Постанова
від 14.05.2018 по справі 523/13776/15-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження: 22-ц/785/3759/18

Номер справи місцевого суду: 523/13776/15-ц

Головуючий у першій інстанції ОСОБА_1

Доповідач Цюра Т. В.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.05.2018 року м. Одеса

Апеляційний суд в складі колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Одеської області в складі:

Головуючого: Цюри Т.В.,

Суддів: Кононенко Н.А., Комлевої О.С.,

розглянувши в порядку письмового провадженняцивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Суворовського районного суду м.Одеси від 02 лютого 2018 року по справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Водолій до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за комунальними послугами ,-

В С Т А Н О В И Л А :

Рішенням Суворовського районного суду м.Одеси від 02 лютого 2018 року позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Водолій до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за комунальними послугами - задоволено частково.

Стягнуто з ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1, що зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 б. 67/1, кв. 16, іпн. НОМЕР_1) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Водолій (код ЄДРПОУ 34379880) заборгованість за комунальними послугами у розмірі 708 гривень 27 копійок, судовий збір у розмірі 243 гривні 60 копійок, а всього стягнути суму у розмірі 951 гривні 87 копійок.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду, ОСОБА_2 подала до суду апеляційну скаргу, у якій, посилаючись на порушення судом норм процесуального та матеріального права, просить суд скасувати рішення Суворовського районного суду м.Одеси від 02 лютого 2018 року, покласти судові витрати на ОСББ Водолій , установчі документи ОСББ Водолій признати недійсними.

Відзив на апеляційну скаргу не надходив.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи, апеляційний суд приходить до висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи із наступного.

Згідно пункту 9 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України в редакції чинній з 15.12.2017 року, справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відповідно до ч.13 ст.7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Згідно приписів ч.1 ст.369 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Враховуючи вищенаведене, дана справа розглядається судом апеляційної інстанції в порядку письмового провадження за наявними матеріалами без повідомлення учасників справи.

Судом першої інстанції встановлено, що відповідачка ОСОБА_2 є власником трьохкімнатної квартири № 16 загальною площею 71,2 кв.м. в будинку № 67, корпус 1 по вул. Академіка Заболотного в м. Одесі.

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Водолій , згідно рішення виконавчого комітету Одеської міської ради від 09.06.2006р № 165 є балансоутримувачем і здійснює утримання та обслуговування будинку, а також є зареєстрованою юридичною особою.

Правлінням ОСББ ВОДОЛІЙ затверджено нові тарифи на житлово-комунальні послуги, та послуги на утримання будинку і прибудинкової території (експлуатаційні витрати), що діють з 01.08.2013р.

Відповідно до ст. 22 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (в редакції від 18.11.2012р., тобто чинної на час виникнення заборгованості) від 29 листопада 2001 року N 2866-III кошти, що сплачуються власниками приміщень за надані їм комунальні послуги, можуть згідно з укладеними договорами надходити на рахунок об'єднання для накопичення і наступного перерахунку підприємствам, організаціям, які надають ці послуги. Перерахування коштів підприємствам, організаціям, які надають послуги, здійснюється щомісячно у визначений день відповідно до договору між об'єднанням і цими підприємствами, організаціями.

Згідно ч. 3, 4 ст. 23 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (в редакції від 18.11.2012р., тобто чинної на час виникнення заборгованості) від 29 листопада 2001 року N 2866-III) видатки на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, щоперебуває у спільній власності, визначаються статутом об'єднання та договором про їх використання. Кошти за користування неподільним та загальним майном і обслуговування спільної власності сплачуються на банківський

рахунок об'єднання. Ця частина комунальних послуг надається

об'єднанню як кінцевому споживачеві.

Відповідно до ст.15 Закону України Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (в редакції від 18.11.2012р., тобто чинної на час виникнення заборгованості) від 29 листопада 2001 року N 2866-III) , а також, згідно п.11.3 Статуту об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ВОДОЛІЙ власник член об'єднання зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до ст.20 Закону України Про житлово-комунальні послуги відповідачі зобов'язані регулярно, щомісяця оплачувати житлово-комунальні послуги.

В силу ст.322 ЦК України, власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено законом.

Згідно зі ст. 151 ЖК УРСР громадяни, які мають у приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов'язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в порядку прибудинкову територію.

Відповідно до ст.179 ЖК України, користування будинками (квартирами) державного і громадського житлового фонду, фонду житлово-будівельних кооперативів, а також приватного житлового фонду та їх гримання здійснюється з обов'язковим додержанням вимог Правил користування приміщеннями жилих будинків і прибудинковими територіями , які затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Згідно ч. 1 ст. 13 Закону України Про житлово-комунальні послуги залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на комунальні послуги (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

Судом також вірно встановлено, що відповідач у порушення п.7 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків , затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 р. № 572, не сплачував у повному обсязі за спожиті комунальні послуги та послуги з обслуговування будинку та прибудинкової території в період з 01.01.2012р. по 30.06.2015р., що призвело до утворення заборгованості у розмірі 732 гривні 77 копійок.

Колегія суддів вважає, що суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку, що з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість за комунальними послугами у розмірі 708 грн., 27 коп. та судового збору у розмірі 243 грн.60 коп., оскільки такий висновок відповідає вимогам закону та обставинам справи.

Доводи апеляційної скарги про те, що подана уточнена позовна заява була подана довірчою особою ОСББ Водолій ОСОБА_3 22.04.2016 року по довіреності не могла бути підставою для винесення рішення, оскільки така довіреність на ОСОБА_3 була дійсна лише до 11.01.2016 року, не відповідає дійсності та спростовується матеріалами справи, а саме а.с. 169, згідно якого довіреність на ім'я ОСОБА_3М. була видана 12.08.2015 року та дійсна була до 12.08.2016 року.

Відповідно ст. 375 ЦПК України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Таким чином, суд першої інстанції, вислухавши пояснення , оцінивши всі докази в сукупності, прийшов до вірного висновку про часткове задоволення позовних вимог ОСББ Водолій .

Такі висновки суду відповідають встановленим обставинам справи, до яких суд дійшов з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Отже, рішення суду є законним і обґрунтованим.

Доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 13, 367, 368, ч.1 ст. 369, 374, 375, 381-384, 389 ЦПК України, апеляційний суд ,-

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 - залишити без задоволення

Рішення Суворовського районного суду м.Одеси від 02 лютого 2018 рокупо справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Водолій до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за комунальними послугами- залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та касаційному оскарженню не підлягає.

Головуючий Т.В. Цюра

Судді: Н.А. Кононенко

ОСОБА_4

Повний текст судового рішення складено 14.05.2018р.

Дата ухвалення рішення14.05.2018
Оприлюднено18.05.2018
Номер документу74043082
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —523/13776/15-ц

Постанова від 14.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Ухвала від 27.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Ухвала від 26.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Рішення від 02.02.2018

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Ухвала від 02.02.2018

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Рішення від 02.02.2018

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Ухвала від 02.02.2018

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Ухвала від 13.04.2017

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Ухвала від 24.10.2016

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Пепеляшков О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні