Ухвала
від 04.07.2018 по справі 520/7938/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/7938/18

Провадження № 1-кс/520/2592/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.07.2018 слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в місті Одесі клопотання слідчого СВ Київського ВП в місті Одеса ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Одеської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні №4201816201000029 від 05.05.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді надійшло клопотання слідчого, погодженого прокурором про арешт майна.

Як вбачаєтьсяз клопотання,в провадженні слідчого відділу Київського відділу поліції у м. Одесі ГУНП в Одеській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного 05.05.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №4201816201000029 від 05.05.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України за фактом привласнення бюджетних грошових коштів в особливо великих розмірах, процесуальне керівництво у якому здійснюється Одеською місцевою прокуратурою № 1.

Так, 05 травня 2018 року до Одеської місцевої прокуратури № 1 надійшло повідомлення з управління СБ України в Одеській області про те, що в процесі виконання завдання із контр розвідувального захисту об`єктів критичної інфраструктури від протиправних посягань, здобуто інформацію про налагодження окремими посадовими особами підприємств, зареєстрованих на території Київського району м. Одеси та Агустівської сільської ради Біляєвського району Одеської області протиправних схем з привласнення бюджетних грошових коштів в особливо великих розмірах.

За вказаним фактом, Одеською місцевою прокуратурою № 105.05.2018 відповідно до вимог ст. 214 КПК України було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018162010000029 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Так, в ході досудового розслідування було встановлено, що відповідно до наказу Міністерства інфраструктури від 21.06.2013 № 423 «Про заходи щодо реорганізації державних підприємств» Одеський державний обласний навчально-курсовий комбінат (ЄДРПОУ 03121170), який розташований за адресою: м. Одеса, вул. Дідріхсона, 3, повинен був реорганізуватись шляхом приєднання до Українського державного підприємства по обслуговуванню іноземних та вітчизняних автотранспортних засобів «Укрінтер автосервіс» (ЄДРПОУ 21536845), при цьому останніх було визначено правонаступником державних підприємств, що реорганізовуються, в частині переданих йому активів та пасивів відповідно до передавальних актів.

27 грудня 2013 генеральним директором Українського державного підприємства по обслуговуванню іноземних та вітчизняних автотранспортних засобів «Укрінтер автосервіс» (ЄДРПОУ 21536845) ОСОБА_5 було видано наказ № 411 «Про переоформлення нерухомого майна», згідно якого наказано здійснити переоформлення нерухомого майна в термін до 01.06.2014, при цьому балансоутримувачем вказаного вище майна визначено Українське державне підприємство по обслуговуванню іноземних та вітчизняних автотранспортних засобів «Укрінтер автосервіс» (ЄДРПОУ 21536845).

При цьому відповідно до довідки головного бухгалтера Українського державного підприємства по обслуговуванню іноземних та вітчизняних автотранспортних засобів «Укрінтер автосервіс» (ЄДРПОУ 21536845) ОСОБА_6 накази про прийняття основних засобів від ДП «СМАП», від реорганізації ДОНКК на баланс підприємства згідно функціональних обов`язків управлінням утримання майна та експлуатації будівель не надавались.

Таким чином, з акту складеного відділом з питань запобігання та виявлення корупції вбачається, що теперішніми посадовими особами Одеського державного обласного навчально-курсовому комбінату Державного департаменту автомобільного транспорту Українине забезпечено належного виконання наказу Міністерства інфраструктури «Про заходи щодо реорганізації державних підприємств» ефективного використання та збереження державного майна, що може призвести до негативних наслідків, в тому числі і втрати цього майна.

В ході досудового розслідування було допитано в якості свідка заступника начальника охорони ТОВ «СПМК 80» ОСОБА_7 зі свідчень якого вбачається, що по сусідству з місцем здійснення його трудової діяльності за адресою: Одеська область, Біляївський район, с/рада Усатівська. Автодорога Київ-Одеса, 464 км +200 м розташований навчальний полігон Одеського державного обласного навчально-курсового комбінату, який ніким не охороняється.Так, у період часу з 1 по 2 квітня останній побачив, як невстановленими особами здійснюються заходи направленні на незаконне вивезення всього належного навчальному полігону Одеського державного обласного навчально-курсового комбінату рухомого майна, яке на протязі тривалого часу перебувала у власності і користуванні останніх, при цьому будь-які пояснення вказаними невстановленими особами надані не були.

Крім того, в ході досудового розслідування було допитано в якості свідка охоронника ТОВ «СПМК 80» ОСОБА_8 , який показав, що ним в ході виконання своїх службових обов`язків було зафіксовано факт того, що невстановлені особи здійснюють дії направлені на вивіз належного навчальному полігону Одеського державного обласного навчально-курсового комбінату рухомого майна.

Одночасно в рамках вказаного кримінального провадження було допитано колишнього директора навчального полігону Одеського державного обласного навчально-курсового комбінату (ЄДРПОУ 41303731) ОСОБА_9 зі свідчень якого вбачається, що у період його перебування на вказані посаді, адміністративна будівля підприємства перебувала в комунальній власності Одеської міської ради та знаходилась за адресою: Одеська область, Біляївський район, с/рада Усатівська. Автодорога Київ-Одеса, 464 км +200 м. Вказана будівля була розташована на земельній ділянці, яка була виділена органом самоврядування Усатівської селищної ради в користування ОДОНК. На вказаній земельній ділянці до 17.03.2017 зберігалось належне ОДОНК майно, а саме: автопогрузчики, автотренажери, верстаки, гаражі, контейнери, кран-балка, компресор-станція, автомобілі ЗАЗ, ЛАЗ, ЗІЛ та ГАЗ відносно збереження яких ним здійснювались вичерпні заходи щодо його збереження. Наявність вказаного майна підтверджувалось перевіркою комісій УДП, а також Міністерства Інфраструктури України. Тобто, на час коли він виконував обов`язки директора державного підприємства, жодного майна не демонтувалось та не вивозилось.

В ході досудового розслідування співробітникам Управління СБУ в Одеській області було надано доручення щодо проведення комплексу перевірочних та оперативних заходів спрямованих на встановлення осіб причетних до вищевказаних незаконних дій з матеріалів про виконання якого встановлено, що ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ТОВ «Реймонд» здійснювалось протиправні механізми розтрати та привласнення майна. Зокрема, протягом поточного року, ними за попередньою змовою зі службовими особами ДП Одеський державний обласний навчально-курсовий комбінат державного департаменту автомобільного транспорту України вчинюється продовжуване привласнення державного майна в особливо великих розмірах, що полягає у наступному. Так за адресою: Одеська область, Біляївський район, с/рада Усатівська, автодорога Київ-Одеса, 464 км +200 м розташоване майно ДП Одеський державний обласний навчально-курсовий комбінат державного департаменту автомобільного транспорту України (ЄДРПОУ 03121170), яке складається з боксів, теплопункту, а також обладнання та устаткування, що використовується для підготовки кваліфікованих робітників транспортної галузі. З 09.07.2013 Одеський державний обласний навчально-курсовий комбінат державного департаменту автомобільного транспорту України (ЄДРПОУ 03121170) перебуває у стані припинення. Головою комісії з припинення та ліквідатором юридичної особи призначено ОСОБА_12 .

Так, є підстави вважати, що протягом березня-квітня 2018 року ОСОБА_12 , у злочинній змові з іншими невстановленими особами, без дозволу Уповноваженого органу, в особі Міністерства інфраструктури України, налагодив системне демонтування, вивезення та привласнення на користь третіх осіб майна очолюваного підприємства в особливо великому розмірі.

Зокрема, відповідно до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, об`єкти нерухомості у вигляді нежитлових будівель загальною площею 692, 50 кв.м. та які в цілому складаються з будівлі боксів літери «А», будівель боксів літери «Б» та будівель боксів літери «В» на підставі свідоцтва про право власності за серією НОМЕР_1 , виданого 05.02.2008 виконавчим комітетом Усатівської сільської ради Біляївського району Одеської області на праві загальнодержавної власності належало Одеському державному обласному навчально-курсовому комбінату Державного департаменту автомобільного транспорту України.

При цьому встановлено, що 12.02.2018 вказаний об`єкт нерухомості на підставі наказу № 623 виданого 21.06.2016 Міністерством інфраструктури України та передавального акту від 03.10.2013 у формі державної власності було зареєстроване за Українським державним підприємством по обслуговуванню іноземних та вітчизняних автотранспортних засобів «Укрінтер автосервіс» (ЄДРПОУ 21536845).

В ході досудового розслідування слідчим за погодженням з прокурором 26.06.2018 було ініційовано клопотання про арешт майна - нежитлових будівель, загальною площею 692, 50 кв.м. та які в цілому складаються з будівлі боксів літери «А», будівель боксів літери «Б» та будівель боксів літери «В», які розташовані за адресою: Одеська область, Біляївський район, с/рада Усатівська. Автодорога Київ-Одеса, 464 км +200 м, яке ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Одеси від 26.06.2018 було задоволено та, у подальшому, її було скеровано до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради для накладення відповідного обтяження.

В ході виконання вказаної ухвали було встановлено, що нежитлові приміщення, які розташовані за адресою: Одеська область, Біляївський район, с/рада Усатівська. Автодорога Київ-Одеса, 464 км +200 м, в цілому складаються з будівлі боксів літери «А», будівлі боксів літери «Б» та будівлі теплопункту літери «В».

У зв`язку з тим, що у попередньому клопотанні було невірно вказану назву складової частини під літерою «В», виникла необхідність у повторному зверненні з вказаним клопотанням до суду.

Слідчий звертається з клопотанням про накладення арешту на майно, обґрунтовуючи таке клопотання тим, що щодо вказаних об`єктів нерухомого майна існує сукупність достатніх підстав вважати, що вони є доказом злочину, тобто містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а тому з метою їх збереження та недопущення факту їх перетворення виникла необхідність у застосуванні в рамках вказаного кримінального провадження заходу забезпечення кримінального провадження арешту майна. Вказане клопотання, слідчий просить розглядати без виклику власника вказаних у клопотанні об`єктів нерухомого майна.

В судовому засіданні слідчий клопотання про накладення арешту на майно підтримала у повному обсязі.

Вивчивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, заслухавши думку слідчого та прокурора, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до п. 1, 2 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходом забезпечення кримінального провадження є, зокрема, арешт майна.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи.

У відповідності до ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Долученими до матеріалів клопотання документами підтверджується наявність обґрунтованої підозри, щодо можливого вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, що може бути підставою для застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна.

В свою чергу обставини можливого вчинення кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні, свідчать про наявність необхідності забезпечення запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження вказаного у клопотанні майна.

Слідчий суддя вважає обґрунтованими доводи сторони обвинувачення в частині наявності необхідності в забезпеченні збереження речових доказів, оскільки, зазначене у клопотанні майно, ймовірно являється об`єктом кримінально-протиправних дій та, таким чином, відповідає критеріям, передбаченим ч. 1 ст. 98 КПК України, що з огляду, зокрема, на серйозність інкримінованого кримінального правопорушення, свідчить про наявність необхідності в забезпеченні збереження зазначеного у клопотанні майна.

Згідно відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно станом на 21.06.2018 року, об`єкти нерухомості у вигляді нежитлових будівель загальною площею 692, 50 кв.м. та які в цілому складаються з будівлі боксів літери «А», будівлі боксів літери «Б» та будівлі теплопункту літери «В» на підставі свідоцтва про право власності за серією НОМЕР_1 , виданого 05.02.2008 виконавчим комітетом Усатівської сільської ради Біляївського району Одеської області на праві загальнодержавної власності належить Одеському державному обласному навчально-курсовому комбінату Державного департаменту автомобільного транспорту України.

На підставі викладеного, враховуючи правове обґрунтування клопотання слідчого, в цілях забезпечення збереження речових доказів, запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження вказаного у клопотанні майна, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання про накладення арешту майна підлягає задоволенню, а відповідний захід забезпечення кримінального провадження застосуванню. Беручи до уваги положення ст. 172 КПК України, з метою забезпечення арешту майна, вказане клопотання можливо розглянути без виклику власника зазначених у клопотанні об`єктів нерухомості.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 172, 173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Київського ВП в місті Одеса ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Одеської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні №4201816201000029від 05.05.2018 року за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.5ст.191КК України задовольнити.

Накласти арешт на нежитлові будівлі загальною площею 692, 50 кв.м. та які в цілому складаються з будівлі боксів літери «А», будівлі боксів літери «Б» та будівлі теплопункту літери «В», які розташовані за адресою: Одеська область, Біляївський район, с/рада Усатівська. Автодорога Київ-Одеса, 464 км +200 м із забороною його використання будь-якими особами та вчинення будь-яких реєстраційних дій щодо вказаних об`єктів нерухомого майна.

Накласти арешт на все належне Одеському державному обласному навчально-курсовому комбінату державного департаменту автомобільного транспорту України (ЄДРПОУ 03121170) майно із забороною його використання будь-якими особами та вчинення будь-яких реєстраційних дій щодо вказаних об`єктів нерухомого майна.

Виконання ухвали покласти на слідчого СВ Київського ВП в місті Одеса ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти діб з дня її проголошення до апеляційного суду Одеської області.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.07.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75121718
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —520/7938/18

Ухвала від 07.09.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 13.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 15.06.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 24.09.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 16.07.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 09.07.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 28.05.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Толкаченко О. О.

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 23.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 23.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні