Рішення
від 06.06.2019 по справі 528/218/18
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа №: 528/218/18

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

06 червня 2019 року м. Гребінка

06 червня 2019 року Гребінківський районний суд Полтавської області у складі: головуючого судді Татіщевої Я.В., секретаря судового засідання Сапи А.М., з участю позивача ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2 , представників відповідача Рубан М.І., Чумарного А.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гребінка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Селянського фермерського господарства Астра про визнання недійсним договору оренди землі,-

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася до суду з позовною заявою до Селянського фермерського господарства Астра про визнання недійсним договору оренди землі.

В обґрунтування своїх позовних вимог зазначала, що відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 , виданого 15 грудня 2009 року Гребінківською районною державною адміністрацією, вона є власником земельної ділянки площею 7,90 га, з кадастровим номером: НОМЕР_2 , призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться в адміністративних межах Овсюківської сільської ради, Гребінківського району, Полтавської області.

Зазначає, що до вересня 2016 року вищевказаною земельною ділянкою користувалося СФГ Астра , з яким вона укладала договір (підписувала), але договір не був зареєстрований у період до 01.01.2013 року у відповідному територіальному підрозділі Держкомзему чи Держземагенства, як і у подальшому не було зареєстроване право оренди зазаначеної земельної ділянки в Державному реєстрі прав власності на нерухоме майно. Примірник договору оренди позивачу керівником СФГ Астра не видавася. Відповідач постійно зволікав з виплатою орендної плати, а за відсутності примірника договору оренди ОСОБА_1 не мала можливості перевірити належне виконання умов договору, постійно зверталася до керівника СФГ Астра ОСОБА_3 , з проханням надати їй примірник договору або його копію.

У грудні 2017 року позивач отримала у державного реєстратора КП Центр надання послуг та консультацій Гребінківської районної ради інформаційну довідку та копію договору оренди землі, з якого їй стало відомо, що датою укладення договору є 04.09.2016 року, датою реєстрації договору є 13.09.2016 року, договір укладено на 10 років, орендна плата складає не менше 5% вартості паю в грошовій формі, в зазначеному договорі підпис орендодавця сфальсифіковано.

Крім того, позивач зазначила, що станом на 04.09.2016 року взагалі не існувало підстав для укладення нею договору оренди земельної ділянки з відповідачем, оскільки з початку 2016 року вона вела перемовини з представниками ТОВ Баришівська зернова компанія з приводу укладення договору оренди належної їй земельної ділянки, оскільки вважала строк дії договору, який укладався до 2016 року з відповідачем, закінчується до 01.01.2017 року.

Зазначає, що договір оренди землі від 04.09.2016 року, що був зареєстрований КП Центр надання послуг та консультацій Гребінківської районної ради 13.09.2016 року, номер запису про інше речове право 16351916, позивачем ніколи не укладався та не підписувався, згоди на його укладення позивач не давала та нікого не уповноважувала укладати його від свого імені, а тому вважає, що договір оренди земельної ділянки є недійсним.

Просить визнати недійсним договір оренди землі та зобов`язати СФГ Астра повернути позивачу земельну ділянку площею 7,90 га, з кадастровим номером: НОМЕР_2 , призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться в адміністративних межах Овсюківської сільської ради Гребінківського району, Полтавської області.

Представник позивача та позивач в судовому засіданні позов підтримали, надавши пояснення, аналогічні викладеним в позові.

Представники відповідача в судовому засіданні проти позову заперечували, просили відмовити в його задоволенні.

Заслухавши пояснення учасників, дослідивши письмові докази, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд дійшов до висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі, зважаючи на наступне.

Судом встановлено, що згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 , виданого 15 грудня 2009 року Гребінківською районною державною адміністрацією, ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 7,90 га, кадастровий номер НОМЕР_2 (а.с.19).

Відповідно до Договору оренди землі від 04 вересня 2016 року ОСОБА_1 передала в оренду СФГ Астра вищевказану земельну ділянку строком на 10 років. Проведено державну реєстрацію вказаного договору оренди та внесено до державного реєстру інших речових прав 13.09.2016 року за №16351916 (а.с. 08-11).

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, було проведено державну реєстрацію речового права та внесено державним реєстратором Комунального підприємства Центр надання послуг та консультацій Гребінківської районної ради записи до державного реєстру речових прав за № 16351916 щодо реєстрації договору оренди землі від 13.09.2016 року, наданих СФГ Астра (а.с.17-18).

Вказаний Договір було укладено відповідно до Типового договору оренди землі, затвердженого постановою КМУ від 03.03.2004 року за № 220, нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 192778 грн. (а.с. 08).

Відповідно до п.8 договору оренди передбачено, що договір укладено на 10 років, після закінчення строку договору СФГ Астра має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому випадку орендар повинен не пізніше ніж за 100 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію (а.с. 08).

Відповідно до п. 39 договору оренди передбачено, що розірвання договору в односторонньому порядку не допускається. Умовами розірвання договору оренди в односторонньому порядку є невиконання умов договору (а.с.08).

Із відповіді голови СФГ Астра ОСОБА_3 від 03.03.2018 року вбачається, що до нього з письмовою заявою зверталася ОСОБА_1 з приводу того, що вона не укладала та не підписувала вищевказаний договір, на що отримала відповідь, що договір вона підписала власноруч і отримала 3-й примірник договору (а.с. 34).

26 квітня 2018 року ОСОБА_1 надала клопотання про призначення почеркознавчої експертизи, яка ухвалою Гребінківського районного суду Полтавської області від 27 квітня 2017 року була задоволена, та призначена почеркознавча експертиза, виконання якої доручено експертам Полтавського відділення при Харківському НДІ судових експертиз ім. Бокаріуса (пров. Чураївни 1/1, м. Полтава 36004 (а.с. 54-55,89).

Із висновку експерта № 994/995 від 28 вересня 2018 року вбачається, що підпис від імені ОСОБА_1 у графі "орендодавець __" договору оренди землі від 04.09.2016 виконаний не ОСОБА_1 , а іншою особою, рукописним способом без попередньої технічної підготовки та використання технічних засобів (а.с. 123-126).

Статтею 627 ЦК України встановлено, що відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, в виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

За змістом ч. 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Відповідно до ст. 6 Закону України Про оренду землі , орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Згідно ст.ст. 319, 321 ЦК України право володіння, користування, розпорядження своїм майном на власний розсуд, право вчиняти будь-які дії щодо свого майна має лише його власник. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Частиною 1 ст. 228 ЦК України визначено, що правочин вважається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на незаконне заволодіння майном фізичної особи і такий правочин є нікчемним.

За правовою позицією, висловленою судовою палатою у цивільних справах Верховного Суду України при розгляді справи № 6-99цс13, договір оренди землі є укладеним з моменту його державної реєстрації, а отже - оспорюваним й витребування спірної земельної ділянки із чужого незаконного володіння можливо за умови визнання цього договору оренди землі недійсним відповідно до вимог, встановлених ст. 210, ст. 640 ЦК України, ст. 125 ЗК України.

Відповідно до ст. 41 Конституції України право власності в Україні є непорушним, а за ч. 7 ст. 319 ЦК України діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов`язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом, і такого обов`язку власника у даній справі не встановлено.

Згідно ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені ч.ч.1-3, 5 та 6 ст. 203 цього Кодексу.

Відповідно до п.8 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.2009 р. №9 Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними , підставою недійсності правочину є недодержання стороною (сторонами) вимог, які встановлені статтею 203 ЦК України, саме на момент вчинення правочину.

Зважаючи на те, що Договір оренди землі від 04.09.2016 року пройшов державну реєстрацію, а отже, за правовою позицією, висловленою Верховним Судом України у справі № 6-99цс13, є укладеним, він є оспорюваним і витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння можливо за умови визнання цього договору недійсним. Судом на підставі висновку судово-почеркознавчої експертизи №994/995 від 28.09.2018 року встановлено, що підписи у Договору оренди від 04.09.2016 року виконані не орендодавцем ОСОБА_1 , а отже, відсутнє волевиявлення власника, що є підставою для визнання договору недійсним та повернення позивачу безпідставно отриманої відповідачем у користування його земельної ділянки.

Приймаючи до уваги вищевикладене, виходячи з положень ст. 81 ЦПК України, згідно якої кожна сторона має довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, суд приходить до висновку, що позов є обґрунтованим і підлягає задоволенню в повному обсязі.

Оскільки позовні вимоги позивача підлягають задоволенню, то відповідно до вимог ст.ст. 137, 141 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь позивача понесені ним судові витрати.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 203, 215, 319, 321, 627, 638, 792 ЦК України, ЗУ "Про оренду землі", ст.ст. 4, 5, 13, 76-81, 137, 141, 258, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Селянського фермерського господарства Астра про визнання недійсним договору оренди землі - задовольнити у повному обсязі.

Визнати недійсним Договір оренди землі від 04 вересня 2016 року, укладений між ОСОБА_1 та Селянським фермерським господарством Астра , та скасувати державну реєстрацію, внесену до державного реєстру інших речових прав 13.09.2016 року за №16351916, що здійснена державним реєстратором Комунального підприємства Центр надання послуг та консультацій Гребінківської районної ради .

Витребувати у Селянського фермерського господарства Астра та повернути ОСОБА_1 , як власнику, відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 , земельну ділянку площею 7,90 га, кадастровий номер НОМЕР_2 , що розташована на території Овсюківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області і призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Стягнути з Селянського фермерського господарства Астра (код ЄДРПОУ 24568538, місцезнаходження юридичної особи: вул.Набережна, 81, с.Овсюки, Гребінківського району, Полтавської області) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ід.код №1927305861, понесені нею судові витрати, які складаються із суми судового збору у розмірі 2114 грн. 40 коп. та витрат, понесених за проведення почеркознавчої експертизи у розмірі 8723 грн., за надання правничої допомоги 9000 грн. а всього 19837 (дев`ятнадцять тисяч вісімсот тридцять сім) грн. 40 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 12 червня 2019 року.

Суддя Я. В. Татіщева

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення06.06.2019
Оприлюднено13.06.2019
Номер документу82344650
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —528/218/18

Постанова від 14.08.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 06.08.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 19.07.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Рішення від 06.06.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Рішення від 06.06.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 19.03.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 23.01.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 06.11.2018

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 22.06.2018

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Федорак Л. М.

Ухвала від 05.06.2018

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Федорак Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні