Ухвала
від 21.05.2018 по справі 567/235/18
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/235/18

У Х В А Л А

21 травня 2018 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя - Назарук В.А.

секретар - Самолюк А.В.

з участю:

позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

представника позивача ОСОБА_3

представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області ОСОБА_4

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Острозької районної державної адміністрації Рівненської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_5 сільська рада Острозького району Рівненської області, Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області про визнання права на земельну частку (пай)

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Острозької районної державної адміністрації Рівненської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_5 сільська рада Острозького району Рівненської області, Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області, в якому просить визнати за нею як спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_6, яка була спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_7, право на земельну частку (пай), розміром 2,95 в умовних кадастрових гектарах, у землі, яка перебувала у колективній власності КСП "Нива" с. Бухарів Острозького району, відповідно до Державного акта на право колективної власності на землю серії РВ №00017, виданого 10.10.1995 року з додатком №1 "Список громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу або товариства" до нього.

В підготовчому судовому засіданні позивач заявила клопотання про залучення до участі у справі в якості співвідповідача ОСОБА_5 сільську раду Острозького району Рівненської області.

Представник позивача, представник відповідача та представник третьої особи Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області не заперечели проти задоволення клопотання позивача.

Відповідно до ч.1 ст. 51 ЦПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засіданя залучити до участі у ній співвідповідача.

Враховуючи, що відповідачами по цивільних справах, пов'язаних з паюванням земель, можуть бути виконавчі органи чи органи місцевого самоврядування, що мають вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі, а підготовче провадження по справі не закінчено, суд приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання позивача про залучення ОСОБА_5 сільської ради Острозького району Рівненської області в якості співвідповідача по справі.

Одночасно ухвалою суду 19.04.2018 року було витребувано від Рівненського обласного державного нотаріального архіву копію спадкової справи №429, що була заведена після смерті ОСОБА_6, яка померла 05.08.2008 року, але згідно повідомлення від 05.05.2018 року, в Рівненському обласному державному архіві відсутні відомості по зазначеній спадковій справі. Однак в судовому засіданні з пояснень сторін та витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 27.09.2011 року встановлено, що Острозькою державною нотаріальною конторою 27.09.2011 року заведено спадкову справу №429 після смерті ОСОБА_6

Одночасно представником позивача заявлено клопотання про витребування спадкової справи №429, заведеної після смерті ОСОБА_6, яка померла 05.08.2008 року та витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі спадкових справ на ім'я спадкодавця ОСОБА_6 від приватного нотаріуса Острозького районного нотаріального округу ОСОБА_8, зазначаючи про те, що вказана спадкова справа на даний час може знаходиться у зазначеного приватного нотаріуса.

Відповідно до ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні данні, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи, а відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 84 ЦПК України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно подати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до п.10 ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Оскільки для правильного вирішення справи можуть мати значення дані про коло спадкоємців ОСОБА_6, а в матеріалах справи містяться відомості про заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_6, то від Рівненського обласного державного нотаріального архіву слід повторно витребувати копію спадкової справи №429 спадкодавця ОСОБА_6, яка померла 05.08.2008 року, від приватного нотаріуса Острозького районного нотаріального округу ОСОБА_8 - копію спадкової справи №429 спадкодавця ОСОБА_6, яка померла 05.08.2008 року та ОСОБА_7 про реєстрацію в Спадковому реєстрі спадкових справ, заведених на ім'я спадкодавця ОСОБА_6 та відомовсті про наявність заповітів від імені ОСОБА_6

Окрім того, ухвалами суду від 28.02.2018 року та 19.04.2018 року Острозьку районну державну адміністрацію Рівненської області було зобов'язано подати відзив на позовну заяву, який має відповідати вимогам ст.178 ЦПК України. У визначений судом строк відповідач мав надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч.4 ст.178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов'язаний був надіслати іншим учасникам справи.

Станом на 21.05.2018 року відповідач вимоги суду не виконав, а тому суд вважає за необхідне звернутися до голови Острозької РДА Рівненської області по питанню невиконання обов'язків, покладених на Острозьку РДА Рівненської області в частині неподання відзиву на позовну заяву.

02.05.2018 року та 07.05.2018 року на адресу суду надійшли пояснення третіх осіб , які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області та ОСОБА_5 сільської ради Острозького району.

Відповідно до п.13 ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому судовому засіданні суд встановлює строки для подання відповіді на пояснення третіх осіб.

Керуючись ст..76, 81, 84, 179-180, 197 ЦПК України, суд

ухвалив:

відкласти підготовче судове засідання у даній справі на 18 червня 2018 року на 11 год. 00 хв.

Залучити до справи за позовом ОСОБА_1 до Острозької районної державної адміністрації Рівненської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_5 сільська рада Острозького району Рівненської області, Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області про визнання права на земельну частку (пай) в якості співвідповідача ОСОБА_5 сільську раду Острозького району Рівненської області.

Витребувати від Рівненського обласного державного нотаріального архіву копію спадкової справи №429 спадкодавця ОСОБА_6, яка померла 05.08.2008 року.

Витребувати від приватного нотаріуса Острозького районного нотаріального округу ОСОБА_8 копію спадкової справи №429 спадкодавця ОСОБА_6, яка померла 05.08.2008 року та ОСОБА_7 про реєстрацію в Спадковому реєстрі спадкових справ, заведених на ім'я спадкодавця ОСОБА_6 та відомості про наявність заповітів від її імені.

Роз'яснити, що відповідно до ч.7, 8 ст.84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України .

Визначити учасникам справи п'ятиденний строк з дня отримання даної ухвали для подання відповіді на пояснення Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області та ОСОБА_5 сільської ради Острозького району , до якої застосовуються правила, встановлені ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України.

Визначити відповідачу ОСОБА_5 сільській раді Острозького району п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали на подати відзиву на позовну заяву, який має відповідати вимогам ст.178 ЦПК України. У зазначений строк відповідач має надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч.4 ст.178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов'язаний надіслати іншим учасникам справи.

Відповідно до частини 1 статті 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред'явити зустрічний позов.

Встановити позивачу та третій особі - Управлінню Держгеокадастру у Рівненській області п'ятиденний строк з дня отримання відзиву ОСОБА_5 сільської ради Острозького району для подання відповідно відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої-п'ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Звернутися до голови Острозької РДА Рівненської області по питанню невиконання обов'язків, покладених на Острозьку РДА Рівненської області в частині неподання відзиву на позовну заяву.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Острозького районного суду ОСОБА_9

СудОстрозький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення21.05.2018
Оприлюднено22.05.2018
Номер документу74111056
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —567/235/18

Рішення від 31.08.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Рішення від 27.08.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 19.04.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 19.04.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні