Ухвала
від 18.06.2018 по справі 4/192
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

18.06.2018 Справа № 4/192

Суддя господарського суду Донецької області Фурсова С.М. , розглянувши матеріали заяви Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області (85400, Донецька область, місто Селидове, вулиця Героїв праці, будинок 6, код ЄДРПОУ - 41247274)

у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Селидове (85400, Донецька область, місто Селидове, вул. Павла Морозова, 6, код ЄДРПОУ - 23336854) до відкритого акціонерного товариства Державної холдінгової компанії Селидіввугілля (85400, Донецька область, місто Селидове , вул. К. Маркса, 41, код ЄДРПОУ - 05511107) про стягнення 19 826,05 гривень,-

В С Т А Н О В И В

В провадженні господарського суду Донецької області судді Гринько С.Ю. знаходилась справа за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Селидове до Відкритого акціонерного товариства Державної холдінгової компанії «Селидіввугілля» м.Селидове про стягнення 19 826,05 гривень по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком №1 за період з квітня 2004 року по 31 квітня 2007 року.

Рішенням господарського суду Донецької області від 07.06.2007 позов Управління Пенсійного фонду України в м. Селидове задоволено частково, стягнуто з відкритого акціонерного товариства Державної холдінгової компанії «Селидіввугілля» заборгованість в сумі 15382,91 гривень, вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

На примусове виконання зазначеного рішення господарським судом Донецької області 18.06.2007 було видано накази.

12.06.2018 від Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження, яка мотивована наступним.

З метою забезпечення виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 року № 988 Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України , наказу Пенсійного фонду України від 26.12.2016 року № 177 Про заходи у зв'язку із реорганізацією деяких територіальних органів Фонду , наказу Пенсійного фонду України від 03.01.2017 року № 1 Про заходи, щодо виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 року № 988 та наказу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області №2 від 13.01.2017 проведено реорганізацію територіальних органів Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Зокрема, згідно Додатку 1 до наказу головного управління ПФУ в Донецькій області №2 від 13.01.2017, управління Пенсійного фонду України в м. Селидове та управління Пенсійного фонду України в м. Новогродівці реорганізуються шляхом злиття, внаслідок чого утворюється Селидовське об'єднане управління Пенсійного фонду України.

Заявник зазначає, що сформовано передавальний акт від 31.03.2017 року, яким передано майно Селидовському об'єднаному управлінню Пенсійного фонду України Донецької області, яке є правонаступником всіх майнових прав та обов'язків управління Пенсійного фонду України в м. Селидове.

Розпорядженням керівника апарату господарського суду Донецької області від 12.06.2018 у зв'язку відставкою судді Гринько С.Ю. призначено повторний автоматичний розподіл справи № 4/192.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.06.2018 для розгляду заяви визначено суддю господарського суду Донецької області Фурсову С.М.

За висновками суду, вказана заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам діючого процесуального законодавства.

Так, відповідно до частин 1 та 2 статті 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно з п.9.9 постанови №9 від 17.10.2012 пленуму Вищого господарського суду України "Про деяки питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів" скарга має відповідати загальним вимогам щодо змісту та форми позовної заяви.

Про необхідність дотримуватись правил Господарського процесуального кодексу України наголошено і у п.3 постанови №14 від 26.12.2003 пленуму Вищого господарського суду України "Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії, або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження".

Таким чином, згідно із вищенаведеним, заяву Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження слід подавати за правилами Господарського процесуального кодексу України, які встановлені для подання позовів.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.162 ГПК України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи , їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв'язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

В порушення вказаних вимог, заявником у заяві про заміну сторони виконавчого провадження не зазначено передбачені п.2 ч.3 ст.162 ГПК України відомості щодо первісного стягувача та органу державної виконавчої служби (державного виконавця).

Також, згідно ч.1 ст.172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно п.1 ч.1 ст.164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Приписи вказаних норм мають на меті забезпечення як конституційних засад змагальності сторін та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом (п.п. 2, 4 ч.3 ст.129 Конституції України), так і аналогічних приписів ст.ст. 7, 13 Господарського процесуального кодексу України. Відтак, на стадії прийняття заяви до розгляду, суд має бути впевненим у тому, що зазначені засади не були порушені заявником.

У свою чергу, заявником не виконано вимог Господарського процесуального кодексу України про долучення до заяви належних, достатніх та допустимих доказів надсилання іншим учасникам справи та органу державної виконавчої служби (державному виконавцю) заяви та долучених до неї документів.

Так, до заяви про заміну сторони додано копію фіскального чека № НОМЕР_1 від 05.06.2018 без опису вкладення, який свідчить лише про направлення поштової кореспонденції на адресу відповідача (боржника), що не може вважатися належним доказом виконання заявником заяви та долучених до неї документів.

Суд зазначає, що належним доказом відправлення на адресу учасників справи та органу державної виконавчої служби (державному виконавцю) копії заяви із доданими до неї документами є оригінали поштової квитанції (касового чеку) та опису вкладення до цінного листа про таке відправлення.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Разом із тим, до заяви про заміну сторони виконавчого провадження, в якості підтвердження повноважень на її підписання в.о. начальника управління ОСОБА_1, додано копію наказу №48-В від 15.05.2018, на якому відсутній підпис начальника управління ОСОБА_2.

Відтак, заявником не додано належних доказів підтвердження повноважень ОСОБА_1 на підписання заяви про заміну сторони виконавчого провадження в якості в.о. начальника управління.

Приписами ч.1 ст. 174 ГПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до частини другої вказаної статті, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З врахуванням вищенаведеного, суд дійшов висновків про необхідність залишення заяви Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження у справі №4/192 без руху та надання заявнику п'ятиденного строку з моменту отримання даної ухвали на усунення недоліків заяви, а саме: зазначення відомостей щодо стягувача та органу державної виконавчої служби (державного виконавця), доказів направлення боржнику та державному виконавцю копії заяви та доданих до неї документів, а також доказів підтвердження повноважень ОСОБА_1 на підписання заяви про заміну сторони виконавчого провадження в якості в.о. начальника управління.

Одночасно, суд інформує заявника, що згідно приписів ч.3 ст.174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі викладеного, керуючись статтями 174, 162, 182, 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

У Х В А Л И В

1. Прийняти справу №4/192 до провадження.

2. Заяву Селидовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про заміну сторони у виконавчому провадженні - залишити без руху.

3. Селидовському об'єднаному управлінню Пенсійного фонду України Донецької області усунути встановлені при поданні заяви недоліки протягом п'яти днів з дня отримання ухвали про залишення заяви без руху, але не пізніше 29.06.2018, шляхом надання суду передбачених п.2 ч.3 ст.162 ГПК України відомостей щодо стягувача та органу державної виконавчої служби (державного виконавця), доказів направлення боржнику та державному виконавцю копії заяви та доданих до неї документів, а також доказів підтвердження повноважень ОСОБА_1 на підписання заяви про заміну сторони виконавчого провадження в якості в.о. начальника управління.

4. Роз'яснити Селидовському об'єднаному управлінню Пенсійного фонду України Донецької області, що при невиконанні вимог даної ухвали, заява вважається неподаною та повертається заявнику відповідно до п.п. 4, 5 ст. 174 ГПК України.

Ухвала набрала чинності з моменту її підписання - 18.06.2018 та оскарженню не підлягає.

Суддя С.М. Фурсова

Дата ухвалення рішення18.06.2018
Оприлюднено20.06.2018
Номер документу74779614
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 19 826,05 гривень

Судовий реєстр по справі —4/192

Ухвала від 04.02.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 29.12.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 29.12.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 13.07.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

Ухвала від 13.07.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

Ухвала від 03.07.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

Ухвала від 14.10.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Істоміна О.А.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Плахов О.В.

Ухвала від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Наталія Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні