Ухвала
від 18.05.2018 по справі 668/13907/13-ц
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

18 травня 2018 року

м. Київ

Справа № 668/13907/13-ц

Провадження № 14-153цс18

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Лященко Н. П.,

суддів Антонюк Н. О., Бакуліної С. В., Британчука В. В., Гудими Д. А., Данішевської В. І., Золотнікова О. С., Кібенко О. Р., Лобойка Л. М., Прокопенка О. Б., Рогач Л. І., Саприкіної І. В., Ситнік О. М., Уркевича В. Ю.,

розглянувши клопотання адвоката ОСОБА_3, який діє в інтересах ОСОБА_4, про розгляд у судовому засіданні за участі ОСОБА_4 та/або адвоката ОСОБА_3 цивільної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Херсонгазсервіс (далі - ТОВ Херсонгазсервіс ) до ОСОБА_4, третя особа - приватний нотаріус Херсонського міського нотаріального округу Довгань Оксана Іванівна, про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна недійсним за заявою ОСОБА_4 про перегляд рішення Апеляційного суду Херсонської області від 26 жовтня 2016 року та ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 20 вересня 2017 року

ВСТАНОВИЛА:

У жовтні 2017 року ОСОБА_4, в інтересах якої діє адвокат ОСОБА_3, звернулася до Верховного Суду України із заявою про перегляд рішення Апеляційного суду Херсонської області від 26 жовтня 2016 року та ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 20 вересня 2017 року з підстав, передбачених пунктами 1, 4 частини першої статті 355 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у редакції, чинній на час подання заяви.

Ухвалою Верховного Суду України від 14 листопада 2017 року відкрито провадження у справі, витребувано її матеріали з суду першої інстанції, надіслано копії заяви з доданими до неї матеріалами особам, які беруть участь у справі.

У зв'язку з набранням чинності 15 грудня 2017 року Законом України від

3 жовтня 2017 року № 2147-VIII Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів (далі - Закон № 2147-VIII ) заяву на підставі підпункту 1 пункту першого розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України передано до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Ухвалою судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 12 березня 2018 року справу призначено до розгляду.

Згідно з підпунктом 2 пункту 1 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України в редакції Закону № 2147-VIII якщо цивільна справа за заявою про перегляд судових рішень Верховним Судом України відповідно до правил, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу, повинна розглядатися на спільному засіданні відповідних судових палат Верховного Суду України, така справа після її отримання Касаційним цивільним судом передається на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

ОСОБА_4, в інтересах якої діє адвокат ОСОБА_3, подала до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду клопотання про передачу цивільної справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду, посилаючись на те, що у цій справі ухвала суду касаційної інстанції оскаржується з підстав неоднакового застосування однієї і тієї ж норми права судами касаційної інстанції різних юрисдикцій (цивільної та господарської).

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 4 квітня 2018 року справу передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду відповідно до підпункту 2 пункту 1 розділу XIIІ Перехідні положення ЦПК України.

Ухвалою Великої Палати Верховного Суду від 26 квітня 2018 року справу прийнято та призначено до розгляду Великою Палатою Верховного Суду на 23 травня 2018 року.

16 травня 2018 року до Великої Палати Верховного Суду надійшло клопотання про розгляд заяви про перегляд рішення Апеляційного суду Херсонської області від 26 жовтня 2016 року та ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 20 вересня 2017 року в судовому засіданні за участі ОСОБА_4 та/або її представника - адвоката ОСОБА_3з метою викладення аргументів у справі.

Відповідно до підпункту 1 пункту першого розділу XIII Перехідних положень ЦПК України у редакції Закону № 2147-VIII заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України у цивільних справах, які подані та розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку колегією у складі трьох або більшої непарної кількості суддів за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. Такі заяви розглядаються без повідомлення та виклику учасників справи, за винятком випадку, коли суд з огляду на обставини справи ухвалить рішення про інше.

Верховний Суд є судом права, а не факту і Велика Палата перевіряє в межах цієї заяви про перегляд наявність неоднакового застосування судами касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що спричинило ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах, та невідповідність судового рішення суду касаційної інстанції викладеному в постанові Верховного Суду України висновку щодо застосування у подібних правовідносинах норм матеріального права. При цьому Верховний Суд, діючи у межах повноважень та порядку, визначених главою третьою розділу V ЦПК України у редакції до набрання чинності Законом № 2147-VIII, не може встановлювати обставини справи, які можуть додатково пояснити її учасники, збирати й перевіряти докази та надавати їм оцінку.

Крім того, практика Євпропейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ) з питань гарантій публічного характеру провадження у судових органах в контексті пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) , свідчить про те, що публічний розгляд справи може бути виправданим не у кожному випадку (рішення від 8 грудня 1983 року у справі Axen v. Germany , заява № 8273/78, рішення від 25 квітня 2002 року Varela Assalino contre le Portugal , заява № 64336/01). Так, у випадках, коли мають бути вирішені тільки питання права, то розгляд письмових заяв, на думку ЄСПЛ, є доцільнішим, ніж усні слухання, і розгляд справи на основі письмових доказів є достатнім. Заявник (в одній із зазначених справ) не надав переконливих доказів на користь того, що для забезпечення справедливого судового розгляду після обміну письмовими заявами необхідно було провести також усні слухання. Зрештою, у певних випадках влада має право брати до уваги міркування ефективності й економії. Зокрема, коли фактичні обставини не є предметом спору, а питання права не становлять особливої складності, та обставина, що відкритий розгляд не проводився, не є порушенням вимоги пункту 1 статті 6 Конвенції про проведення публічного розгляду справи.

Велика Палата Верховного Суду створила учасникам процесу у справі 668/13907/13-ц належні умови для ознайомлення з рухом справи шляхом надсилання процесуальних документів, в яких такий рух описаний. Крім того, кожен з учасників справи має право безпосередньо знайомитися з її матеріалами, зокрема з аргументами іншої сторони, та реагувати на ці аргументи відповідно до вимог ЦПК України.

Бажання сторони у справі викласти під час публічних слухань свої аргументи, які висловлені нею в письмових та додаткових поясненнях, не зумовлюють необхідність призначення до розгляду справи з викликом її учасників.

Ураховуючи те, що заява про перегляд судових рішень відповідно до підпункту 1 пункту першого розділу XIII Перехідних положень ЦПК України у редакції Закону № 2147- VIII розглядається без повідомлення та виклику учасників справи, зважуючи на відсутність необхідності їх виклику для надання пояснень з огляду на обставини справи, підстави для задоволення вказаного клопотання відсутні.

Керуючись підпунктом 1 пункту першого розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України (в редакції Закону №2147-VIII), Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

Відмовити у задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_3, який діє в інтересах ОСОБА_4, про розгляд у судовому засіданні за участі ОСОБА_4 та/або адвоката ОСОБА_3 цивільної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Херсонгазсервіс до ОСОБА_4, третя особа - приватний нотаріус Херсонського міського нотаріального округу Довгань Оксана Іванівна, про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна недійсним за заявою ОСОБА_4 про перегляд рішення Апеляційного суду Херсонської області від 26 жовтня 2016 року та ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 20 вересня 2017 року.

Надіслати учасникам справи копії цієї ухвали для відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Н. П. Лященко Судді: Н. О. Антонюк Л. М. Лобойко С. В. Бакуліна О. Б. Прокопенко В. В. Британчук Л. І. Рогач Д. А. Гудима І. В. Саприкіна В. І. Данішевська О. М. Ситнік О. С. Золотніков В. Ю. Уркевич О. Р. Кібенко

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення18.05.2018
Оприлюднено20.05.2018
Номер документу74066127
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —668/13907/13-ц

Ухвала від 01.03.2019

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Ухвала від 08.02.2019

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Окрема думка від 27.06.2018

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Лященко Наталія Павлівна

Постанова від 27.06.2018

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Лященко Наталія Павлівна

Ухвала від 01.10.2018

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Лященко Наталія Павлівна

Ухвала від 18.05.2018

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Лященко Наталія Павлівна

Ухвала від 26.04.2018

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Лященко Наталія Павлівна

Ухвала від 12.12.2017

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Хайдарова І. О.

Ухвала від 14.11.2017

Цивільне

Верховний Суд України

Охрімчук Л.І.

Ухвала від 20.09.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Хопта Сергій Федорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні