Рішення
від 27.06.2018 по справі 447/699/18
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/447/64/18 Справа № 447/699/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ У К Р А Ї Н И

27.06.2018 року Миколаївський районний суд Львівської області

в складі: головуючого -судді Карбовнік І. М.

при секретарі Данилів О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Миколаєві справу за заявою ОСОБА_1, зацікавлена особа - Сумський обласний державний нотаріальний архів Головного територіального управління юстиції у Сумській області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу ,-

в с т а н о в и в:

Заявниця, ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою, в якій просить встановити факт, належностіїй свідоцва про право на спадщину від 20.11.1990 року, виданого державним нотаріусом Охтирської державної нотаріальної контори ОСОБА_2

В обгрунтування заяви вказує, що вона є власницею на праві приватної власності 1/4 частини житлового будинку з надвірними спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1, згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 20.11.1990 року № 3612.

Представник зявника звернулася до Сумського обласного державного нотаріального архіву з питань видачі дубліката правовстановлюючого документа, однак із отриманої відповіді вбачається, що згідно з даними наряду спадкових справ Охтирської міської державної нотаріальної контори за 1990 рік свідоцтво про право власності на спадщину на ім"я ОСОБА_1 переданий в неналежному стані (відсутня печатка), у звязку з чим у видачі дубліката правовстановлюючого документа було відмовлено.

Згідно листа Охтирської міської державної нотаріальної контра від 17.01.2018 року вбачається, що відповідно до наказу Головного територіального управління юстиції в Сумській області, документи за 1990 рік призначенні на зберігання в Сумському нотаріальному архіві, в звязку з цим вони не мають можливості видати дублікат свідоцтва про право на спадщину від 20.11.1990 р. На даний час вона хоче розпорядитися своїм майном, однак не може цього зробити, оскільки в правовстановлюючому документі відсутня гербова печатка нотаріуса, у звязку з чим просила заяву задоволити.

Представник заявниці ОСОБА_3 в судове засідання не зявилася, однак надіслала на адресу суду заяву, в якій позовні вимоги підтримала та просила справу слухати у її відсутності.

Зацікавлена особа - Сумський обласний державний нотаріальний архів Головного територіального управління юстиції у Сумській області в судове засідання не з'явилася, однак подала до суду заяву, в якій проти задоволення заяви не заперечувала та просила справу слухати у відсутності її представника.

Суд, перевіривши матеріали справи, прийшов до висновку, що заява не підлягає до задоволенню з таких підстав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31.03.1995 р. передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Як роз'яснено в п.12 постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.1995 р. Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Досліджені докази вказують на те, що у правовстановлюючих документах, а саме у Свідоцтві про право приватної власності, відсутня гербова печатка нотаріуса, усунення якої є можливе в позасудовому порядку, а тому в задоволенні заяви необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 10, 13, 258, 259, 264, 265, 315 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

В задоволенні заяви ОСОБА_1, зацікавлена особа - Сумський обласний державний нотаріальний архів Головного територіального управління юстиції у Сумській області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу - відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області через Миколаївський районний суд Львівської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя : Карбовнік І. М.

СудМиколаївський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення27.06.2018
Оприлюднено04.07.2018
Номер документу75054788
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —447/699/18

Ухвала від 21.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Мікуш Ю. Р.

Рішення від 27.06.2018

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Карбовнік І. М.

Ухвала від 10.04.2018

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Карбовнік І. М.

Ухвала від 21.03.2018

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Карбовнік І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні