Постанова
від 26.06.2018 по справі 515/1635/16-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження: 22-ц/785/98/18

Номер справи місцевого суду: 515/1635/16-ц

Головуючий у першій інстанції ОСОБА_1

Доповідач Цюра Т. В.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.06.2018 року м. Одеса

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Одеської області в складі:

Головуючого: Цюри Т.В.,

Суддів: Сегеди С.М., Кононенко Н.А.,

при секретарі: Лопотан В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань апеляційного суду Одеської області апеляційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Татарбунарського районного суду Одеської області від 15 серпня 2017 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до фермерського господарства Височан Татарбунарського району Одеської області, третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Державний реєстратор відділу надання адміністративних послуг Татарбунарської районної державної адміністрації Одеської області ОСОБА_3 про визнання договорів оренди землі недійсним та скасування їх державної реєстрації, визнання договору оренди землі припиненим шляхом його розірвання та скасування державної реєстрації,-

В С Т А Н О В И Л А:

Рішенням Татарбунарського районного суду Одеської області від 15 серпня 2017 року позовні вимоги ОСОБА_2 до фермерського господарства Височан Татарбунарського району Одеської області, третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Державний реєстратор відділу надання адміністративних послуг Татарбунарської районної державної адміністрації Одеської області ОСОБА_3, про визнання договорів оренди землі від 01.08.2012 р. недійсними та скасування їх державної реєстрації, визнання договору оренди землі від 01.08.2012 р. припиненим шляхом його розірвання та скасування державної реєстрації задоволено частково.

Визнано типовий договір оренди землі від 01 серпня 2012 року, укладений між ОСОБА_4, з однієї сторони, та фермерським господарством Височан в особі ОСОБА_5, з другої сторони - недійсним та скасовано його державну реєстрацію.

Визнано типовий договір оренди землі від 01 серпня 2012 року, укладений між ОСОБА_6, з однієї сторони, та фермерським господарством Височан в особі ОСОБА_5, з другої сторони - недійсним та скасовано його державну реєстрацію.

Стягнуто з фермерського господарства Височан Татарбунарського району Одеської області (код ЄДРПОУ, 33065138, юридична адреса: 68140, Одеська область, Татарбунарський район, с.За- річне, вул.Гагаріна,2) на користь ОСОБА_2 судовий збір в розмірі 551 грн.20 коп.

Стягнуто з фермерського господарства Височан Татарбунарського району Одеської області (код ЄДРПОУ, 33065138, юридична адреса: 68140, Одеська область, Татарбунарський район, с.За- річне, вул.Гагаріна,2) на користь ОСОБА_2 судові витрати в сумі 4464 грн.

У позовних вимогах ОСОБА_2 про визнання типового договору оренди землі від 01 серпня 2012 року, укладеного між ОСОБА_2, з однієї сторони, та фермерським господарством Височан в особі ОСОБА_5, з другої сторони, недійсним та скасування його державної реєстрації - відмовлено.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду, ОСОБА_2 подала до суду апеляційну скаргу, у якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить суд скасувати рішення суду першої інстанції в частині відмови в задоволенні вимог та ухвалити в цій частині нове рішення, яким задовольнити вимоги позивача в повному обсязі. В іншій частині залишити рішення суду без змін.

Заслухавши пояснення, дослідивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість оскаржуваного заочного рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, апеляційний суд дійшов висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

В порядку п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про судоустрій і статус суддів від 02.06.2016 № 1402-VIII, апеляційні суди, утворені до набрання чинності цим Законом, продовжують здійснювати свої повноваження до утворення апеляційних судів у відповідних апеляційних округах. У разі ліквідації суду, що здійснює правосуддя на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці (відповідних адміністративно-територіальних одиниць), та утворення нового суду, який забезпечує здійснення правосуддя на цій території, суд, що ліквідується, припиняє здійснення правосуддя з дня опублікування в газеті Голос України повідомлення голови новоутвореного суду про початок роботи новоутвореного суду (п. 6 ст. 147 Закону України Про судоустрій і статус суддів ).

У зв'язку із цим справа підлягає розгляду в порядку п.8 розділу Х111 Перехідних положень Цивільно-процесуального кодексу України.

15 грудня 2017 року набрала чинності нова редакція Цивільного процесуального кодексу України (ред. з 18.03.2004 до 15.12.2017), відповідно до п.9 ст. 1 Перехідних положень вказаного Кодексу, справи у судах першої та апеляційної інстанції, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Справа розглядається апеляційним судом Одеської області, у межах територіальної юрисдикції якого перебуває місцевий суд, який ухвалив рішення, що оскаржується, до утворення апеляційних судів в апеляційних округах, відповідно до вимог п. 8 ст. 1 Перехідних положень.

Згідно ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом.

При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Рішення Татарбунарського районного суду Одеської області від 15 серпня 2017 року ОСОБА_2 оскаржує лише в частині відмови в задоволенні позовних вимог про визнання типового договору оренди землі від 01 серпня 2012 року, укладеного між ОСОБА_2, з однієї сторони, та фермерським господарством Височан в особі ОСОБА_5, з другої сторони, недійсним та скасування його державної реєстрації.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст. 367 ЦПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Враховуючи вимоги ст. 367 ЦПК України, апеляційний суд переглядає рішення суду першої інстанції лише в частині його оскарження.

Так, судом першої інстанції було вірно встановлено, що 01.08.2012 року ОСОБА_2 з ФГ Височан уклала типовий договір оренди належної їй на підставі державного акту на право власності на землю серії ІІ-ОД № 026095 земельної ділянки.

Із копії державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ОД № 026095 та копії витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с.23,24-25) слідує, що ОСОБА_2 було передано у приватну власність земельну ділянку площею 3,90 га, що розміщена на території Трапівської сільської ради Татарбунарського району Одеської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Кадастровий номер земельної ділянки 5125085200:01:001:0602.

Ухвалюючи рішення про відмову в задоволенні частини позовних вимог ОСОБА_2, районний суд виходив з того, що оскільки позивачем не надано суду необхідних та достатніх об'єктивних доказів, зокрема, про наявність одночасно умов, що передбачені в п.п.1-4 ч.2 ст.652 ЦК України, на підставі яких можливо задоволення її позовних вимог про розірвання укладеного з відповідачем договору оренди та скасування його державної реєстрації, а тому в цій частині позову слід відмовити.

Колегія суддів погоджується з таким висновком місцевого суду, оскільки він відповідає вимогам закону та обставинам справи, виходячи з наступного.

З матеріалів справи, а саме з копії типового договору оренди землі від 01.08.2012 р. вбачається (а.с.5-7), що його було укладено між ОСОБА_2 та ФГ Височан в особі ОСОБА_5, строком на 5 років.

Факт укладення зазначеного договору з відповідачем та підписання нею цього договору позивач не оспорювала.

Також згідно копії рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (а.с.35), 05. 09.2016 р. було проведено державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, належної ОСОБА_2, кадастровий номер якої 5125085200:01:001:0602 за ФГ Височан .

Відповідно до ст.ст.125, 126 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Згідно із ч.5 ст.6 Закону України "Про оренду землі" право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Таким чином, з наведеного слідує, що зазначений договір оренди землі від 01.08.2012 р. на момент його вчинення не пройшов державну реєстрацію.

Однак, як вбачається з матеріалів справи, в подальшому державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, належної ОСОБА_2 за ФГ Височан було проведено, тому апеляційний суд погоджується з висновками суду, що у даному випадку відсутні достатні підстави вважати даний договір оренди не укладеним та таким, що не створював прав та обов'язків для сторін.

Доводи апеляційної скарги про те, що оскільки договір оренди землі на час його підписання 01.08.2011р. не був зареєстрований у територіальних органах земельних ресурсів, а тому вважається не укладеним, та про порушення відповідачем істотних умов договору оренди, спростовуються встановленими обставинами та матеріалами справи.

Так, ОСОБА_2 отримувала орендну плату за батьків і свою орендну плату, оскільки, також уклала договір оренди належної їй земельної ділянки з ФГ Височан . За отримання орендної плати позивач розписувалась у прошитій та прошнурованій книзі господарства, як і інші орендодавці.

Крім того, копіями відомостей на видачу зерна (орендної плати) по ФГ Височан (а.с.91-92,93-94,95-96, 97-98,99-100) підтверджується, що в період з 2012 року по 2016 рік включно позивач та її батьки - ОСОБА_4, ОСОБА_6, отримували орендну плату у виді натуральної оплати чи грошей. При цьому, жодних доказів про неналежне виконання відповідачем зобов'язань за договором оренди земельної ділянки позивачем не надано. Навпаки , наведені докази про регулярне отримання позивачем орендної плати свідчать про те, що отримувана позивачем орендна плата та її розмір повністю влаштовували її.

Отже, рішення суду першої інстанції ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права і підстав для його скасування колегія суддів не вбачає.

Відповідно до ст. 375 ЦПК України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 367, 368, 374, 375, 381-384, 389, 390 ЦПК України, судова колегія ,-

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 - залишити без задоволення.

Рішення Татарбунарського районного суду Одеської області від 15 серпня 2017 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до фермерського господарства Височан Татарбунарського району Одеської області, третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Державний реєстратор відділу надання адміністративних послуг Татарбунарської районної державної адміністрації Одеської області ОСОБА_3 про визнання договорів оренди землі недійсним та скасування їх державної реєстрації, визнання договору оренди землі припиненим шляхом його розірвання та скасування державної реєстрації - залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 09.07.2018 року.

Головуючий Т.В. Цюра

Судді: С.М. Сегеда

ОСОБА_7

СудАпеляційний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення26.06.2018
Оприлюднено10.07.2018
Номер документу75179906
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —515/1635/16-ц

Постанова від 26.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Постанова від 26.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Ухвала від 14.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Ухвала від 08.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Ухвала від 14.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Ухвала від 06.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Ухвала від 06.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Рішення від 15.08.2017

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

Рішення від 15.08.2017

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

Ухвала від 14.07.2017

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні