Ухвала
від 16.05.2018 по справі 743/159/18
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 743/159/18

Провадження №2/743/135/18

УХВАЛА

16 травня 2018 року Ріпкинський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді СТАШКІВА В.Б.,

при секретарі НЕРУС Н.І.,

за участю представника позивача ОСОБА_1,

представників співвідповідача - ТОВ "Північноукраїнська агропромислова компанія" ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши в смт. Ріпки в залі суду, в межах підготовчого засідання справи

за позовом РЕЗАН ОСОБА_4 (місце проживання: м. Славутич

Київської області)

до Фізичної особи підприємця КОВАЛЕНКА ОСОБА_5

Миколайовича (місце знаходження: м. Конотоп Сумської області, вул. Ватуніна, 2/88, РНОКПП НОМЕР_1)

Товариства з обмеженою відповідальністю

"Північноукраїнська агропромислова компанія" (місце

знаходження: с. Задеріївка Ріпкинського району Чернігівської

області, вул. Петренка, 14, Код ЄДРПОУ 39131153)

про відшкодування матеріальної та моральної шкоди,

третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору:

- ОСОБА_6 (місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1),

заяву ОСОБА_7 про зупинення провадження по справі,

У С Т А Н О В И В :

Позиції сторін, їх заяви та клопотання.

В провадженні Ріпкинського районного суду Чернігівської області перебуває справа за позовом РЕЗАН Т.П. до ФОП ОСОБА_5, ТОВ "Північноукраїнська агропромислова компанія" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

В підготовчому засіданні представник позивача ОСОБА_8 оголосив заяву РЕЗАН Т.П. про зупинення провадження по справі до розгляду касаційної скарги РЕЗАН Т.П. на ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 6 лютого 2018 р., яку вона подала 3 травня 2018 р., яку підтримав в підготовчому засіданні.

На доцільності зупинення провадження по справі наголосив представник "Північноукраїнська агропромислова компанія" ОСОБА_2, якого підтримала інший представник співвідповідача ОСОБА_3. Суть думки представника співвідповідача ОСОБА_2 зводиться до того, що:

- вирок Ріпкинського районного суду Чернігівської області від 16 листопада 2017 р. має преюдиційне значення лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчиненні вони цією особою, а в іншій частині діє загальне правило про обов'язок доказування та подання доказів;

- подача позивачкою РЕЗАН Т.П. касаційної скарги на ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 6 лютого 2018 р., якою скасовано вирок Ріпкинського районного суду Чернігівської області від 16 листопада 2017 р. в частині вирішення цивільного позову РЕЗАН Т.П. до ФОП ОСОБА_5 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, з призначенням нового судового розгляду в порядку цивільного судочинства, на його думку, робить доцільним зупинення провадження по справі до розгляду касаційної скарги, що не позбавить сторони на подачу доказів в межах цивільної справи.

Висновки суду.

Ухвалою апеляційного суду Чернігівської області від 6 лютого 2018 р. скасовано вирок Ріпкинського районного суду Чернігівської області від 16 листопада 2017 р. в частині вирішення цивільного позову РЕЗАН Т.П. до ФОП ОСОБА_5 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, з призначенням нового судового розгляду в порядку цивільного судочинства.

За приписами п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України суд зобов'язаний зупинити провадження у справі у разі об'єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об'єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

За ст. 253 ЦПК України провадження в такому випадку зупиняється - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Касаційне оскарження ухвали апеляційного суду Чернігівської області від 6 лютого 2018 р. не зумовлює зупинення провадження по справі, так як законодавець передбачає зупинення провадження по справі до набрання вироком законної сили, а в даному випадку вирок Ріпкинського районного суду Чернігівської області від 16 листопада 2017 р. набрав законної сили 6 лютого 2018 р..

Стаття 252 ЦПК України передбачає випадки коли суд може за заявою учасники справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі, зокрема: у випадку перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (у іншій справі ) у касаційному порядку палатою, об'єднаною палатою, Великою палатою Верховного Суду.

Тобто законодавець надає можливість зупинення провадження у іншій справі у касаційному порядку, а в даному випадку РЕЗАН Т.П. оскаржує судове рішення не у іншій справі, а у справі, де вона є потерпілою.

За таких обставин, законодавчих підстав для зупинення розгляду даної справи до розгляду касаційної скарги РЕЗАН Т.П. на ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 6 лютого 2018 р., тому заява ОСОБА_8 задоволенню не підлягає.

При цьому, питання про можливість розгляду даної справи до розгляду касаційної скарги РЕЗАН Т.П. на ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 6 лютого 2018 р. можливо вирішити шляхом оголошення перерви у підготовчому засіданні, відкладення чи оголошення перерви в судовому розгляді.

Керуючись ст.ст. 251-253 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

В задоволенні заяви РЕЗАН Т.П. про зупинення провадження по справі до розгляду касаційної скарги РЕЗАН Т.П. на ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 6 лютого 2018 р. - відмовити.

Ухвала може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Чернігівської області через Ріпкинський районний суд Чернігівської області шляхом подання апеляційної скарги на ухвалу суду протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвалу суду не було вручено у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення їй ухвали суду.

Головуючий В.Б.Сташків

СудРіпкинський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення16.05.2018
Оприлюднено23.05.2018
Номер документу74141547
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —743/159/18

Постанова від 15.01.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Кузюра Л. В.

Постанова від 15.01.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Кузюра Л. В.

Ухвала від 21.11.2018

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Кузюра Л. В.

Ухвала від 06.11.2018

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Кузюра Л. В.

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Кузюра Л. В.

Рішення від 17.09.2018

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Рішення від 17.09.2018

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 23.08.2018

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 16.05.2018

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 16.05.2018

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні