Ухвала
від 11.06.2018 по справі 635/3962/17
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/3962/17

Провадження № 2/635/783/2018

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 червня 2018 року

смт. Покотилівка Харківського району Харківської області

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Токарєвої Н.М.,

секретар - Антонян М.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про припинення права особи на частку в житловому будинку, який перебуває у спільній частковій власності зі стягненням грошової компенсації та за зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про виділ внатурі частини житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами та частини земельної ділянки, що знаходяться в спільній частковій власності,

учасники справи:

позивач: ОСОБА_1,

представник позивача: ОСОБА_4,

позивач: ОСОБА_2,

представник позивача: ОСОБА_4,

відповідач: ОСОБА_3,

представник відповідача: адвокат ОСОБА_5,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Харківського районного суду Харківської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про припинення права особи на частку в житловому будинку, який перебуває у спільній частковій власності зі стягненням грошової компенсації та за зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про виділ внатурі частини житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами та частини земельної ділянки, що знаходяться в спільній частковій власності.

Представником позивачів надано до суду клопотання про призначення по справі судової будівельно-технічної експертизи, на вирішення якої поставити наступні питання: визначити можливі варіанти виділення трьом співвласникам домоволодіння в натурі з влаштуванням окремого виходу для кожного з співвласників за адресою: смт. Васищеве, вул. Паркомуни, № 54 з урахуванням господарських будівель і споруд, земельної ділянки, визначивши не менше двох варіантів, а також з урахуванням можливого користування будинком і господарськими будівлями та спорудами, прав на земельні ділянки з можливістю влаштування окремого входу для кожного співвласника; визначити розміри компенсації для співвласників вказаного домоволодіння, у разі відхилення від ідеальних часток у праві власності за кожним з запропонованих варіантів виділення?; яка дійсна вартість 1/3 частки домоволодіння ОСОБА_3 за адресою: смт. Васищеве, вул. Паркомуни, № 54.

Представником відповідача надано до суду клопотання, в якому остання також просить поставити наступні питання: чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва виділити в натурі 1/3 частку житлового будинку № 54 з відповідною часткою надвірних будівель, розташованих по вул. Паркомуни (нині Слобідська) в смт. Васищеве Харківського району Харківської області, ОСОБА_3 відповідно до 1/3 частки співвласника ОСОБА_1, 1/3 частки співвласника ОСОБА_2? ; які варіанти виділення в натурі 1/3 частки житлового будинку № 54 з відповідною часткою надвірних будівель, розташованих по вул. Паркомуни (нині Слобідська) в смт. Васищеве Харківського району Харківської області. ОСОБА_3 можливо визначити відповідно до 1/3 частки співвласника ОСОБА_1, 1/3 частки співвласника ОСОБА_2 та вимог нормативно-правових актів, враховуючи можливу повну ізоляцію співвласників? ; у випадку неможливості виділу в натурі ідеальних часток співвласників житлового будинку № 54, розташованого по вул. Паркомуни (нині Слобідська) в смт. Васищеве Харківського району Харківської області визначити варіанти виділу в натурі з відступом від ідеальних часток із зазначенням розміру грошової компенсації співвласнику, частка якого при поділі є меншою від ідеальної; у випадку можливості виділу в натурі 1/3 частки ОСОБА_3 у житловому будинку № 54, розташованого по вул. Паркомуни (нині Слобідська) в смт. Васищеве Харківського району Харківської області, або частки близької до ідеальної, визначити які роботи необхідно виконати при переобладнанні будинку на ізольовані частини та їх вартість, з ким погодити ці переобладнання?; чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів розділити земельні ділянки площею 0,1500га. (кадастровий номер 632516400:00:007:0144), площею 0,0324га. (кадастровий номер 632515600:00:007:0145), розташовані по вул. Паркомуни, 54 (нині Слобідська) в смт. Васищеве Харківського району Харківської області, та виділити в натурі 1/3 частку земельних ділянок ОСОБА_3?; які варіанти виділу ОСОБА_3 1/3 частки земельних ділянок площею 0,1500га. (кадастровий номер 632516400:00:007:0144), площею 0,0324га. (кадастровий номер 632515600:00:007:0145), розташованих по вул. Паркомуни, 54 (нині Слобідська) в смт. Васищеве Харківського району Харківської області, з урахуванням поставлених питань щодо виділу будівель, споруд, їх частин, що знаходяться за цією адресою, відповідно до часток співвласників та вимог нормативно-правових актів?

Представник позивачів та відповідача обґрунтовують необхідність призначення експертизи, оскільки між співвласниками постійно виникають сварки щодо користування земельною ділянкою та житловим будинком.

Сторони в судове засідання не з'явилися, про час день та місце слухання справи повідомлені належним чином рекомендованою кореспонденцією, при цьому представник позивачів та відповідача надали до суду заяви, згідно яких просили розглянути їх клопотання про призначення по справі судової будівельно-технічної експертизи за їх відсутністю.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає, що клопотання представника позивачів та відповідача підлягає задоволенню, оскільки у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Оскільки для з'ясування обставин, про які просить представник позивачів та відповідача необхідні спеціальні знання у галузі будівництва, необхідно призначити по справі судову будівельно-технічну експертизу.

Керуючись ст.ст. 103, 104, п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Призначити по справі судову будівельно-технічну експертизу, поставивши на її вирішення наступні питання:

1.Чи можливо визначити можливі варіанти виділення трьом співвласникам домоволодіння в натурі з влаштуванням окремого виходу для кожного з співвласників за адресою: смт. Васищеве, вул. Паркомуни, № 54, Харківського району Харківської області з урахуванням господарських будівель і споруд, земельної ділянки, визначивши не менше двох варіантів, а також з урахуванням можливого користування будинком і господарськими будівлями та спорудами, прав на земельні ділянки з можливістю влаштування окремого входу для кожного співвласника?

2.Чи можливо визначити розміри компенсації для співвласників вказаного домоволодіння, у разі відхилення від ідеальних часток у праві власності за кожним з запропонованих варіантів виділення?

3. Яка дійсна вартість 1/3 частки домоволодіння ОСОБА_3 за адресою: смт. Васищеве, вул. Паркомуни, № 54, Харківського району Харківської області?

4.Чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва виділити в натурі 1/3 частку житлового будинку № 54 з відповідною часткою надвірних будівель, розташованих по вул. Паркомуни (нині Слобідська) в смт. Васищеве Харківського району Харківської області, ОСОБА_3 відповідно до 1/3 частки співвласника ОСОБА_1, 1/3 частки співвласника ОСОБА_2?

5.Які варіанти виділення в натурі 1/3 частки житлового будинку № 54 з відповідною часткою надвірних будівель, розташованих по вул. Паркомуни (нині Слобідська) в смт. Васищеве Харківського району Харківської області. ОСОБА_3 можливо визначити відповідно до 1/3 частки співвласника ОСОБА_1, 1/3 частки співвласника ОСОБА_2 та вимог нормативно-правових актів, враховуючи можливу повну ізоляцію співвласників?

6.У випадку неможливості виділу в натурі ідеальних часток співвласників житлового будинку № 54, розташованого по вул. Паркомуни (нині Слобідська) в смт. Васищеве Харківського району Харківської області визначити варіанти виділу в натурі з відступом від ідеальних часток із зазначенням розміру грошової компенсації співвласнику, частка якого при поділі є меншою від ідеальної?

7.У випадку можливості виділу в натурі 1/3 частки ОСОБА_3 у житловому будинку № 54, розташованого по вул. Паркомуни (нині Слобідська) в смт. Васищеве Харківського району Харківської області, або частки близької до ідеальної, визначити які роботи необхідно виконати при переобладнанні будинку на ізольовані частини та їх вартість, з ким погодити ці переобладнання?

8.Чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів розділити земельні ділянки площею 0,1500га. (кадастровий номер 632516400:00:007:0144), площею 0,0324га. (кадастровий номер 632515600:00:007:0145), розташовані по вул. Паркомуни, 54 (нині Слобідська) в смт. Васищеве Харківського району Харківської області, та виділити в натурі 1/3 частку земельних ділянок ОСОБА_3?

9.Які варіанти виділу ОСОБА_3 1/3 частки земельних ділянок площею 0,1500га. (кадастровий номер 632516400:00:007:0144), площею 0,0324га. (кадастровий номер 632515600:00:007:0145), розташованих по вул. Паркомуни, 54 (нині Слобідська) в смт. Васищеве Харківського району Харківської області, з урахуванням поставлених питань щодо виділу будівель, споруд, їх частин, що знаходяться за цією адресою, відповідно до часток співвласників та вимог нормативно-правових актів?

Проведення експертизи доручити експертам ХНДІСЕ ім. засл.проф. ОСОБА_6, попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Оплату за проведення експертизи покласти в рівних частках на сторони у відповідності до постановлених ними питань.

Направити в розпорядження експерта матеріали цивільної справи № 635/3962/17.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала відповідно до Перехідних положень ЦПК України в редакції Закону України 2147-VIII 03.10.2017р., може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Харківської області через Харківський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги особою, яка її оскаржує, протягом п'ятнадцяти днів з дня складення судового рішення.

Суддя Н.М. Токарєва

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.06.2018
Оприлюднено13.06.2018
Номер документу74625923
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —635/3962/17

Ухвала від 23.09.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Рішення від 07.07.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Рішення від 25.02.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Рішення від 25.02.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 25.03.2019

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Токарєва Н. М.

Ухвала від 11.06.2018

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Токарєва Н. М.

Ухвала від 04.04.2018

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Токарєва Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні