Ухвала
від 27.06.2018 по справі 814/3891/14
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

27 червня 2018 року

м. Київ

справа № 814/3891/14

адміністративне провадження № К/9901/5950/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Анцупової Т. О.,

суддів - Кравчука В. М., Стародуба О. П.,

розглянувши заяви про самовідвід суддів у справі № 814/3891/14 за позовом Чорноморського державного університету ім. П. Могили до Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва Головного управління Міндоходів у Миколаївській області, третя особа - Управління Пенсійного фонду України у Центральному районі м. Миколаєва, про визнання неправомірною та скасування вимоги,

УСТАНОВИВ:

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 11 листопада 2015 року відкрито касаційне провадження за вказаною касаційною скаргою.

Відповідно до пп. 4 п.1 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), в редакції Закону України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII, який набрав чинності 15 грудня 2017 року, касаційні скарги (подання) на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У зв'язку з цим, адміністративну справу № 814/3891/14 за позовом Чорноморського державного університету ім. П. Могили до Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва Головного управління Міндоходів у Миколаївській області, третя особа - Управління Пенсійного фонду України у Центральному районі м. Миколаєва, про визнання неправомірною та скасування вимоги передано до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи від 18 січня 2018 року справу передано на розгляд колегії суддів у складі: судді-доповідача Анцупової Т. О., суддів Кравчука В. М., Стародуба О. П.

Ухвалою Верховного Суду від 25 червня 2018 року справу прийнято до провадження та призначено її до касаційного розгляду в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Суддею-доповідачем Анцуповою Т. О. та суддями Кравчуком В. М., Стародубом О. П. заявлено самовідводи, які обґрунтовані порушенням порядку визначення суддів для розгляду справи, встановленого ст. 31 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме, без урахування спеціалізації.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 36 КАС України суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і підлягає відводу (самовідводу) у разі порушення порядку визначення судді для розгляду справи, встановленого статтею 31 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 31 КАС України визначення судді, а в разі колегіального розгляду, - судді-доповідача для розгляду конкретної справи здійснюється з урахуванням спеціалізації та рівномірного навантаження для кожного судді за принципом випадковості та в хронологічному порядку надходження справ.

Колегією суддів встановлено, що предметом оскарження у касаційному порядку у даній справі є рішення судів попередніх інстанцій, які стосувалися вирішення спору з приводу стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Вказана справа згідно класифікатора категорій адміністративних справ, затвердженого рішенням Ради суддів адміністративних судів України від 31 жовтня 2013 року № 114, віднесена до п. 10.1 розділу 10 класифікатора: справи зі спорів з приводу збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне страхування.

Розділом 3 рішення зборів суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді від 06 грудня 2017 року № 5 Про утворення судових палат Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, визначення спеціалізації суддів і судових палат, їх кількісного складу встановлено, що судді Верховного Суду у складі Судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав спеціалізуються на розгляді таких категорій адміністративних справ:

1.1. Справи зі спорів з приводу реалізації державної політики у сфері освіти, науки, культури та спорту (розділ 4 Класифікатора).

1.2. Справи зі спорів з приводу реалізації державної політики у сфері економіки (крім спорів щодо митної справи; зовнішньоекономічної діяльності;

спеціальних заходів щодо демпінгового та іншого імпорту) (розділ 5 Класифікатора, крім пункту 5.2).

1.3. Справи зі спорів з приводу забезпечення сталого розвитку населених пунктів та землекористування (розділ 6 Класифікатора).

1.4. Справи зі спорів з приводу охорони навколишнього природного середовища (розділ 7 Класифікатора).

1.5. Справи зі спорів з приводу реалізації державного регулювання ринків фінансових послуг (пункт 9.4 розділу 9 Класифікатора).

1.6. Справи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та спорів у сфері публічної житлової політики (крім спорів щодо збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне страхування) (розділ 10 Класифікатора, крім пункту 10.1).

1.7. Справи зі спорів щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, а також справи про дострокове припинення повноважень народного депутата України (розділ 13 Класифікатора).

1.8. Інші справи (розділ 14 Класифікатора).

Отже, відповідно до зазначеного рішення зборів суддів суддя-доповідач Анцупова Т. О., судді Кравчук В. М., Стародуб О. П., перебувають у складі Судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав, внаслідок чого не наділені повноваженнями розглядати спори, які не віднесені до спеціалізації цієї палати, зокрема, спори щодо збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне страхування. Це є безумовною підставою для відводу у відповідності до п. 5 ч. 1 ст. 36 КАС України, з огляду на що заяви суддів Анцупової Т. О., Кравчука В. М., Стародуба О.П. про самовідвід підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 31, 36, 39, 40 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяви суддів Анцупової Т. О., Кравчука В. М., Стародуба О. П. про самовідвід.

Відвести суддів Анцупову Т. О., Кравчука В.М., Стародуба О. П. від участі у розгляді касаційної скарги Чорноморського державного університету ім. П. Могили на постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 21 жовтня 2015 року у справі № 814/3891/14 за позовом Чорноморського державного університету ім. П. Могили до Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва Головного управління Міндоходів у Миколаївській області, третя особа - Управління Пенсійного фонду України у Центральному районі м. Миколаєва, про визнання неправомірною та скасування вимоги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Т. О. Анцупова

Суддя В. М. Кравчук

Суддя О. П. Стародуб

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення27.06.2018
Оприлюднено03.07.2018
Номер документу75025680
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/3891/14

Постанова від 10.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 07.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 27.06.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Ухвала від 25.06.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Ухвала від 05.03.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

Ухвала від 11.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Єрьомін А.В.

Постанова від 21.10.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 17.09.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 17.09.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 26.03.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні