Рішення
від 22.06.2018 по справі 686/14265/17
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/14265/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2018 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області в складі:

головуючого-судді Мазурок О.В.

при секретарі Конопко А.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Хмельницькому цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, товариства з обмеженою відповідальністю Юридична компанія Регіональний центр права про відшкодування збитків, завданих неналежним виконанням договору, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2, товариства з обмеженою відповідальністю Юридична компанія Регіональний центр права про відшкодування збитків, завданих неналежним виконанням договору.

На обґрунтування своїх вимог він зазначив, що 23.05.2012 року між ним та відповідачем було укладено договір про надання правової допомоги, за умовами якого відповідач зобов'язався надати йому правову допомогу. Він зобов'язувався оплатити гонорар в розмірі 2000 доларів США. На підтвердження чого ним було видано довіреність на ім'я ОСОБА_2 на представництво його інтересів.

На виконання вищевказаного договору про надання правової допомоги, відповідачем було написано відповідно розписку.

До цього часу, жодних дій на виконання вищевказаного договору, відповідачем вчинено не було, а відтак ним мають бути повернуті безпідставно набуті кошти в розмірі 2000 доларів США.

Згідно із положенням ст. 30 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

В порядку досудового врегулювання спору, ним було направлено відповідачу претензію про відмову від договору та повернення коштів. У відповідь на претензію, відповідачем на адресу його представника було направлено листа, в якому відповідач в позасудовому порядку, вирішувати даний спір відмовився.

Таким чином, відповідач послуги з представлення інтересів клієнтів в суді надав недобросовісно та неякісно, отже, з урахуванням засад справедливості, добросовісності та розумності, визначених ст.. 3 ЦК України, сторона позивача вважає, що відповідачем жодних дій на виконання договору про надання правової допомоги не вчинено, та вказана сума підлягає стягненню.

Крім того, відповідач весь час запевняв позивача, що справа перебуває у суді. Також, він запевняв ОСОБА_1, що є адвокатом, однак як вбачається з витягу з Єдиного реєстру адвокатів України, право відповідача на заняття адвокатською діяльністю припинилося у 2015 році, відновлювалось 28.01.2016 року та знову припинилось 16.11.2016 року.

Через неналежне виконання відповідачем своїх обов'язків він зазнав моральних переживань, що полягають у порушенні нормальних життєвих зв'язків, через значну втрату власного часу, необхідного на судові процеси, представництво у яких, як він розраховував, буде здійснювати відповідач, а також на судові процеси по поверненню його коштів, які він сплатив відповідачу. Також він постійно переносить стреси, через ситуацію, що склалася, крім того, його пригнічує той факт, що кошти які він заробляв, фактично були витрачені даремно, через що він відчував постійну нервову напругу та переживання, що спричинило порушення його нормального ритму життя.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Відповідач та представник відповідача в судовому засіданні проти задоволення позову заперечили.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовна заява підлягає частковому задоволенню з наступних підстав: судом об'єктивно встановлено, що 22.05.2012 року між ОСОБА_1 та ТОВ Юридична компанія Регіональний центр права було укладено договір про надання правової допомоги, за умовами якого відповідач зобов'язався надати ОСОБА_1 юридичні послуги у цивільній справі про визнання незаконним та скасування державного акту про право власності на землю та усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою з участю адвоката в якості представника позивача в усіх державних та недержавних органах та організаціях, а також в судах першої, апеляційної та касаційної інстанції. ОСОБА_1 зобов'язувався оплатити гонорар в розмірі 2000 доларів США. На підтвердження цього було видано довіреність на ім'я ОСОБА_2 на представництво його інтересів.

На виконання вищевказаного договору про надання правової допомоги, відповідачем було написано відповідно розписку про отримання коштів в сумі 2000 дол. США.

Відповідно до п. 5 вказаного договору - юридичні послуги вважаються наданими, а договір таким, що припинив свою дію після досягнення обумовленого результату по справі. На вимогу однієї зі сторін виконання договору може бути оформлено актом приймання - передачі наданих послуг.

До суду не надано доказів тому, що відповідачем умови договору виконані, та юридичні послуги надано. Розписка про повернення копій документів, не свідчить про виконання умов договору.

Представник позивача направив письмову вимогу до відповідача щодо розірвання договору та повернення коштів. Такі кошти не повернуті.

Відповідно достатті 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним зі способів захисту цивільних прав та інтересів може бути відшкодування шкода.

Згідно ст.ст.626,627 ЦК України - договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору. Відповідно до положень ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 901 ЦК України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 903 ЦК України передбачено, що у разі якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно ст.29 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" дія договору про надання правової допомоги припиняється його належним виконанням. Договір про надання правової допомоги може бути достроково припинений за взаємною згодою сторін або розірваний на вимогу однієї із сторін на умовах, передбачених договором. При цьому клієнт зобов'язаний оплатити адвокату (адвокатському бюро, адвокатському об'єднанню) гонорар (винагороду) за всю роботу, що була виконана чи підготовлена до виконання, а адвокат (адвокатське бюро, адвокатське об'єднання) зобов'язаний (зобов'язане) повідомити клієнта про можливі наслідки та ризики, пов'язані з достроковим припиненням (розірванням) договору.

Відповідно до ст.. 23 ЦК України - особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає: у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна; у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов'язана з розміром цього відшкодування.

Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно статті 81 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

До суду не надано доказу тому, що діями відповідача заподіяно позивачу моральну шкоду.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст..ст. 16, 23, 526, 626, 627 ЦК України, ст. ст. 4, 12, 81, 258, 354 ЦПК України суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задоволити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Юридична компанія Регіональний центр права на користь ОСОБА_1 51760 гривень збитків.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Юридична компанія Регіональний центр права на користь держави 704 гривні 80 копійок судового збору.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 30 денний строк з дня складання повного судового рішення апеляційної скарги.

Повний текст рішення виготовлено 03.07.2018 року.

Позивач: ОСОБА_1, проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1;

Відповідач: ОСОБА_2, проживає в ІНФОРМАЦІЯ_2;

Товариство з обмеженою відповідальністю Юридична компанія Регіональний центр права , знаходиться в м. Хмельницький по вул.. Проскурівська, 7

ЄДРПОУ 34088601.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.06.2018
Оприлюднено05.07.2018
Номер документу75103013
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —686/14265/17

Ухвала від 10.01.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 05.11.2018

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Постанова від 05.11.2018

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Ухвала від 08.10.2018

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Ухвала від 22.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Спірідонова Т. В.

Ухвала від 22.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Спірідонова Т. В.

Ухвала від 07.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Спірідонова Т. В.

Рішення від 22.06.2018

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Ухвала від 28.07.2017

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні