Ухвала
від 22.06.2018 по справі 528/218/18
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа №: 528/218/18

У Х В А Л А

Іменем України

22.06.2018 м. Гребінка

Гребінківський районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Федорак Л.М., секретар судового засідання Коваленко О.В.,

розглядаючи у підготовчому засіданні у приміщенні суду цивільну справу за позовну заяву представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 до селянського фермерського господарства Астра про визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації речового права оренди, зобов'язання повернути земельну ділянку,

встановив:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулася до суду із вказаним позовом до селянського фермерського господарства Астра (далі - відповідач).

Ухвалою суду від 27 квітня 2018 року призначено по справі за заявою позивача почеркознавчу експертизу, проведення якої доручено експертам Полтавського відділення при Харківському науково-дослідному інституті судових експертиз ім. М.С. Бокаріуса (пров. Чураївни, 1/1, м. Полтава, 36004).

До суду надійшло клопотання судового експерта ОСОБА_3 про надання матеріалів необхідних для проведення судово - почеркознавчої експертизи, а саме вільних зразків підпису ОСОБА_1 в оригіналах, які можуть знаходитись в пенсійній справі, посвідченнях, різного роду заявах, листівках, договорах, тощо, виконаних до вересня 2016 року (у кількості 10-15 підписів).

Ухвалою суду від 05.06.2018 року відновлено провадження у справі з метою виконання клопотання експерта.

Позивач, його представник, представники відповідача у судове засідання не з'явились, позивач та представник відповідача подали заяви про розгляд клопотання експерта у їх відсутність, позивач надала клопотання про долучення до матеріалів справи документів із вільними зразками її підпису.

Суд, вивчивши клопотання експерта, виходить із наступного.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, що встановлений у ст. 12 ЦПК України, згідно якої учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд, зберігаючи об'єктивність і неупередженість, зокрема, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов'язків.

Ухвалою суду від 27 квітня 2018 року з метою з'ясування обставин, що мають значення для справи, призначено судову почеркознавчу експертизу, яка не виконана експертом. Останній просить надати матеріали необхідні для проведення судово - почеркознавчої експертизи, а саме вільні зразки підпису позивача в оригіналах, які можуть знаходитись в пенсійній справі, посвідченнях, різного роду заявах, листівках, договорах, тощо виконаних до вересня 2016 року (у кількості 10-15 підписів).

Згідно ч.1 ст. 107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Відповідно до п. 1.8. Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції № 53/5 від 08.10.1998 року, як вільні, так і експериментальні зразки буквеного або цифрового письма бажано надавати не менше ніж на 15 аркушах.

З огляду на викладене, клопотання експерта належить задовольнити, надати експерту документи із вільними зразками підпису позивача у кількості 13 підписів.

Так як, для проведення зазначеної експертизи необхідний значний проміжок часу, то, керуючись положеннями п. 5 ч. 1 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, на час проведення експертизи необхідно зупинити провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 72, 103, 104, п. 5 ч.1 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, суд,

постановив:

клопотання експерта задовольнити повністю.

Надати у розпорядження експерту документи із вільними зразками підпису позивача у кількості 13 підписів.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Дата підписання ухвали суддею: 22.06.2018 року.

Ухвала може бути оскаржена лише в частині зупинення провадження у справі шляхом подачі апеляційної скарги апеляційному суду Полтавської області через Гребінківський районний суд Полтавської області протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_4

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення22.06.2018
Оприлюднено24.06.2018
Номер документу74885443
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —528/218/18

Постанова від 14.08.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 06.08.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 19.07.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Рішення від 06.06.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Рішення від 06.06.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 19.03.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 23.01.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 06.11.2018

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 22.06.2018

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Федорак Л. М.

Ухвала від 05.06.2018

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Федорак Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні