Ухвала
від 05.07.2018 по справі 913/322/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі          

05 липня 2018 року                                                   Справа №913/322/18

                                                                                Провадження №16/913/322/18

Суддя господарського суду Луганської області Шеліхіна Р.М., розглянувши матеріали позовної заяви керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області, м.Старобільськ Луганської області в інтересах держави в особі:

позивача - Старобільської районної ради Луганської області, м.Старобільськ Луганської області

до відповідача 1 - Комунальної установи “Старобільського районного територіального медичного об'єднання” Старобільської районної ради, м.Старобільськ Луганської області

до відповідача 2 – Товариства з обмеженою відповідальністю “Мікротестлаб”, м.Сєвєродонецьк Луганської області

про визнання недійсним договору оренди комунального майна та повернення майна

Керівник Старобільської місцевої прокуратури Луганської області звернувся до господарського суду Луганської області з позовною заявою від 26.06.2018 №114/4747вих18 в інтересах держави в особі позивача – Старобільської районної ради Луганської області до відповідача-1 Комунальної установи “Старобільського районного територіального медичного об'єднання” Старобільської районної ради та відповідача-2 Товариства з обмеженою відповідальністю “Мікротестлаб” з вимогами:

-визнати недійсним договір оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальної громади Старобільського району від 03.11.2017 №16 укладений між відповідачем 1 та відповідачем 2 та припинити виконання зобов'язань за ним на майбутнє;

-зобов'язати ТОВ “Мікротестлаб” повернути комунальній установі “Старобільському районному територіальному медичному об'єднанню” Старобільської районної ради приміщення площею 13,2 м3 та вартістю 27970 грн, яке розміщене у будівлі Старобільської районної центральної поліклініки (Поліклініка на 240 відвідувань за зміну), розташованої за адресою: м.Старобільськ Луганської області, вул.Світличного І.М., 5.

Згідно з ч. 4 ст. 53 Господарського процесуального кодексу України прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, передбачених статтею 174 цього Кодексу.

Частиною 4 ст. 23 Закону України “Про прокуратуру” передбачено, що наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва. Прокурор зобов'язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб'єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб'єктом владних повноважень.

З огляду на викладене, зверненню прокурора з позовом до суду має передувати підтвердження судом підстав представництва інтересів держави в суді.

Як вказує прокурор у позовній заяві, підставою звернення з позовом є порушення інтересів держави, яке полягає в недодержанні процедури укладення договору оренди комунального майна, між відповідачем-1 – КУ “Старобільським РТМО” Старобільської районної ради та відповідачем 2 – ТОВ “Мікротестлаб”.

Прокурор зазначає, що він звертається в особі Старобільської районної ради Луганської області у зв'язку з тим, що Старобільська районна рада, яка виступає від імені територіальних громад Старобільського району та є власником майна за оспорюваним договором, не вжила будь-яких заходів для повернення майна, чим порушує інтереси територіальної громади, оскільки укладення договору та передача об'єкта комунальної власності в оренду відбулася з порушенням вимог чинного законодавства.

Суд зобов'язує прокурора обґрунтувати виключність випадку для звернення з даним позовом до суду. Навести причини і надати докази існування таких причин, які перешкоджають позивачеві здійснити самостійно захист інтересів держави.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття позову до розгляду, відкриття провадження у справі та її розгляду за правилами загального позовного провадження.

Приймаючи до уваги норми ст. 23-24 Закону України “Про прокуратуру”, керуючись ст.ст. 53, 120, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

у х в а л и в:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2.Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3.Підготовче засідання для з'ясування повноважень прокурора щодо підстав представництва інтересів державі в особі Старобільської районної ради Луганської області призначити на 10 липня 2018 року о 12 год. 50 хв.

4.Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Луганської області за адресою: м.Харків, пр-т Науки, 5, зал судових засідань №205 (суддя Шеліхіна Р.М.).

5.Прокурору:

-обґрунтувати виключність випадку для звернення з даним позовом до суду. Навести причини і надати докази існування таких причин, які перешкоджають позивачеві здійснити самостійно захист інтересів держави;

-прийняти участь у судовому засіданні.

6. Запропонувати позивачу:

-письмово викласти правову позицію щодо участі прокурора на стороні позивача у даному спорі;

-прийняти участь у судовому засіданні.

7.Відповідачу-1 надати до суду:

-письмово викласти правову позицію щодо участі прокурора на стороні позивача у даному спорі;

-прийняти участь у судовому засіданні.

8.Відповідачу-2 надати до суду:

-письмово викласти правову позицію щодо участі прокурора на стороні позивача у даному спорі;

-прийняти участь у судовому засіданні.

Інформація про час і місце судового засідання додатково розміщена на сторінці суду (у розділі "Новини та події суду") офіційного веб-порталу "Судова влада в Україні" в мережі Інтернет (www.court.gov.ua/sudy/).

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя Р.М. Шеліхіна

          

Дата ухвалення рішення05.07.2018
Оприлюднено09.07.2018
Номер документу75109060
СудочинствоГосподарське
Сутьпрокуратуру”, керуючись ст.ст. 53, 120, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

Судовий реєстр по справі —913/322/18

Рішення від 27.12.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 17.12.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 19.11.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 29.10.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 01.10.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 09.08.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 10.07.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 05.07.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні