Ухвала
від 29.05.2018 по справі 910/5169/16
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@kia.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"29" травня 2018 р. Справа№ 910/5169/16

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Андрієнка В.В.

суддів: Власова Ю.Л.

Буравльова С.І.

перевіривши матеріали апеляційної скарги Головного державного виконавця Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ головного територіального управління юстиції у м. Києві Стельмах О.О.

на ухвалу Господарського суду від 11.04.2018 (повний текст ухвали складено 12.04.2018)

у справі № 910/5169/16 (ОСОБА_3)

за заявою Головного державного виконавця Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ головного територіального управління юстиції у м. Києві Стельмах О.О.

про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ХЕЛСТУР";

до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТЕРИЛС";

про стягнення 1.449.427,30 грн

за зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "СТЕРИЛС";

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ХЕЛСТУР";

про зобов'язання прийняти товар

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "ХЕЛСТУР" звернулося до Господарського суду міста Києва із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТЕРИЛС" про стягнення 1.449.427,30 грн.

Товариство з обмеженою відповідальністю "СТЕРИЛС" звернулося до Господарського суду міста Києва із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "ХЕЛСТУР" про зобов'язання прийняти товар.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 27.07.2016 у справі № 910/5169/16, яке залишено без змін постановою Вищого господарського суду України від 09.02.2017 первісний позов задоволено повністю, у задоволенні зустрічного позову відмовлено, на виконання якого судом видано, зокрема, наказ від 22.02.2017 про

- стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "СТЕРИЛС" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ХЕЛСТУР" попередню оплату у розмірі 1.449.427,30 грн та 21.741,21 грн - судового збору.

До Господарського суду м. Києва надійшла заява Головного державного виконавця Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва головного територіального управління юстиції у м. Києві (далі - державний виконавець) про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України у справі № 910/5169/16 (далі - Заява).

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 11.04.2018 у задоволенні заяви - відмовлено.

Не погодившись із винесеною ухвалою суду, Головний державний виконавець Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва головного територіального управління юстиції у м. Києві подав апеляційну скаргу, в якій просив суд апеляційну скаргу задовольнити повністю, ухвалу Господарського суду м. Києва від 11.04.2018 у справі №910/5169/16 скасувати, ухвалити нове рішення, яким задовольнити заяву про тимчасове про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_4.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.05.2018 апеляційну скаргу Головного державного виконавця Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ головного територіального управління юстиції у м. Києві передано на розгляд колегії суддів у складі: Андрієнко В.В. (головуючий суддя), судді Буравльов С.І., Власов Ю.Л.

Відповідно до ч. 3 ст. 258 ГПК України у чинній редакції до апеляційної скарги додаються:

1) довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо скарга подана представником і в справі немає підтвердження його повноважень;

2) докази сплати судового збору;

3) докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі;

4) докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції, за наявності.

Також відповідно до ст. 259 ГПК України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Частиною 2 статті 260 ГПК України передбачено, що до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

У свою чергу частина 1 ст. 174 ГПК України містить положення, відповідно до якого суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

До позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів та сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. (п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України).

Разом з цим перевіривши матеріали апеляційної скарги Головного державного виконавця Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва головного територіального управління юстиції у м. Києві, колегія суддів зазначає, що до скарги не додано доказів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, також скаржником не було надано докази направлення вказаної апеляційної скарги з додатками на адресу учасників справи.

Сплата судового збору здійснюється в порядку і розмірі, встановленому Законом України "Про судовий збір".

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" від 08.07.2011 (із змінами і доповненнями, внесеними Законами України) судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік", установлено у 2018 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць працездатних осіб з 1 січня 2018 року становить1762 гривні.

Як вбачається з п.п. 7 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду, заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду, ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, враховуючи положення ст. 4 Закону України "Про судовий збір", заявник повинен був сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги на ухвалу суду від 11.04.2018 у розмірі 1762,00 грн.

Однак, як було встановлено судом, скаржником взагалі не було додано до апеляційної скарги доказів сплати судового збору за оскарження ухвали.

Крім того, як вже було зазначено судом, скаржником не було надано суду докази надсилання копії скарги іншим сторонам у справі.

За таких обставин, апеляційна скарга Головного державного виконавця Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва головного територіального управління юстиції у м. Києві на ухвалу Господарського суду м. Києва від 11.04.2018 підлягає залишенню без руху, у зв'язку з відсутністю сплати судового збору та доказів надсилання копії скарги іншим сторонам у справі.

Також апеляційний суд зазначає, що дана апеляційна скарга подана з пропуском встановленого законом процесуального строку без порушення скаржником питання стосовно поновлення такого строку.

Як вбачається з матеріалів оскарження, ухвала суду винесена 11.04.2018 (повний текст якої складено 12.04.2018). Отже, останній день на оскарження винесеної ухвали суду є 23.04.2018 (з урахуванням вихідних днів). Як вбачається з відтиску штемпелю на конверті, скаржник звернувся до суду 10.05.2018, тобто з пропуском строку на апеляційне оскарження. При цьому скаржником не було подано клопотання на поновлення строку на апеляційне оскарження.

Відповідно до ч.ч. 1 та 2 ст. 256 ГПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 232 ГПК України, судовими рішеннями є, зокрема, ухвали.

Отже, беручи до уваги вищенаведене, колегія суддів зазначає, що апелянт не позбавлений права на поновлення строку на апеляційне оскарження, однак таким правом останній не скористався.

Одночасно колегія суддів звертає увагу скаржника, що відповідно до ч. 4 ст. 260 ГПК України, якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленому статтею 261 цього Кодексу.

Керуючись статтями 164, 174, 234, 258, 259, 260 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд -

У Х В А Л И В :

1. Апеляційну скаргу Головного державного виконавця Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ головного територіального управління юстиції у м. Києві на ухвалу Господарського суду м. Києва залишити без руху, надавши скаржнику строк не більше десяти днів з дня отримання копії даної ухвали для усунення недоліків апеляційної скарги, зазначених у її мотивувальній частині.

2. Попередити Головного державного виконавця Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ головного територіального управління юстиції у м. Києві, що у випадку не усунення у встановлений термін недоліків в частині надання доказів сплати судового збору у встановленому Законом розмірі, дану апеляційну скаргу буде повернуто скаржнику, а у випадку не усунення у встановлений термін недоліків стосовно надання клопотання про поновлення строку - у відкритті апеляційного провадження буде відмовлено.

3. Копію ухвали надіслати скаржнику та учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя В.В. Андрієнко

Судді Ю.Л. Власов

С.І. Буравльов

Дата ухвалення рішення29.05.2018
Оприлюднено30.05.2018
Номер документу74313794
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/5169/16

Ухвала від 02.07.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 29.05.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 11.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 10.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Постанова від 09.02.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Ухвала від 30.01.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Постанова від 30.11.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 18.08.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Рішення від 27.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні