Ухвала
від 27.06.2018 по справі 824/533/18-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття загального провадження в адміністративній справі

27 червня 2018 р. м. Чернівці Справа № 824/533/18-а

Суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Дембіцький П.Д., розглянувши матеріали адміністративного позову Житлово-будівельний кооператив «Вільде-22» (58000, АДРЕСА_1) до Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області (58001, м. Чернівці, вул. Пауля Целана, 11), третя особа Департамент містобудування та земельних відносин виконавчого комітету ОСОБА_1 міської ради (58000, м. Чернівці, вул.. Б.Хмельницького, 64а) про визнання протиправним та скасування рішення органу владних повноважень, -

ВСТАНОВИВ:

Житлово-будівельний кооператив «Вільде-22» (далі - заявник) звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області від 08.09.2017 року № 46 «Про скасування дії містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки для будівництва об'єкту «Будівництво багатоквартирного житлового будинку в комплексі з магазинами та автостоянкою на рівні першого поверху на вул.. І.Вільде, 22 в м. Чернівці» ;

- стягнути на користь Житлово-будівельного кооперативу «Вільде-22» (код: 37977943, місцезнаходження: 5800, АДРЕСА_1) за рахунок бюджетних асигнувань Державної архітектурно-будівельної інспекції України (код 37471912, місцезнаходження: бульвар Лесі Українки, будинок 26, місто Київ, 01133) 1762,00 грн витрат по сплаті судового збору.

Ухвалою суду від 13.06.2018 року позовну заяву залишено без руху, та надано позивачу строк для усунення недоліків.

23.06.2018 року, у встановлений судом строк, на адресу суду надійшли документи в порядку усунення недоліків позовної заяви, на які вказувалось в ухвалі про залишення позовної заяви без руху.

Так, позивачем подано клопотання про поновлення строку звернення до адміністративного суду. В обґрунтування клопотання, позивач зазначив, що шестимісячний строк було пропущено у зв'язку з тим, що управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області було надано копію рішення № 46 від 08.09.2017 року, а також акт перевірки дотримання законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 08.09.2017 року, який був укладений за результатами державного архітектурно-будівельного нагляду, що підтверджується листом управління ДАБІ у Чернівецькій області від 15.12.2017 року за вих. № 1024-1.20/1-1087/2307.

Розглянувши клопотання позивача про поновлення строку звернення до адміністративного суду суд вважає її обґрунтованою та причини пропуску такого строку поважними.

Розглянувши позовну заяву, суд приходить до висновку, що вона подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161,171 Кодексу адміністративного судочинства України; даний спір виник із публічно-правових відносин; спір підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства; справа підсудна ОСОБА_1 окружному адміністративному суду.

Підстави залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Частиною 2 статті 49 КАС України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для відкриття провадження у даній справі.

Частиною 1 та частиною 4 статті 9 КАС України визначено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно частини 1 статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Частиною 3 статті 77 КАС України визначено, що докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з ч. 3 ст. 80 КАС України про витребування доказів з власної ініціативи або заклопотанням учасника справи, суд постановляє ухвалу.

З урахуванням наданих позивачем матеріалів, а також з метою з'ясування всіх обставин у справі, суд вважає за необхідне витребувати докази, які мають значення для справи.

Враховуючи викладене, суд зобов'язує сторони надати витребувані докази в п'ятиденний строк із дати отримання копії ухвали.

Крім цього, суд вважає за необхідне зазначити, що за приписами статті 129-1 Конституції України судові рішення є обов'язковими до виконання. Принцип обов'язковості судових рішень закріплений і у статті 14 КАС України, відповідно до змісту якої судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України.

Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Перевіривши подані позивачем матеріали, суд вважає за доцільне призначити справу до судового розгляду за правилами загального позовного провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 9, 12, 19, 20, 32, 72, 77, 80, 160, 161, 168, 171, 173, 241, 243, 248 КАС України, суд, -

В С Т А Н О В И В:

1. Клопотання Житлово-будівельний кооператив «Вільде-22» про поновлення строку звернення до адміністративного суду задовольнити. Поновити строк звернення до адміністративного суду.

2. Залучити до участі в справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Департамент містобудування та земельних відносин виконавчого комітету ОСОБА_1 міської ради на стороні позивача.

3. Відкрити провадження у справі.

4. Справа буде розглядатись за правилами загального позовного провадження.

5. Призначити підготовче засідання по справі на 25 липня 2018 року о 10:00 год. Справа розглядатиметься суддею Дембіцьким П.Д. одноособово. Засідання відбудеться у приміщенні ОСОБА_1 окружного адміністративного суду за адресою: м. Чернівці, вул. Садова, 1-І.

6. У разі заперечення проти позову запропонувати відповідачу у п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали подати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам, встановленим частиною другою та частиною четвертою статті 162 КАС України. Копія відзиву та доданих до нього документів повинні бути надіслані (надані) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

7. У разі подання відповідачем відзиву на позовну заяву, запропонувати позивачу у дводенний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву подати відповідь на відзив, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною другою-четвертою статті 162 КАС України.

8. У разі подання позивачем відповіді на відзив, запропонувати відповідачу у дводенний строк з дня отримання відповіді на відзив подати заперечення, які повинні відповідати вимогам, встановленим частиною другою-четвертою статті 162 КАС України.

9. Зобов'язати позивача:

9.1. Пояснення письмове із посиланням на Закони, нормативно правові акти, письмові докази щодо протиправності дій відповідача щодо прийняття оскаржуваного рішення від 08.09.2017 року № 46 «Про скасування дії містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки для будівництва об'єкту «Будівництво багатоквартирного житлового будинку в комплексі з магазинами та автостоянкою на рівні першого поверху на вул.. І.Вільде, 22 в м. Чернівці» .

9.2. Матеріали надати в копіях, придатні до читання, прошиті, пронумеровані згідно опису, належним чином посвідчені відповідно до КАС України. Оригінал для огляду в суді.

10. Зобов'язати відповідача:

10.1. Наказ про призначення ОСОБА_2 та ОСОБА_3, посадові обов'язки.

10.2. Пояснення письмове посадових осіб ОСОБА_2 та ОСОБА_3 щодо порядку проведення позапланової перевірки дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил позивача, щодо виявлених порушень, прийняття рішення про скасування, з посиланням на Закони, нормативно правові акти, письмові докази щодо правомірності прийнятих рішень.

10.3. Матеріали, які стали підставою для позапланової перевірки позивача та прийняття рішення від 08.09.2017 року № 46 «Про скасування дії містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки для будівництва об'єкту «Будівництво багатоквартирного житлового будинку в комплексі з магазинами та автостоянкою на рівні першого поверху на вул.. І.Вільде, 22 в м. Чернівці» .

10.4. Матеріали, надати в копіях, читаємі, прошиті пронумеровані згідно опису, належним чином посвідчені. Оригінали для огляду в суді.

11. Зобов'язати Департамент містобудування та земельних відносин виконавчого комітету ОСОБА_1 міської ради:

11.1. Матеріали, що стали підставою прийняття містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки для будівництва об'єкту «Будівництво багатоквартирного житлового будинку в комплексі з магазинами та автостоянкою на рівні першого поверху на вул.. І.Вільде, 22 в м. Чернівці.

11.2. Пояснення письмове із посиланням на Закони, нормативно правові акти, письмові докази щодо обґрунтування містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки для будівництва об'єкту «Будівництво багатоквартирного житлового будинку в комплексі з магазинами та автостоянкою на рівні першого поверху на вул.. І.Вільде, 22 в м. Чернівці.

11.3. Матеріали, надати в копіях, читаємі, прошиті пронумеровані згідно опису, належним чином посвідчені. Оригінали для огляду в суді.

12. Сторонам надати витребувані докази в п'ятиденний строк із дати отримання копії ухвали.

13. Покласти персональну відповідальність за виконання п. п. 7, 8 резолютивної частини ухвали на керівників, або осіб, які їх заміщають на час виконання вказаної ухвали суду та довести до їх відома про відповідальність за умисне невиконання ухвали суду та про адміністративну відповідальність за неповагу до суду

14. Повідомити учасникам справи про можливість отримати інформацію по справі на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: adm.cv.court.gov.ua/sud2470/.

Згідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя П.Д. Дембіцький

Дата ухвалення рішення27.06.2018
Оприлюднено28.06.2018
Номер документу75006894
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —824/533/18-а

Рішення від 18.01.2019

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Дембіцький Павло Дмитрович

Ухвала від 01.10.2018

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Дембіцький Павло Дмитрович

Ухвала від 18.09.2018

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Дембіцький Павло Дмитрович

Ухвала від 27.06.2018

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Дембіцький Павло Дмитрович

Ухвала від 13.06.2018

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Дембіцький Павло Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні