Рішення
від 02.05.2018 по справі 808/809/18
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

02 травня 2018 року Справа № 808/809/18 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Стрельнікової Н.В., розглянувши в порядку спрощеного (письмового) провадження адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Мелітопольського міського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального Управління юстиції у Запорізькій області

до Відділу Державної реєстрації актів цивільного стану по місту Чугуєву, Чугуївському та Печенізькому районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області

про визнання протиправним висновку та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до Запорізького окружного адміністративного суду із позовом до Мелітопольського міського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального Управління юстиції у Запорізькій області (далі - відповідач 1), до Відділу Державної реєстрації актів цивільного стану по місту Чугуєву, Чугуївському та Печенізькому районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області (відповідач 2), в якому позивач просить суд:

-визнати протиправним та скасувати висновок №46/17.11-06-121 від 28.02.2018 винесений відповідачем 1 про відмову у внесенні змін до актових записів;

-зобов'язати відповідача 1 внести виправлення в актовий запис про народження позивача №189 від 02.02.1972 року, складеному міським ЗАГС м.Мелітополя у графі «національність матері» з «росіянка» на «німкеня» ;

-зобов'язати відповідача 2 внести виправлення в актовий запис про шлюб батьків позивача №113 від 23.07.1965 року, складеному Чугуївським районним бюро ЗАГС Харківської області у графі «національність нареченої» з «росіянка» на «німка» .

В обґрунтування позовних вимог, позивач зазначає, що звертався до Мелітопольського міського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального Управління юстиції у Запорізькій області з заявою про виправлення неправильних відомостей в актових записів про шлюб його батьків та про народження позивача, але за результатом розгляду вказаної заяви, відповідачем1 у її задоволенні було відмовлено.

Відповідачем надіслано на адресу суду пояснення (вх. №12865 від 23.04.2018), яким повідомляє, що підтримує доводи викладені у Висновку про відмову у внесенні змін до актового запису цивільного стану від 28.02.2018.

Ухвалою суду від 02.04.2018 відкрито спрощене позовне провадження у справі та призначено судове засідання без виклику сторін на 02.05.2018.

Згідно із пунктом 10 ч. 1 ст. 4 КАС України, письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

На підставі приписів ч.4 ст.229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши матеріали та з'ясувавши всі обставини адміністративної справи, які мають юридичне значення для розгляду та вирішення спору по суті, дослідивши наявні у справі докази у їх сукупності, судом встановлено наступне.

Як свідчать матеріали справи в актовому записі про шлюб батьків позивача № 113 від 23.07.1965 року, складеному Чугуївським районним бюро ЗАГС Харківської області та відповідно в актовому записі про народження позивача № 189 від 02.02.1972 складеному міським ЗАГС м. Мелітополя мати позивача ОСОБА_2 вказана росіянкою .

14.03.1996 року ОСОБА_2 померла про що свідчить свідоцтво серії І-ЖС №406907 від 06.01.2018.

Проте, оскільки документи, які має позивач свідчать, що батько його матері - німець, а мати - українка, також, батьки її матері, бабусі позивача - українці та мати її батька, діда позивача - українка, вказана в актових записах національність матері "росіянка" є помилковою, а тому 09.02.2018 позивач звернувся до Відділу Державної реєстрації актів цивільного стану по місту Чугуєву, Чугуївському та Печенізькому районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області із заявою про виправлення неправильних відомостей в актовому записі про шлюб його батьків.

Листом від 16.02.2018 №317/15.14/01-07 відповідачем2 запропоновано позивачу звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника особисто (або через представника).

17.02.2018 позивач звернувся із заявою до Мелітопольського міського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального Управління юстиції у Запорізькій області про виправлення неправильних відомостей в актовому записі про шлюб його батьків №113 від 23.07.1965 року складеного Чугуївським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області щодо виправлення національності з росіянка на німка ; внести зміни до актового запису про народження заявника №189 від 02.02.1972 року, складеного Мелітопольським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, де виправити національність матері з "росіянка на німка , до актового запису про розірвання шлюбу матері заявника №466 від 15.06.1979 року, складеного Мелітопольським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, де виправити національність дружини з росіянка на німка ; до актового запису про зміну імені матері заявника №40 від 21.10.1993, складеного Мелітопольським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, де виправити національність громадянки росіянка на німка , до актового запису про смерть матері заявника №534 від 15.03.1996, складеного Мелітопольським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, де виправити національність померлої росіянка на німка .

Висновком №46/17.11-06-121 від 28.02.2018 позивач отримав відмову у внесенні змін до актового запису цивільного стану, у зв'язку з тим, що зміна факту національності не входить до компетенції відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Крім того, зазначено, що зміна національності чинним законодавством не передбачена.

Не погоджуючись із таким висновком позивач звернувся до суду із цим позовом.

Досліджуючи надані сторонами докази, аналізуючи наведені міркування та заперечення, оцінюючи їх в сукупності, суд бере до уваги наступне.

Спірні правовідносини регулюються Цивільним кодексом України, Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" від 01.07.2010 №2398-VІ (далі по тексту - Закон України №2398-VІ), Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 №96/5, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року за №55/18793 (далі по тексту - Правила №96/5), Порядком ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2007 №1064 (далі по тексту - Порядок №1064).

В силу положень статті 49 Цивільного кодексу України та статі 2 Закону України №2398- VІ актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов'язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб'єктом цивільних прав та обов'язків. Державній реєстрації відповідно до цього Закону підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

Згідно зі ст. 300 Цивільного кодексу України фізична особа має право на збереження своєї національної, культурної, релігійної, мовної самобутності, а також право на вільний вибір форм та способів прояву своєї індивідуальності, якщо вони не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства.

За змістом ст. ст. 11, 18 Закону України "Про національні меншини в Україні" громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати національність. Примушення громадян у будь-якій формі до відмови від своєї національності не допускається. Будь-яке пряме чи непряме обмеження прав і свобод громадян за національною ознакою забороняється й карається законом.

Відповідно до ст. 3 Рамкової конвенції про захист національних меншин, ратифікованої Законом України від 09 грудня 1997 р. № 703/97-ВР, кожна особа, яка належить до національної меншини, має право вільно вирішувати, вважатися їй, чи не вважатися такою, і таке рішення або здійснення прав у зв'язку з ним не повинно зашкоджувати такій особі.

Згідно з ч. 1 ст. 6 Закону України №2398-VІ до компетенції відділів державної реєстрації актів цивільного стану віднесено проведення державної реєстрації народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, внесення змін до актових записів цивільного стану, поновлення та анулювання їх; формування Державного реєстру актів цивільного стану громадян, ведення його, збереження архівного фонду; здійснення відповідно до законодавства інших повноважень.

Частиною 1 статті 22 цього Закону передбачено, що внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

Аналогічна норма закріплена у п. 2.12 Правил №96/5.

Згідно з п. 2.29 Правил №96/5 зміни до паперових носіїв актових записів цивільного стану проводяться шляхом внесення додаткових відомостей у відповідні графи актових записів або закреслення даних у цих записах та внесення нових. Закреслення здійснюється таким чином, щоб можна було прочитати закреслені слова. На першому та другому примірниках паперового носія актового запису цивільного стану робиться відмітка або проставляється штамп.

При цьому, наявною в матеріалах справи архівною довідкою Управління оперативної інформації Головного управління МВС України в Криму №14/13-10Арх/з від 20.01.2000 підтверджено, що дід позивача - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 за національністю "німець".

Батьками діда є - мати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, українка, батько - ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець ІНФОРМАЦІЯ_4.

Згідно копії архівної довідки №01-29/3144 від 20.12.2017 з Державного архіву Хаарківської області в актовому записі про шлюб батьків матері позивача №31 від 13.02.1939 зазначено: національність нареченого німець , національність нареченої українка .

Згідно копії архівної довідки №01-29/3144 від 20.12.2017 щодо актового запису про народження матері заявника №206 від 16.03.1940 складеного Чугуївським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області зазначено: національність батька німець , національність матері українка .

Матеріалами справи також підтверджено, що відповідачем 1 використана інформація з міграційних служб Запорізької та Харківської областей.

Так, на запит відділу до Чугуївського районного відділу ГУ державної міграційної служби в Харківській області щодо відомостей про національність в архівній заяві гр.ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_5, яка отримувала документ у Чугуївському районному відділі УДМС України в Харківській області до 1975 року, отримано лист №49/457 від 30.01.2018, в якому зазначено, що заяви про видачу паспорта громадянина СРСР та інша документація при створенні у 2012 році Чугуївського РВ ГУ ДМС України в Харківській області не були передані, як правонаступнику. Відомості щодо існування цих документів відсутні, тому інформацію щодо документування громадянки ОСОБА_3до 1975 року надати неможливо.

На запит до Мелітопольського міського відділу Управління державної міграційної служби в Запорізькій області отримано лист №2318/1121 від 31.01.2018, в якому заначено, що у заяві про видачу 11.11.1976 року Мелітопольським МВС Запорізької області паспорта колишнього СРСР зразка 1974 р. на ім'я ОСОБА_6 у графі національність зроблено запис русская .

З огляду на викладене, суд погоджується з тим, що в даному випадку позивач намагається не змінити національність матері на німку , а виправити помилку, оскільки відповідно до наданих документів національності росіянка не існує не по лінії її матері, ані по лінії її батька. Між тим, виправлення неправильно вказаної національності матері позивача в актових записах на німку дасть можливість позивачу відновити свою справжню національність.

Як визначено у пп. 2.13.2 п. 2.13 Правил постанова адміністративного суду є підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану.

За п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 07.07.1995 №12 "Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану", в тому числі внесення змін про національність, заяви з цього приводу підлягають розгляду в судовому порядку. Питання щодо національності батьків суд вирішує на підставі письмових та інших доказів.

Тобто, посилання відповідача на те, що зміна національності чинним законодавством не передбачена є необгрунтованою.

Така правова позиція викладена в ухвалі Вищого адміністративного суду України від 06.08.2015 № К/800/8590/15.

Також, слід зазначити, що у рішенні Європейського суду з прав людини від 16.05.2013 у справі "Гарнага проти України" (№20390/07) наголошено на необхідності дотримання державою справедливого балансу, який потрібно встановити між конкуруючими інтересами особи та суспільства в цілому.

Тобто, при обмеженні права позивача приймати рішення щодо визначення власної національної приналежності, державним органом не було надано жодного обґрунтування, що є недопустимим.

При цьому, зміна актового запису про шлюб в частині національності нареченої та зміна актового запису про народження позивача в частині національності матері дитини жодним чином не впливає ані на інтереси держави, ані на інтереси суспільства в цілому.

Як вже зазначалося вище, порядок внесення змін до актових записів цивільного стану врегульовано згаданим Законом та Правилами №96/5.

Пункт 2.12 Правил №96/5 передбачає, що на підставі зібраних документів та за наслідками перевірки відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України складає обгрунтований висновок про внесення змін до актового запису (або декількох актових записів) цивільного стану або про відмову в цьому за формою, наведеною в додатку 2.

У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку мають бути чітко вказані причини відмови та зазначено про можливість її оскарження в судовому порядку.

Пунктом 2.20 Правил №96/5 встановлено, що висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичного представництва чи консульської установи України про відмову у внесенні змін до актових записів цивільного стану складається у двох примірниках. Один примірник разом з усіма матеріалами залишається у відділі державної реєстрації актів цивільного стану або дипломатичному представництві чи консульській установі України, якими складено висновок про відмову, а другий вручається (надсилається) заявнику.

Водночас, у висновку зазначається про можливість оскарження відмови про внесення змін до актового запису цивільного стану в судовому порядку.

Аналізуючи вказані норми та долучені до матеріалів справи оскаржувані висновки, в контексті ч. 2 ст. 19 КАС України, Правил №96/5, суд дійшов до висновку, про наявність підстав для задоволення позовних вимог в частині визнання протиправним та скасування висновку №46/17.11-06-121 від 28.02.2018 винесеного відповідачем 1 про відмову у внесенні змін до актових записів.

При цьому для повного захисту порушеного права позивача, зважаючи на допущену помилку в актових записах щодо національності матері росіянка , тоді як мати позивача належить до національності "німка", суд вважає, що останній має право на збереження своєї національної самобутності та відновлення своєї національності шляхом внесення відповідних змін у актові записи, а, отже, вимоги позивача про зобов'язання змінити національність в актових записах про шлюб №113 від 23.07.1965 та про народження позивача №189 від 02.02.1972 підлягають задоволенню.

Згідно із ч. ч. 1-3 ст. 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Частиною 2 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 до Мелітопольського міського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального Управління юстиції у Запорізькій області до Відділу Державної реєстрації актів цивільного стану по місту Чугуєву, Чугуївському та Печенізькому районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області про визнання протиправним висновку та зобов'язання вчинити певні дії у повному обсязі.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат у справі, суд враховує, що, відповідно до частини першої статті 139 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись ст.ст. 2, 5, 72, 77, 139, 241, 243-246, 255 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (місце проживання: 72316, м.Мелітополь, Запорізька область, 1-й пров. Малюги, 20, ідентифікаційний код НОМЕР_1) до Мелітопольського міського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального Управління юстиції у Запорізькій області (місцезнаходження: 72300, м.Мелітополь, Запорізька область, пл. Перемоги, 4, ідентифікаційний код 25216103), до Відділу Державної реєстрації актів цивільного стану по місту Чугуєву, Чугуївському та Печенізькому районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області (63500, Харківська область, м.Чугуїв, вул. Старонікольська, 45, ідентифікаційний код 41403911) про визнання протиправним висновку та зобов'язання вчинити певні дії задовольнити у повному обсязі.

Визнати протиправним та скасувати висновок №46/17.11-06-121 від 28.02.2018 винесений Мелітопольським міським відділом Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального Управління юстиції у Запорізькій області (місцезнаходження: 72300, м.Мелітополь, Запорізька область, пл. Перемоги, 4, ідентифікаційний код 25216103) про відмову у внесенні змін до актових записів;

Зобов'язати Мелітопольський міський відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального Управління юстиції у Запорізькій області (місцезнаходження: 72300, м.Мелітополь, Запорізька область, пл. Перемоги, 4, ідентифікаційний код 25216103) внести виправлення в актовий запис про народження ОСОБА_1 (місце проживання: 72316, м.Мелітополь, Запорізька область, 1-й пров. Малюги, 20, ідентифікаційний код НОМЕР_1) №189 від 02.02.1972 року, складеному міським ЗАГС м. Мелітополя у графі «національність матері» з «росіянка» на «німкеня» .

Зобов'язати Відділ Державної реєстрації актів цивільного стану по місту Чугуєву, Чугуївському та Печенізькому районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області (63500, Харківська область, м.Чугуїв, вул. Старонікольська, 45, ідентифікаційний код 41403911) внести виправлення в актовий запис про шлюб №113 від 23.07.1965 року, складеному Чугуївським районним бюро ЗАГС Харківської області у графі «національність нареченої» з «росіянка» на «німкеня» .

Стягнути на користь ОСОБА_1 (місцепроживання: 72316, м.Мелітополь, Запорізька область, 1-й пров. Малюги, 20, ідентифікаційний код НОМЕР_1) сплачену суму судового збору в розмірі 704,80 грн. (сімсот чотири гривні 80 копійок) за рахунок бюджетних асигнувань Мелітопольського міського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального Управління юстиції у Запорізькій області (місцезнаходження: 72300, м.Мелітополь, Запорізька область, пл. Перемоги, 4, ідентифікаційний код 25216103).

Стягнути на користь ОСОБА_1 (місцепроживання: 72316, м.Мелітополь, Запорізька область, 1-й пров. Малюги, 20, ідентифікаційний код НОМЕР_1) сплачену суму судового збору в розмірі 704,80 грн. (сімсот чотири гривні 80 копійок) за рахунок бюджетних асигнувань Відділу Державної реєстрації актів цивільного стану по місту Чугуєву, Чугуївському та Печенізькому районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області (63500, Харківська область, м.Чугуїв, вул. Старонікольська, 45, ідентифікаційний код 41403911).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення, а якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Н.В.Стрельнікова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.05.2018
Оприлюднено21.05.2018
Номер документу74070842
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/809/18

Ухвала від 23.11.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Данилевич Н.А.

Постанова від 18.09.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 23.07.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 23.07.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 27.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 05.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Рішення від 02.05.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 02.04.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 12.03.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні