України відхилено. Ухвалу Приморського районного суду м. Одеси від 15 травня 2017 року залишено без змін.

Судове рішення апеляційного суду мотивовано тим, що спір, за вирішенням якого до суду звернувся ОСОБА_1, не стосується захисту прав, свобод чи інтересів у сфері публічно-правових відносин, оскільки він обумовлений невиконанням ДП Клінічний санаторій Лермонтовський ЗАТ Укрпрофздоровниця умов укладеного між ними договору оренди від 04 травня 2011 року та перешкодами, які чиняться позивачу у володінні об'єктом оренди - нежитловим приміщенням по пров. Лермонтовському, 2 у м. Одесі. Крім того, ОСОБА_1 заявлено вимоги щодо реєстраційних дій, здійснених на основі юридичних фактів, стосовно яких існує спір про цивільне право, у межах якого (за наявності для цього підстав) можуть бути вирішені питання, пов'язані з реєстрацією права власності на спірне нерухоме майно, тому цей спір підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

У касаційній скарзі, поданій у вересні 2017 року до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Міністерство юстиції України, посилаючись на порушення норм процесуального права, просить судові рішення скасувати і задовольнити клопотання про закриття провадження у справі в частині позовних вимог ОСОБА_1 про скасування рішення і запису про державну реєстрацію речового права.

Касаційна скарга мотивована тим, що суди першої та апеляційної інстанцій безпідставно відмовили у задоволенні клопотання представника ДП Санаторій Лермонтовський про закриття провадження у справі в частині позовних вимог ОСОБА_1 про скасування рішення і запису про державну реєстрацію речового права, оскільки вирішення спорів фізичних осіб із суб'єктами владних повноважень щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень при реалізації ними управлінських функцій відповідно до пунктів 1, 3 частини першої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України 2004 року віднесено до компетенції адміністративних судів.

Відзив на касаційну скаргу учасниками справи не подано.

Згідно зі статтею 388 ЦПК України судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд.

У березні 2018 року справу передано до Верховного Суду.

Згідно з частиною третьою статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до частини шостої статті 403 ЦПК України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках , коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб'єктної юрисдикції.

Згідно з частинами першою та четвертою статті 404 ЦПК України питання про передачу справи на розгляд палати, об'єднаної палати або ВеликоїПалати Верховного Суду вирішується судом за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи.

Про передачу справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду суд постановляє ухвалу із обґрунтуванням підстав, визначених у частині шостій статті 403 цього Кодексу.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду вважає, що справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду, оскільки касаційна скарга містить доводи щодо порушення судами першої та апеляційної інстанцій правил предметної чи суб'єктної юрисдикції.

Керуючись частиною шостою статті 403, частинами першою та четвертою статті 404 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Справу № 522/14750/16-ц за позовом ОСОБА_1 до Міністерства юстиції України, державного підприємства Санаторій Лермонтовський , Міністерства юстиції України в особі Департаменту державної реєстрації, державного реєстратора Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України Молдованової Галини Миколаївни, Юридичного департаменту Одеської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору- дочірнє підприємство Клінічний санаторій Лермонтовський закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофздоровниця , про скасування свідоцтва про право власності, рішення і запису про державну реєстрацію речового права передати на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Судді:Д. Д. Луспеник Б. І. Гулько Є. В. Синельников С. Ф. Хопта Ю. В. Черняк

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення03.05.2018
Оприлюднено08.05.2018
Номер документу73837403
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —522/14750/16-ц

Ухвала від 16.04.2019

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 07.12.2018

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 20.11.2018

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 20.11.2018

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 23.07.2018

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 13.06.2018

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Гудима Дмитро Анатолійович

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Гудима Дмитро Анатолійович

Ухвала від 03.05.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 12.04.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 18.01.2018

Цивільне

Верховний Суд

Луспеник Дмитро Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні