Ухвала
від 07.06.2018 по справі 639/2935/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 639/2935/18

Провадження №1-кс/639/1406/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

7 червня 2018 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду приміщень по кримінальному провадженню №42018221080000159 від 1.06.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду м. Харкова надійшло клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду приміщень по кримінальному провадженню №42018221080000159 від 1.06.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України.

Клопотання обґрунтоване наступним.

В провадженні СВ Новобаварського ВП ГУНП в Харківській області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221080000159від «01» червня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України

Досудовим розслідуванням встановлено, що 31.05.2018 до Харківської місцевої прокуратури №2 надійшла заява від ОСОБА_4 щодо грубого порушення законодавства про працю в діяльності ФОП « ОСОБА_5 ».

Процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні здійснюється Харківською місцевою прокуратурою №2.

Під час досудового розслідування, будучи допитаною в якості свідка, заявник підтвердила показання викладені у заяві про вчинення кримінального правопорушенні та пояснила, що в період з 27.11.2017 року по 23.01.2018 року, вона працювала в швейному цеху у роботодавця ФОП ОСОБА_5 на посаді закрійника. В період роботи вона і співробітники, з якими вона працювала, займалися виготовленням трикотажних піжам і футболки для дорослих і дітей, дитячих спортивних костюмів під торговою маркою « ІНФОРМАЦІЯ_1 », виготовлялися дорогі сукні в мінімальних тиражах і одиничних екземплярах. Так само в цеху проводиться вишивка імен на махрових рушниках. Фактичними керівниками цього виробництва є: ОСОБА_6 і ОСОБА_7 . Швейний цех розташований за адресою: АДРЕСА_1 . До роботи у швейному цеху за цією адресою допускаються особи у кількості від 25 до 30 осіб без офіційного працевлаштування, чим грубо порушується законодавство про працю.

З метою підтвердження чи спростування відомостей викладених у заяві про вчинення кримінального правопорушення органом досудового розслідуваннянадано доручення в порядку ст. 40 КПК України, під час виконання якогопроведено заходи, якими встановленіта отримані фактичні дані про грубе порушення законодавства.

Проведеними оперативними заходами встановлено, що гр. ОСОБА_5 , код НОМЕР_1 , є фізичною-особою підприємцем, згідно КВЕД зареєстровано наступні види діяльності:Неспеціалізована оптова торгівля; Інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах (основний); Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет; Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна; Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування.

Згідно податкової декларації про майновий стан і доходи за 2017 рік ФОП ОСОБА_5 , у останньої не зареєстровано жодного найманого працівника у звітному періоді, що свідчить про те, що інші особи офіційно не працевлаштовані та отримують заробітну платню «у конверті», тобто гр. ОСОБА_5 мінімізує отриманий від вищезазначеної діяльності дохід, без відображення в офіційному бухгалтерському та податковому обліку свого ФОП. В ході виконання доручення було встановлено, що гр. ОСОБА_5 організувала цех з виробництва одягу під торговою маркою «F.OXY», де працюють приблизно 30 осіб, які офіційно не працевлаштовані та отримують заробітну плату «у конверті». Вищезазначений цех розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, проведеними оперативно-розшуковими заходами було встановлено, що одяг торгової марки «F.OXY» у готовому для реалізації вигляді упаковується у картонні коробки, виробником яких є ТОВ Видавництво «Ранок», код ЄДРПОУ 31060300, зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , які фактично здійснюють свою господарську діяльність за тією ж адресою, що і ФОП ОСОБА_5 , а саме: АДРЕСА_1 .

На даний час пошиттям одягу займаються близько 30 спеціалістів та з жодним з них не укладено трудові відносини згідно чинного законодавства України. Усі працівники отримують заробітну плату «у конвертах», внаслідок чого не сплачується жодних податків згідно чинного законодавства України.

Враховуючи викладене,під часдосудового розслідуваннявстановлено достатньоданих,які свідчатьпро те,що підчас здійсненнясвоєї господарськоїдіяльності ФО-П ОСОБА_5 офіційно непрацевлаштовує осіб,та відповіднотим самимвчиняє кримінальнеправопорушення,пов`язане згрубим порушенням законодавства про працю, яке виражене в ухиленні від внесення відомостей до трудових документів для обчислення стажу працівників, мінуючи оформлення офіційних трудових документів, виходячи з міркувань акумулювання невиплачених до фондів державного пенсійного та соціального страхування коштів для забезпечення своєї фінансово-господарської діяльності, а також в отриманні прибутків від незаконного використання найманої праці, та без укладання трудових договорів, дозволяє працювати без офіційного працевлаштування за грошову винагороду.

З огляду на викладене, вбачається, що ФО-П ОСОБА_5 своїми умисними діями порушує норми ст. 30 Закону України "Про оплату праці", п.2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженоїнаказом Міністерства праці України від 29 липня 1993 року за №58, та ряду статейКодексу законів про працю України.

Відповідальність за грубе порушення законодавства про працю, передбачена ч.1 ст.172 КК України, в тому числі за грубе порушення законодавства про працю, в тому числі Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, де сказано, що трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють напідприємстві, в установі, організації (далі - підприємство) усіхформ власності або у фізичної особи понад п`ять днів, у тому числіосіб, які є співвласниками (власниками) підприємств, селянських (фермерських) господарств, сезонних і тимчасових працівників,атакож позаштатних працівників за умови, якщо вони підлягаютьдержавному соціальному страхуванню.

Враховуючи вищевикладене, в ході досудового розслідування даного кримінального провадження, виникла необхідність у проведенні оглядуцеху з виробництва одягу торгівельної марки «F.OXY», що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем фактичного здійснення своєї підприємницької діяльності ФО-П ОСОБА_5 ,з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме в`ялення та фіксації фінансово-господарської діяльності останньої, виявлення та фіксації використання найманої праці осіб, які працюють без укладання трудових договорівна ФО-П ОСОБА_5 .

На даному етапі досудового розслідування сторона обвинувачення вважає доцільним та необхідним проведення єдиної слідчої дії, а саме проведення огляду приміщень, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , які використовуються ФО-П ОСОБА_5 , за допомогою якої є можливість виявити та зафіксувати найману працю, документи, що свідчать про протиправну діяльність останньої, так як проведення огляду відповідно до ухвали слідчого судді є раптовою слідчою дією, що не дасть можливості фігуранту знищити та приховати речі та документи, що планується віднайти. Тимчасовий доступ до речей та документів у даному випадку є ненадійним заходом забезпечення кримінального провадження, у зв`язку з тим, що вказана наймана праця та так звана «чорна бухгалтерія», яка підтверджує реальні показники фінансово-господарської діяльності ФО-П ОСОБА_5 , приховується нею від податкових, контролюючих органів та на законну вимогу правоохоронних органів буде прихована чи взагалі знищена, що унеможливить підтвердження вказаного факту та притягнення винних до відповідальності.

Згідно відомостей довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 126324496 від 05.06.2018 встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 розташовані наступні нежитлові приміщення:в літ. «И-1» (власник ОСОБА_8 ), в літ. "У-3" (власник ОСОБА_9 ), в літ."В-3" загальною площею 3850,6 кв.м.; літ."А-2"площею 448,2 кв.м.(власник ТОВ «ВЕСТА»,код ЄДРПОУ: 31060248), в літ. "Ф-3 (власник ТОВ "ТЕХНОІМПЕКС", код ЄДРПОУ: 30658794), в літ. "Л-2 (власник ОСОБА_10 ), в літ. "Ж1-3" (власник ОСОБА_11 ), в літ. «Ч-2 (власник Фізична особа - підприємець ОСОБА_12 ), в літ. «З-1» (власник ОСОБА_13 ), в літ. «Т-3» (власник ОСОБА_14 ), в літ. "К-1", літ."Ц-1", літ. "Я-1" (власник ТОВ"КОМПАНІЯ "РОЯН",код ЄДРПОУ: 38774071), в літ. "Ж-2", "Д-1" (власник ОСОБА_15 ), в літ. О-2 (власник ОСОБА_16 ), в літ. "Г-4" (власник Акціонерне товариство "Тахіон"), в літ. "Н-3" (власник Акціонерне товариство "Медіаком"), в літ. "Б-8" (власник ТОВ "Харківський бізнес-Центр "ЮЖНИЙ"), в літ "У-3" (власник ТОВ "РЕНК-ПРО", код ЄДРПОУ: 31939165), в літ. "Н-3" (власник ТОВ "МАШПРОМКОМПЛЕКС", код ЄДРПОУ: 34016186).

Виявлення вищевказаних речей та документів можливо лише під час проведення огляду, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів та речей, що мають значення для досудового розслідування зазначеного кримінального правопорушення.

Прокурор подав до суду заяву, в якій підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Дослідивши надані матеріали, приходжу до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Згідно ч.1 ст.237 КПК України, огляд проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч.2 ст.237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку чи іншого володіння особи.

Згідно ч.5 ст.237 КПК України, при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Наданими матеріалами доведено вищенаведені обставини, на які посилалися прокурор в обґрунтування клопотання, та доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у відшукуваних речах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, та вони можуть знаходитися у зазначеному в клопотанні володінні.

В наданих матеріалах міститься достатньо підстав вважати, що з метою виявлення та фіксації слідів скоєння кримінального правопорушення, для його розкриття та встановлення істини по справі, необхідно провести огляд за місцем здійснення господарської діяльності ФО-П ОСОБА_5 та ТОВ Видавництво «Ранок»

Слідчий суддя звертає увагу на необхідність дотримання порядку виконання даної процесуальної дії з метою запобігання порушення прав інших осіб та суб`єктів господарювання. Дії органу досудового розслідування не повинні бути перешкодою для здійснення господарської діяльності фізичних та юридичних осіб.

Слідчий суддя наголошує на недопустимості вилучення електронних носіїв інформації, проте з метою фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення надає дозвіл на зняття з них інформації.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 30, 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду приміщень - задовольнити.

Надати групіпрокурорів Харківськоїмісцевої прокуратури№2Харківської області,які єпроцесуальними керівникамиу рамкахкримінального провадження№ 42018221080000159від 1.06.2018року,групі слідчиху даномукримінальному провадженні,а такожза їхдорученням працівникамоперативних підрозділівдозвіл напроведення оглядуу нежитловихприміщеннях за адресою: м. Харків, провулок Сімферопольський, будинок 6, що використовуються ФО-П ОСОБА_5 та ТОВ Видавництво «Ранок», код ЄДРПОУ 31060300, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме виявлення та вилучення:документів фінансово-господарської діяльності ФО-П ОСОБА_5 за 2017-2018 роки, документів, що підтверджують реальні показники господарської діяльності, без відображення в офіційному бухгалтерському та податковому облікуза 2017-2018 роки, електронних носіїв інформації (комп`ютерів, ноутбуків), які є засобами або знаряддями вчинення кримінального правопорушення, швейної продукції, як готової, так і такої, що готується, техніки/обладнання, за допомогою якої ведеться виробничий процес з ткацькою продукцією, камер зовнішнього та внутрішнього відеоспостереження.

Строк дії ухвали - один місяць.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74556303
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —639/2935/18

Ухвала від 02.07.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Бездітко В. М.

Ухвала від 02.07.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Бездітко В. М.

Ухвала від 19.06.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

Ухвала від 18.06.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Васильєва Н. М.

Ухвала від 07.06.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні