Ухвала
від 24.05.2018 по справі 265/946/16-ц
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 265/946/16-ц

Провадження № 2-зз/265/4/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 травня 2018 року місто Маріуполь

Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі: головуючого судді Щербіна А. В., при секретарі Себко Г.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені Орджонікідзевського районного суду м. Маріуполь заяву ОСОБА_1 про скасування заходів щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон, заінтересовані особи: ОСОБА_2, Лівобережний відділ державної виконавчої служби міста Маріуполь Головного територіального управління юстиції у Донецькій області,

в с т а н о в и в:

У травні 2018 року ОСОБА_1, звернувся до суду із заявою про скасування заходів щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон.

Заява обґрунтована тим, що з метою запобігання невиконання рішення суду від 25 травня 2016 року справа №265/946/16-ц, провадження № 2/265/706/16, ухвалою Орджонікідзевського районного суду від 25.11.2016 року було винесено тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 до виконання зобов'язань.

Зобов'язання за даним позовом виконані у повному обсязі, але ухвала суду щодо обмеження у виїзду за межі України не була скасована та продовжує діяти, що перешкоджає заявнику вільно пересуватися за межі України.

Заявник просить суд ухвалу Орджонікідзевського районного суду м. Маріуполь Донецької області від 25.11.2016 року щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України боржника - скасувати у зв'язку з виконанням зобов'язань.

Заявник до судового засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, просив скасувати обмеження у праві виїзду за межі України.

Від начальника Лівобережного ВДВС ОСОБА_3 надійшов відзив на заяву ОСОБА_1, відповідно до якого, останній заперечує проти скасування тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України, оскільки у відділі виконавчої служби відсутні відомості щодо виконання рішення Орджонікідзевського районного суду м. Маріуполь від 25.05.2016 року.

Заінтересована особа ОСОБА_2 до судового засідання не з'явився, проте надав суду заяву, відповідно до якої, будь яких претензій матеріального характеру до ОСОБА_1, ОСОБА_4, він не має, оскільки рішення Опрджонікідзевського районного суду від 25.05.2016 року виконано у повному обсязі. Не заперечує проти задоволення заяви ОСОБА_1 та просить справу розглянути без його участі.

Дослідивши матеріали справи, заяву про скасування заходів обмеження виїзду, суд вважає зазначену заяву обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.9 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України , в редакції Закону України №2147-VIII від 03.10.2017 року , справи у судах першої та апеляційної інстанції, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У частині третій статті 3 ЦПК України визначено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Згідно зі ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишити територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Крім того, ст.2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод , який гарантує деякі права і свободи, не передбачені в Конвенції та у Першому протоколі до неї, кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно зі своєю власною. На здійснення цих прав не може бути встановлено жодних обмежень, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров'я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Також ст. 12 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права передбачено, що кожна людина має право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну. Згадані вище права не можуть бути об'єктом ніяких обмежень, крім тих, які передбачено законом, які є необхідними для охорони державної безпеки, громадського порядку, здоров'я чи моральності населення або прав і свобод інших і є сумісними з іншими правами, визначеними в цьому Пакті.

Відповідно до ст.441 ЦПК України тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення.

Положенням ст. 6 ЗУ Про порядок виїзду з України та виїзду в Україну громадян України встановлено, що громадянину України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта або громадянину, який має паспорт, може бути відмовлено у виїзді за кордон, зокрема, якщо діють неврегульовані аліменти, договірні чи інші невиконані зобов'язання, якщо особа ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням-до виконання зобов'язань.

Враховуючи, що станом на 24 травня 2018 року рішення суду від 25 травня 2016 року по справі № 265/946/16-ц є виконаним, а виконавчий документ було повернуто стягувачу, що підтверджується матеріалами справи, суд вважає, що необхідно скасувати заходи щодо тимчасового обмеження права виїзду за кордон громадянину України ОСОБА_1

Враховуючи викладене та керуючись ст.441 ЦПК України ,ст. 6 ЗУ Про порядок виїзду з України та виїзду в Україну громадян України суд, -

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про скасування заходів щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон, заінтересовані особи: ОСОБА_2, Лівобережний відділ державної виконавчої служби міста Маріуполь Головного територіального управління юстиції у Донецькій області - задовольнити.

Скасувати заходи щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт серія ВК № 200446, РНОКПП: НОМЕР_1, встановлені ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Маріуполь Донецької області від 25 листопада 2016 року по справі № 265/946/16-ц .

Ухвалу про скасування заходів забезпечення позову направити для виконання до Державної прикордонної служби України (01601, м. Київ, вул. Володимирська, 26).

Відповідно до положень ч.1 та ч.2 ст.354 Цивільного процесуального кодексу України , апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону № 2147-VIII від 03.10.2017 , апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя А.В. Щербіна

Дата ухвалення рішення24.05.2018
Оприлюднено01.06.2018
Номер документу74283144
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування заходів щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон, заінтересовані особи: ОСОБА_2, Лівобережний відділ державної виконавчої служби міста Маріуполь Головного територіального управління юстиції у Донецькій області

Судовий реєстр по справі —265/946/16-ц

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Остапенко Н. Г.

Ухвала від 21.01.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Гноєвой С. С.

Ухвала від 08.01.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Гноєвой С. С.

Постанова від 18.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)

Принцевська В. П.

Постанова від 18.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)

Принцевська В. П.

Ухвала від 03.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)

Принцевська В. П.

Ухвала від 26.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)

Принцевська В. П.

Ухвала від 24.05.2018

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Щербіна А. В.

Ухвала від 26.04.2018

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Мельник І. Г.

Ухвала від 25.11.2016

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Щербіна А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні