Рішення
від 23.05.2018 по справі 908/376/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 35/21/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

23.05.2018 Справа № 908/376/18

м. Запоріжжя

Суддя господарського суду Запорізької області Топчій О.А.

при секретарі Осоцький Д.І.

За участю представників сторін:

Від позивача - не з'явився;

Від відповідача - ОСОБА_1, довіреність № б/н від 22.03.2018;

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «АВІАСТАЛЬ-СЕРВІС» про понесені судові витрати на правничу допомогу

у справі № 908/376/18

за позовом: Дочірнього підприємства Державної компанія «УКРСПЕЦЕКСПОРТ» Державного підприємства «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «ПРОГРЕС» , м. Київ

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «АВІАСТАЛЬ-СЕРВІС» , м. Запоріжжя

про стягнення безпідставно набутих грошових коштів у розмірі 233010,42 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Запорізької області від 08.05.2018 у справі № 908/376/18 у позові Дочірнього підприємства Державної компанія «УКРСПЕЦЕКСПОРТ» Державного підприємства «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «ПРОГРЕС» до Товариства з обмеженою відповідальністю «АВІАСТАЛЬ-СЕРВІС» про стягнення безпідставно набутих грошових коштів у розмірі 233010,42 грн. - відмовлено.

Під час розгляду справи, в судовому засіданні 08.05.2018 до закінчення судових дебатів представником відповідача було зроблено заяву про понесені відповідачем судові витрати у розмірі 10500,00 грн.

14.05.2018 від відповідача надійшла заява щодо детального опису робіт (надання послуг) виконаних адвокатом по справі № 908/376/18 з документальним підтвердженням.

Відповідач обґрунтовує подану заяву наступним: ТОВ «АВІАСТАЛЬ-СЕРВІС» з метою захисту своїх цивільних прав в межах розгляду справи № 908/376/18 понесло витрати на професійну правничу допомогу згідно із договором про надання правничої допомоги № 01/ю від 22.03.2018 у загальному розмірі - 10500,00 грн.

Понесені витрати відповідач підтверджує платіжним дорученням № 24 від 28.03.2018 про перерахування ОСОБА_2 за надання юридичних послуг 10500,00 грн.

Адвокатом, в межах розгляду справи, надані відповідачу наступні послуги (детальний опис):

1. Вивчення матеріалів справи (господарських відносин відповідача з позивачем за договором купівлі-продажу від 17.05.2012, у т.ч. первинної документації, листування, документів по взаємовідносинам із третьою особою ТОВ «Алес Груп» ), підготовка проекту відзиву на позов та передача його на узгодження відповідачу.

2. Виконання ухвали господарського суду Запорізької області від 12.03.2018 по справі № 908/376/18, у т.ч. підготування і подача господарському суду відзиву на позовну заяву із письмовими доказами в його обґрунтування (28.03.2018), забезпечення відправки відзиву позивачу. Підготування необхідних документів (первинної документації) до судового засідання.

3. Представництво інтересів відповідача в судовому засіданні 29.03.2018 по справі № 908/376/18.

4. Вивчення письмових пояснень позивача. Підготування письмових заперечень на пояснення, подання їх господарському суду (04.05.2018).

5. Аналіз судової практики по аналогічним правовідносинам з Дочірним підприємством Державної компанії «УКРСПЕЦЕКСПОРТ» Державного підприємства «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «ПРОГРЕС» , у т.ч. щодо застосування строків позовної давності (Реєстр судових рішень).

6. Представництво інтересів відповідача в судовому засіданні 08.05.2018 по справі № 908/376/18.

Надання вказаних послуг підтверджується актом приймання-здачі наданих послуг № 1 від 08.05.2018, підписаного відповідачем та адвокатом в межах виконання умов договору про надання правової допомоги № 01/ю від 22.03.2018.

Ухвалою від 16.05.2018 суд призначив судове засідання по розгляду заяви про понесені судові витрати відповідачем на 23.05.2018 о 09 год. 45 хв.

У судове засідання 23.05.2018 представник позивача не прибув, про причини неявки суд не повідомив, заперечень проти задоволення заяви не надав.

Представник відповідача (заявник) у судовому засіданні 23.05.2018 підтримав подане клопотання та просив його задовольнити, з підстав викладених у заяві.

За приписами ч. 3 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України, суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Відповідно до ч. 4 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України, неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Суд запитів позицію відповідача щодо можливості розгляду заяви за відсутності представника позивача.

Представник відповідача не заперечив проти розгляду заяви у даному судовому засіданні.

За таких підстав, оскільки всі учасники судового процесу були належним чином повідомлені про час та місце розгляду заяви, суд визнав можливим розглянути заяву за відсутності в судовому засіданні представника позивача.

У судовому засіданні 23.05.2018 оголошено вступну та резолютивну частини додаткового рішення.

Розглянувши матеріали заяви, заслухавши пояснення відповідача (заявника), судом встановлено наступне.

Відповідно до положень ч 3. ст. 123 Господарського процесуального кодексу України до витрат, пов'язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов'язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов'язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов'язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Як зазначає представник відповідача, звертаючись до господарського суду із відповідною заявою, в даній справі зі сторони відповідача мали місце витрати на професійну правничу допомогу.

Положеннями ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, встановлено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв'язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п'яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до ст. 221 Господарського процесуального кодексу України, якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п'ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

В судовому засіданні 08.05.2018 представником відповідача до судових дебатів подано заяву про понесені відповідачем судові витрати у розмірі 10500,00 грн. та заявлено щодо подання доказів про розмір судових витрат на правову допомогу після ухвалення рішення суду, у зв'язку з необхідністю надання детального опису робіт з відповідними доказами.

Таким чином, в оголошеній 08.05.2018 господарським судом Запорізької області вступній та резолютивній частині рішення не було вирішено питання про судові витрати відповідача на професійну правничу допомогу.

Відповідно до положень статті 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; 3) судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення.

Положеннями статті 126 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що витрати, пов'язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов'язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

На підтвердження надання адвокатських послуг, позивачем до матеріалів справи надано договір про надання правової допомоги № 01/ю від 22.03.2018, укладений між позивачем та адвокатом ОСОБА_2, за умовами якого клієнт доручає, а адвокат бере на себе зобов'язання здійснювати захист прав та законних інтересів замовника в судових та інших органах (установах, підприємствах, організаціях) незалежно від форми власності, зокрема правовідносин замовника, що стосуються захисту його прав та законних інтересів по взаємовідносинам (вимогам) з Дочірнім підприємством Державної компанії «УКРСПЕЦЕКСПОРТ» Державного підприємства «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «ПРОГРЕС» (господарський спір по справі № 908/376/18) в об'ємах та на умовах передбачених даним договором.

До матеріалів справи додано свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 312 від 20.04.2000 на підтвердження повноважень адвоката ОСОБА_2.

Також до матеріалів заяви надано акт приймання-здачі наданих послуг № 1 за договором про надання правової допомоги № 01/ю від 22.03.2018, підписаний клієнтом - директором ТОВ «АВІАСТАЛЬ-СЕРВІС» ОСОБА_3 та адвокатом - ОСОБА_4 та детальний опис робіт (наданих послуг), який підтверджує виконання адвокатом робіт (наданих послуг) на загальну суму 10500,00 грн.

З наданих до матеріалів справи заперечень та заяв відповідача вбачається, що вони підписані адвокатом ОСОБА_1

Згідно протоколів судових засідань адвокат ОСОБА_1 в дійсності представляв інтереси відповідача по справі № 908/376/18, зокрема у всіх судових засіданнях призначених на 29.03.2018 та 08.05.2018.

На підтвердження оплати послуг адвоката згідно виставленого рахунку № 1 від 23.03.2018 на суму 10500,00 грн. відповідачем до матеріалів справи надано платіжне доручення № 24 від 28.03.2018 на суму 10500,00 грн. з призначенням платежу «юридичні послуги згідно рах. № 1 від 23.03.2018» .

Судом долучено до матеріалів справи надані відповідачем докази.

Згідно з ч. 6 ст. 126 ГПК України обов'язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно до ч. 4 ст. 129 ГПК України судові витрати, пов'язані з розглядом справи, у разі відмови в позові - покладаються на позивача.

Враховуючи вище викладене, суд дійшов висновку про доведеність вказаних судових витрат та покладення їх на позивача, що є підставою для задоволення заяви відповідача та ухвалення додаткового рішення по справі № 908/376/18.

Керуючись ст. ст. 126, 129, 221, 244, 256 Господарського процессуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «АВІАСТАЛЬ-СЕРВІС» про понесені судові витрати по справі № 908/376/18- задовольнити.

Ухвалити у справі № 908/376/18 додаткове рішення.

Стягнути з Дочірнього підприємства Державної компанії «УКРСПЕЦЕКСПОРТ» Державного підприємства «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «ПРОГРЕС» (04074, м. Київ, вул. Автозаводська, буд. 2, код ЄДРПОУ 05311609) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «АВІАСТАЛЬ-СЕРВІС» (69035, м. Запоріжжя, вул. Сорок років Радянської УкраїниАДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 32573498) витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 10 500 грн. 00 коп. (десять тисяч п'ятсот грн. 00 коп.).

Видати наказ після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення складено та підписано 30.05.2018.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Відповідно до ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення, а у разі проголошення вступної та резолютивної частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.А. Топчій

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення23.05.2018
Оприлюднено01.06.2018
Номер документу74312255
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/376/18

Судовий наказ від 29.12.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Постанова від 03.12.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Постанова від 03.12.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 05.10.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 05.10.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Постанова від 27.08.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

Постанова від 27.08.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

Постанова від 27.08.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

Постанова від 27.08.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

Ухвала від 30.07.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні