Рішення
від 07.12.2009 по справі 50/181-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" грудня 2009 р. Справа № 50/181-09

вх. № 9086/2-50

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - Задорожна І.М. дов. № 6 від 01.12.2009 року; першого ві дповідача - не з"явився; другог о відповідача - не з"явився; 3-ї особи КП "ВТП "Вода" - Лисенко В.С. дов. № 1-/29 від 17.04.2009 року; 3-ї ос оби ДКП "ХКОВ" - Звездов С.О. дов. №1893 від 12.06.2009 року,

розглянувши справу за поз овом Товариства з обмежен ою відповідлаьністю "Вінамек с", м. Харків

3-я особа , яка не заявляє само стійних вимог на предмет спо ру на предмет спору на сторон і позивача - ДКП "Харківкомуно чиствод", м. Харків

3-я особа, яка не заявляє само стійних вимог на предмет спо ру на стороні позивача - КП "ВТ П "Вода", м. Харків

до ФОП ОСОБА_1, м. Харк ів (перший відповідач);

ПП "Віфуд", м. Харків (други й відповідач)

про зобов'язання вчинити п евні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить суд зобов"язати 1-ого відповідач а - ФОП ОСОБА_1 усунути пер ешкоди у здійсненні позиваче м права користування та розп орядження своїм майном, а сам е технологічними (інженерним и) мережами, які знаходяться в приміщенні за адресою: АДР ЕСА_1, а також зобов"язати ві дповідачів або інших користу вачів нежитловими приміщенн ями за адресою: м.Харків, вул.К иргизька, 19 надати вільний до ступ у робочі години дня з 09:00 д о 18:00 з метою обстеження технол огічних мереж.

Ухвалою заступника голови господарського суду від 25.11.2009 р оку справу передано до розгл яду судді Погореловій О.В.

24.11.2009 року до господарського суду від позивача надійшли у точнення до позовних вимог, в яких він просить суд ФОП ОС ОБА_1 усунути перешкоди у зд ійсненні позивачем права кор истування та розпорядження своїм майном, а саме технолог ічними (інженерними) мережам и, які знаходяться в приміщен ні за адресою: АДРЕСА_1, літ . "И-6", та мають такі характерис тики: нежитлові приміщення п ідвалу №№ 11-21, 21а, 22, 23, 23а, 23б, 24, 25, загал ьна площа - 402,8 кв. м., матеріал ст ін - з/бетон, цегла. Також проси ть суд зобов"язати ФОП ОСОБ А_1 надати вільний доступ у р обочі години дня з 09:00 до 18:00 пози вач та третім особам по справ і до приміщень за адресою: А ДРЕСА_1, літ. "И-6", та мають такі характеристики: нежитлові п риміщення підвалу №№ 11-21, 21а, 22, 23, 23 а, 23б, 24, 25, загальна площа - 402,8 кв. м., матеріал стін - з/бетон, цегла , з метою обстеження технолог ічних мереж.

Ухвалою господарського су ду від 17.11.2009 року надані уточнен ня прийняти судом та розгляд справи продовжений з їх урах уванням.

07.12.2009 року до господарського суду від третьої особи КП "ВТП "Вода" надійшли пояснення по с праві.

Суд, дослідивши надані пояс нення долучає їх до матеріал ів справи.

До початку судового засіда ння сторони звернулись до су ду з заявою про фіксацію судо вого процесу за допомогою ве дення протоколу судового зас ідання в паперовій формі. Вка зана заява сторін розглянута та задоволена судом як така, щ о відповідає нормам чинного законодавства.

Відповідачі в судове засід ання 07.12.2009 року не з'явились, від зивів на позовну заяву та вит ребуваних судом документів н е надали. Про час та місце розг ляду справи повідомлені нале жним чином.

Враховуючи те, що норми ст. 38 Господарського процесуальн ого кодексу України, щодо обо в`язку господарського суду в итребувати у сторін документ и і матеріали, необхідні для в ирішення спору, кореспондуют ься з диспозитивним правом с торін подавати докази, п. 4 ч. 3 с т. 129 Конституції України визн ачає одним з принципів судоч инства свободу в наданні сто ронами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх пер еконливості, суд вважає, що го сподарським судом в межах на даних ним повноважень створе ні належні умови для надання сторонами доказів та здійсн ені всі необхідні дії щодо ви требування додаткових доказ ів, та вважає за можливе розгл яд справи за позовної заявою за наявними у справі і додатк ово поданими на вимогу суду м атеріалами і документами.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши у судовому засіданні пояснення предста вника позивача, представникі в третіх осіб, суд встановив н аступне.

Позивач є власником нежитл ових приміщень, що розташова ні по АДРЕСА_1 та по вул. Кир гизькій 19-Б в м. Харкові.

Між позивачем та відповідн ими комунальними службами ук ладені договори про надання комунальних послуг, а саме: до говір № ІІ-5545/09 АК-1 від 19.10.2004 року на приймання стічних вод; догов ір № 13404 від 06.04.2006 року на відпуск т а споживання води; договір № 20 007 від 31.12.2008 року на поставку газу ; договір № 2101 від 30.06.2005 року про по стачання електричної енергі ї.

Частина нежитлових приміщ ень, що розташовані по АДРЕ СА_1, відповідно до договору купівлі-продажу від 29.03.2005 року (аркуші справи 13-17) належать фіз ичній особі - підприємцю ОС ОБА_1 (далі - перший відповіда ч). Зазначене приміщення, вико ристовує ПП "Віфуд" (далі - друг ий відповідач) для розміщенн я об"єкту ресторанного госпо дарства (надалі - приміщення к афе "G-7").

Оскільки перший відповіда ч та другий відповідач не маю ть прямих договорів з відпов ідними організаціями на пост ачання комунальних послуг до приміщення кафе, 26.04.2005 року між позивачем та другим відпові дачем було укладено договір про спільне викристання кому нальних технологічних мереж та відшкодування витрат, пов "язаних зі сплатою комунальн их послуг.

Відповідно до вказаного до говору, позивач зобов"язував ся здійснювати платежі за по ставлені комунальні послуги , що передбачені договорами, я кі укладені між позивачем та відповідними комунальними с лужбами, а другий відповідач , до оформлення в установлено му законом порядку договорів з відповідними комунальними службами, своєчасно та в повн ому обсязі, на підставі виста влених позивачем рахунків, з обов"язувався здійснювати ві дшкодування витрат позивача , пов"язаних зі сплатою комуна льних послуг, які були постав лені в приміщення кафе.

Проте, всупереч договору та чинному законодавству други й відповідач систематично по рушував строки сплати відшко дування витрат за спожиті ни м комунальні послуги, що приз вело до виникнення заборгова ності перед позивачем, тому у позивача виникли підстави з вернутися до господарського суду Харківської області з в имогою про розірвання догово ру про спільне використання комунальних технологічних м ереж та відшкодування витрат , пов"язаних зі сплатою комуна льних послуг та стягнення з в ідповідача заборгованості з а вказаним договором.

Рішення господарського су ду Харківської області від 12 т равня 2009 року позовні вимоги Т ОВ "Вінамекс" задоволені в пов ному обсязі. Стягнуто з ПП "Віф уд" на користь ТОВ "Вінамекс" 7442 3, 92 грн. заборгованості, 829,25 грн. д ержавного мита та 118,00 грн. на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу. Розі рвано договір про спільне ви користання комунальних техн ологічних мереж та відшкодув ання витрат, пов"язаних зі спл атою комунальних послуг, укл адений між ТОВ "Вінамекс" та ПП "Віфуд". Рішення госпадарсько го суду не оскаржено.в устано вленому законом порядку та в ступило в законну силу.

17.06.2009 року Фрунзенським ВДВС ХМУЮ було винесено постанову про відкриття виконавчого п ровадження з виконання наказ у господарського суду Харків ської області від 25.05.2009 року про стягнення з ПП "Віфуд" заборго ваності. Проте, станом на лист опад місяць 2009 року боржник др угим відповідачем заборгова нність не погашена, в установ леному законом порядку догов орів з відповідними комуналь ними службами не укладено та ним незаконно продовжуються користуватися технологічні мережі позивача.

Відповідно до умов договор ів укладенних позивачем з ко мунальними службами, а саме п . 2 договору № 2101 від 30.06.2005 року про постачання електричної енер гії, споживач зобов"язується забеспечувати своєчасну пер евірку засобів обліку, забез печувати безперешкодний дос туп у будь-який час доби уповн оважених представників пост ачальника до засобів обліку електроенергії, вимірювання потужності, контролю показн иків якості електроенергії, компесуючих пристроїв та до іншого електрообладнання.

Відповідно до умов договор у № ІІ - 5545/09 від 19.10.2004 року на прийма ння стічних вод, абонент зобо в"язаний нести відповідальні сть за цілістність та правил ьну експлуатацію мереж, будо в та пристроїв водовідведенн я, які знаходяться на балансі абонента або на його територ ії.

В зв"язку з тим, що першим та д ругим відповідачами не уклад аються окремі договори про н адання комунальних послуг, а позивач не має можливості у п овному обсязі виконувати умо ви договорів, укладених з ком унальними службами, позиваче м було прийняте рішення, з зал ученням відповідних комунал ьних служб та постачальників послуг, здійснити відключен ня приміщення кафе від комун альних технологічних мереж, власником яких є позивач.

Позивач неодноразово звер тався до другого відповідача з вимогою добровільно відмо витися від подальшого викори стання технологічних мереж п озивача та обумовити дату та час, коли представники позив ача матимуть змогу разом з пр едставниками другого відпов ідача здійснити відключення всіх комунікацій (каналізац ія, холодна та гаряча вода, еле ктрична енергія, постачання газу).

Крім того, представники поз ивача ставили до відома, що у в ипадку відмови від подальшог о незаконного користування м ережами позивача, він буде зм ушений звернутися до постача льників даних комунальних по слуг та в правоохороні орган и для примусового відключенн я приміщення кафе від мереж п озивача. Проте представники другого відповідача на зверн ення позивача не відреагувал и, письмових відповідей на зв ернення не надали.

На адресу позивача надійшл и листи від комунальних служ б, а саме від КП "ВТП "Вода" та АК "Харківобленерго", в яких пози вачеві ставиться до відома, щ о здійснити відключення від комунікацій не можливо, оскі льки договори на постачання відповідних комунальних по слуг та плату за використува ння укладені з позивачем, з др угим відповідачем ніяких дог овірних відносин комунальні служби не мають, та повідомля ють, що для здійснення відклю чення від технологічних мере ж боржника можливо у випадку надання доступу позивачем д о приміщення кафе, що належит ь першому відповідачу.

Позивач неодноразово разо м з представниками комунальн их служб здійснювали виїзди за адресою другого відповіда ча, з метою примусового відкл ючення приміщення кафе від м ереж позивача, проте здійсни ти вказані заходи було немож ливо, оскільки представники другого відповідача вчиняли дії, спрямовані на створення перешкод власнику, щодо розп орядженням майном, а саме ком унальними технологічними ме режами, шляхом не допуску до п риміщень, в яких знаходяться технологічні мережі, а саме д о мереж водовідведення, кана лізаційного відведення, мере ж постачання електричної ене ргії, газопостачання, а також , до систем обліку використан ня води, електричної енергії , газу, про що позивачем та пре дставниками комунальних слу жб було складено відповідні акти, що долучені до матеріал ів справи.

Всі технологічні мережі, по яким позивач отримує комуна льні послуги, а саме: водопров ід, газопровід, каналізація, м ережі постачання електрично ї енергії, які розташовані в б удівлях по АДРЕСА_1 та по АДРЕСА_2, відповідно до ріше ння Харківської міської ради від 28.04.2004 року № 66/04 «Про надання ю ридичним та фізичним особам земельних ділянок для будівн ицтва (реконструкції) та пода льшої експлуатації об'єктів» , витягу з пояснювальної запи ски робочого проекту реконст рукції нежилого приміщення Т ОВ «Вінамекс», витягу з розді лу проекту ТОВ «Вінамекс» (ін женерні мережі внутрішнього водопостачання та каналізац ії), зведеного плану інженерн их мереж ТОВ «Вінамекс» та ві дповідно до укладених догово рів (договір № 7-Т від 25.06.2004 року "Н а виконання комплексних робі т по монтажу системи газопос тачання та стельної котельні 6-ти поверхової будівлі по вул .Киргизькій,19"; договір підряд у № 14 на виконання будівельних робіт від 21.03.2005 року (обладнанн я хозфікальної каналізації в ід К-46 по АДРЕСА_1); контракт № 1 на виконання будівельних р обіт від 14.05.2005 року (обладнання хозфікальної каналізації ві д К-11 до К-16 по АДРЕСА_1), догов ір від 29.10.2004 року "Про укладку др угого водопровідного вводу д о реконструйованим нежитлов им приміщенням у будівлі літ ера «И-7» під житловий комплек с з об'єктами соціально-побут ового та спортивно-оздоровчо го призначення по АДРЕСА_1 ) є власністю позивача.

Статтями 15, 16 Цивільного коде ксу України (далі - ЦК Україн и), передбачено, що кожна особа має право на захист свого пра ва у разі його порушення. Кожн а особа має право звернутися до суду за захистом свого осо бистого немайнового або майн ового права та інтересу. Спос обами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: виз нання права, визнання правоч ину недійсним, тощо.

Згідно ЦК України, одним із способів захисту цивільних п рав є також припинення дії, як а порушує право, пов'язаний зі вчиненням іншою особою неза конних дій, спрямованих на по рушення права належної особи , зокрема, коли іншою особою чи няться перешкоди у здійсненн і власником повноважень кори стування та розпорядження на лежним йому майном.

Відповідно до частини 1 стат ті 316 ЦК України, правом власно сті є право особи на річ (майн о), яке вона здійснює відпові дно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осі б.

Статтею 317 ЦК України встано влено, що власникові належа ть права володіння, користу вання та розпоряджання свої м майном. На зміст права влас ності не впливають місце п роживання власника та місцез находження майна.

Відповідно до частини 1 стат ті 321 ЦК України, право власнос ті є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позб авлений цього права чи об межений у його здійсненні.

Частино 1 статті 391 ЦК України , власник майна має право ви магати усунення перешкод у здійсненні ним права користу вання та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Відповідно до ч. 1 ст. 43 Господ арського процесуального код ексу України, господарський суд оцінює докази за своїм вн утрішнім переконанням, що гр унтується на всебічному, пов ному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обст авин справи в їх сукупності, к еруючись законом.

Таким чином, враховуючи те, що технологічні (інженерні) м ережі належать на праві влас ності позивачу - ТОВ «Вінамек с», належне право володіння, к ористування та розпорядженн я вказаним майном підтвердж ується відповідними доказам и, які долучені до матеріалів справи, вимога позивача є обг рунтованою, вона не спростов ана відповідачами та є такою , що підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 44 та ст атті 49 Господарського процес уального кодексу України, ви трати по сплаті державного м ита та витрати на інформацій не-технічне забезпечення суд ового процесу та враховуючи те, що спір виник з вини відпов ідачів - покладаються на відп овідачів.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 6, 8, 19, 124, 129 Консти туції України, ст.ст. 15, 16, 316, 317, 321, 391 Ц ивільного кодексу України, с т.ст. 1, 4, 12, 33, 43, 44-49, 75, 82-85 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов відносно перш ого відповідача ФОП ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

2. Позов відносно другого ві дповідача ПП "Віфуд" - задоволь нити повністю.

3. Зобов"язати ФОП ОСОБА_1 (код НОМЕР_1) та Приватне пі дприємство "Віфуд" (код 33477418) усу нути перешкоди у здійсненні ТОВ "Вінамекс" (код 32564792) права ко ристування та розпорядження майном, а саме: технологічним и (інженерними) мережами, які з находяться в приміщенні за а дресою: м. Харків, вул. Киргизь ка, 19-А, літ. "И-6", та мають такі ха рактеристики: нежитлові прим іщення підвалу №№ 11-21, 21а, 22, 23, 23а, 23б , 24, 25, загальна площа - 402,8 кв. м., мат еріал стін - з/бетон, цегла.

4. Зобов"язати ФОП ОСОБА_1 (код НОМЕР_1) та Приватне пі дприємство "Віфуд" (код 33477418) над ати вільний доступ до приміщ ень за адресою: м. Харків, вул. Киргизька, 19-А, літ. "И-6" та які ма ють такі характеристики: неж итлові приміщення підвалу №№ 11-21, 21а, 22, 23, 23а, 23б, 24, 25, загальна площа - 402,8 кв. м., матеріал стін - з/бетон , цегла, у робочі години дня з 0 9:00 до 18:00 - ТОВ "Вінамекс" (код 32564792), КП "ВТП "Вода" та ДКП "Харківкомун очиствод", з метою обстеження технологічних мереж.

5. Стягнути з ФОП ОСОБА_1 (61 029, АДРЕСА_3, код НОМЕР_1) н а користь Товариства з обмеж еною відповідальністю "Вінам екс" (61105, м. Харків, вул. Киргизьк а, 15, код 32564792, р/р 260063001241 в АКБ "Меркурі й" м. Харків, МФО 351663) - 85,00 грн. держа вного мита та 118,00 грн. витрат на ІТЗ судового процесу.

6. Стягнути з Приватного під приємства "Віфуд" (61105, м. Харків, вул. Киргизька, 19-А, код 33477418, п/р 260088 05672550 в ХОФ АКБ "Укрсоцбанк", МФО 351 016) на користь Товариства з обм еженою відповідальністю "Він амекс" (61105, м. Харків, вул. Киргиз ька, 15, код 32564792, р/р 260063001241 в АКБ "Мерку рій" м. Харків, МФО 351663) - 85,00 грн. дер жавного мита та 118,00 грн. витрат на ІТЗ судового процесу.

7. Видати накази після набра ння рішенням законної сили.

Суддя

рішення підписане 07 гру дня 2009 року

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення07.12.2009
Оприлюднено14.01.2011
Номер документу7386529
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —50/181-09

Ухвала від 22.02.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Ухвала від 05.02.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Ухвала від 11.02.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Ухвала від 15.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Ухвала від 15.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 24.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Постанова від 07.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Ухвала від 17.05.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Постанова від 25.02.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Рішення від 07.12.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні