Ухвала
від 24.12.2009 по справі 26/200пд
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

24.12.09 р. Справа № 26/200пд

Господарський суд Донец ької області у складі судді Н естеренко Ю.С., розглянувши к лопотання про вжиття заході в до забезпечення позову у справі

за позовом: 1. ОСОБА_1, м.Ма ріуполь, Донецької області

2. ОСОБА_2, м.Маріуполь, Дон ецької області

3. ОСОБА_3, м.Маріуполь, Дон ецької області

4. ОСОБА_4, м.Маріуполь, Дон ецької області

5. ОСОБА_5, м.Маріуполь, Дон ецької області

до відповідача 1: Закритого акціонерного товариства „Іл ліч-Сталь”, м.Маріуполь,

Донецько ї області

до відповідача 2: Відкритог о акціонерного товариства „ Маріупольський металургійн ий

комбінат ім.Ілліча”, м.Маріуполь, Донец ької області

до відповідача 3: Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „Українська реєстраційна

компанія ”, м.Маріуполь, Донецької обла сті

до відповідача 4: MINUZ ENTERPRISES LIMITED, Nicosia , Cyprus

про визнання правочинів н едійсними, стягнення отриман ого за недійсними правочинам и, зобов' язання вчинити пев ні дії та відшкодування мора льної шкоди

без виклику сторін

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1, м.Маріуполь, Дон ецької області, ОСОБА_2, м.М аріуполь, Донецької області, ОСОБА_3, м.Маріуполь, Донец ької області, ОСОБА_4, м.Мар іуполь, Донецької області, ОСОБА_5, м.Маріуполь, Донецьк ої області звернулись до го сподарського суду Донецьк ої області з позовною заяв ою до відповідачів: Закритог о акціонерного товариства „І лліч-Сталь”, м.Маріуполь, Доне цької області, Відкритого ак ціонерного товариства „Марі упольський металургійний ко мбінат ім.Ілліча”, м.Маріупол ь, Донецької області, Товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Українська реєстрацій на компанія”, м.Маріуполь, Дон ецької області, MINUZ ENTERPRISES LIMITED, Nicosia, Cyprus про визнання правочинів нед ійсними, стягнення отриманог о за недійсними правочинами, зобов' язання вчинити певні дії та відшкодування мораль ної шкоди.

Ухвалою суду від 24.12.2009р. вказа на заява прийнята до провадж ення і призначена до розгляд у.

Разом з позовом від позивач ів надійшла заява про вжиття заходів до забезпечення поз ову в порядку ст.66,67 ГПК України шляхом:

1.Заборони Закритому акціон ерному товариству „Ілліч-Ста ль" (код за ЄДРПОУ:

24815801; місце знаходження: 87504, м. Маріуполь, в ул. Семашко, 18) вчиняти будь-які дії

по відчуженню та(або ) передачі третім особам, т а(або) обтяженню зобов'язанн ями

належних йому акц ій Відкритого акціонерн ого товариства ”Маріупо льський

металургійний ко мбінат імені Ілліча" (код за ЄД РПОУ: 00191129, місцезнаходження: 87 504, м. Маріуполь, вул. Левченка,1), їх матеріалізації,

знерух омлення, надання розпоряд жень на обтяження, перек аз акцій, а також

пере давальних розпоряджень, здій снювати дії відносно розірва ння договору на ведення реєс тру акцій Закритого акціонер ного товариства ”Ілліч-Сталь " та зміну реєстратора, що веде цей реєстр.

2.Заборони Відкритому акці онерному товариству „Маріу польський металургійний ком бінат ім. Ілліча" (код за ЄДРПО У: 00191129; місцезнаходження: 87504, м. Ма ріуполь, вул. Левченка, 1) збіль шувати або зменшувати кількі сть акцій Відкритого акціоне рного товариства „Маріуполь ський металургійний комбіна т ім.Ілліча" існуючої номінал ьної вартості шляхом додатко вої емісії, викупу частини ви пущених акцій та їх анулюван ня, а також зменшення номінал ьної вартості акцій Відкрито го акціонерного товариства ”Маріупольський металургій ний комбінат ім.Ілліча" та вил учення їх з обігу, здійснюват и дії відносно розірвання договору на ведення реєстр у акцій Відкритого акціонерн ого товариства „Маріупольсь кий металургійний комбінат і м.Ілліча" та зміну реєстратор а, що веде цей реєстр.

3.Заборони Товариству з обмеженою відповідальніст ю „Українська реєстраційна к омпанія" (код за ЄДРПОУ: 24261142; міс цезнаходження: 01054, м. Київ. вул. О . Гончара, 57-Б) вносити до систем реєстру власників іменних ц інних паперів Відкритого акц іонерного товариства „Маріу польський металургійний ком бінат імені Ілліча" (код за ЄДР ПОУ: 00191129) та Закритого акціонер ного товариства „Ілліч-Сталь " (код за ЄДРПОУ: 24815801) зміни у зв'я зку з обтяженням цінних папе рів зобов'язаннями, переведе нням цінних паперів на (з) особ овий рахунок емітента, зміни па підставі здійснення еміт ентом корпоративних операці й, складати та надавати перел ік осіб, які мають право на уча сть у загальних зборах акціо нерів Відкритого акціонерно го товариства „Маріупольськ ий металургійний комбінат ім ені Ілліча" (код за ЄДРПОУ: 00191129) т а Закритого акціонерного тов ариства „Ілліч-Сталь" (код за Є ДРПОУ: 24815801), готувати до передач і та передавати системи реєс трів власників іменних цінни х паперів Відкритого акціоне рного товариства „Маріуполь ський металургійний комбіна т імені Ілліча" (код за ЄДРПОУ: 00191129) та Закритого акціоне рного товариства „Ілліч-Ст аль" (код ЄДРПОУ: 24815801) іншому р еєстроутримувачу в порушенн я умов договорів на ведення р еєстрів цих підприємств.

4.Заборони Товариству з обме женого відповідальністю „Ук раїнська депозитарна компан ія" (код за ЄДРПОУ 23527394; місцезна ходження: 01054. м. Київ, вул. О. Гонч ара. 57-Б) здійснювати облікові депозитарні операції (зарах ування, списання, переказ, пер еміщення цінних паперів на р ахунках у цінних паперах, нас лідком чого є зміна кількост і цінних паперів на рахунках у цінних паперах, встановлен ня або зняття обмежень щодо ї х обігу, а також зміна місця зб ерігання (знаходження) депоз итарних активів) з цінними па перами Відкритого акціонерн ого товариства „Маріупольсь кий металургійний комбінат і мені Ілліча" (код за СДРПОУ: 00191 12 9) та Закритого акціонерного т овариства «Ілліч-Сталь» (код за ЄДРІІОУ: 24815801), дії по складан ню облікових реєстрів власни ків цінних паперів, проведен ню матеріалізації знерухомл ених цінних паперів зазначен их емітентів, видавати випис ки і довідки з рахунків у цінн их паперах та іншої інформац ії щодо операцій та стану рах унків у цінних паперах Відкр итого акціонерного товарист ва „Маріупольський металург ійний комбінат імені Ілліча" (код за ЄДРПОУ: 00191129) та Закритог о акціонерного товариства «І лліч-Сталь» (код за ЄДРПОУ: 24815801) .

В обґрунтування своїх вимо г позивачі посилаються на те , що головною умовою реальнос ті виконання рішення суду що до однієї із вимог про стягне ння з Закритого акціонерного товариства „Ілліч-Сталь” на користь позивачів всіх акці й ВАТ „ММК ім.Ілліча”, що були отримані за недійсними право чинами на протязі 1997-2004років є н аявність у Закритого акціоне рного товариства „Ілліч-Стал ь" достатньої кількості акці й ВАТ „ММК ім. Ілліча". Проте по зивачі мають підстави вважат и, що до моменту виконання ріш ення суду по справі Закрите а кціонерне товариство „Ілліч -Сталь" може продати або в інші й спосіб відчужити наявні в н ього акції ВАТ „ММК ім. Ілліча ", в тому числі і шляхом їх пере рахування на користь Відкрит ого акціонерного товариства „ММК ім. Ілліча", керівником в иконавчого органу якого є Б ойко Володимир Семенович, я кий одночасно є Головою Прав ління в ЗАТ „Ілліч-Сталь".

Розглянувши заяву про вжит тя заходів до забезпечення п озову, суд вважає її такою, що підлягає частковому задовол енню, з урахуванням наступно го.

Відповідно до ст. 66 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд за заявою сторони, яка подала позов, має право вжити заході в до забезпечення позову. Заб езпечення позову допускаєть ся в будь- якій стадії прова дження у справі, якщо невжитт я таких заходів може утрудни ти чи зробити неможливим вик онання рішення господарсько го суду.

Згідно із ст.67 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни позов забезпечується, зокрема, забороною відповіда чеві вчиняти певні дії.

У відповідності до позиції Вищого господарського суду України, викладеної в Інформ аційному листі „Про деякі пи тання практики забезпечення позову” від 12.12.2006р. № 01-8/2776, вирішую чи питання про забезпечення позову судом мають бути врах овані наступні вимоги:

- розумності, обґрунтованос ті і адекватності вимог заяв ника щодо забезпечення позов у;

- забезпечення збалансован ості інтересів сторін, а тако ж інших учасників судового п роцесу;

- наявності зв'язку між конк ретним заходом до забезпечен ня позову і предметом позовн ої вимоги, зокрема, чи спромож ний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення п озову;

- імовірності утруднення ви конання або невиконання ріше ння господарського суду в ра зі невжиття таких заходів;

- запобігання порушенню у зв 'язку із вжиттям таких заході в прав та охоронюваних закон ом інтересів осіб, що не є учас никами даного судового проце су.

Як вбачається, предметом п озову, зокрема, є вимоги про ви знання правочинів, що на прот язі 1997-2004рр., були укладені між п озивачами та Закритим акціо нерним товариством „Ілліч-Ст аль”, м.Маріуполь та MINUZ ENTERPRISES LIMITED, Nico sia, Cyprus та наслідком яких є перех ід права власності на належн і позивачам акції ВАТ „ММК ім .Ілліча” на користь відповід ача 1 та відповідача 4 та стягн ення моральної шкоди зі вказ аних відповідачів.

Недійсний правочин, за прип исом ч. 1 ст. 216 ЦК України, не ство рює юридичних наслідків, крі м тих, що пов'язані з його неді йсністю.

У разі недійсності правочи ну кожна із сторін зобов'язан а повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала н а виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, кол и одержане полягає у користу ванні майном, виконаній робо ті, наданій послузі, - відшкоду вати вартість того, що одержа но, за цінами, які існують на м омент відшкодування.

Водночас з цим, в силу встан овленої ст. 204 ЦК України презу мпції правомірності правочи ну, правочин є правомірним, як що його недійсність прямо не встановлена законом або якщ о він не визнаний судом недій сним.

Якщо недійсність правочин у прямо не встановлена закон ом, але одна із сторін або інша заінтересована особа запере чує його дійсність на підста вах, встановлених законом, та кий правочин може бути визна ний судом недійсним (оспорюв аний правочин) (п. 3. ст. 215 ЦК Укра їни).

Таким чином, суд вважає, що д о вирішення спору по суті та п рийняття господарським судо м рішення у справі, ЗАТ „Ілліч -Сталь” , м.Маріуполь та MINUZ ENTERPRISES LIM ITED, Nicosia, Cyprus можуть здійснити обтя ження акцій ВАТ „ММК ім. Ілліч а" різними зобов'язаннями, змі нити форми зберігання акцій ВАТ „ММК ім. Ілліча" з переведе нням акцій на рахунки невідо мих номінальних утримувачів , здійснити корпоративні оп ерації з акціями ВАТ „ММК ім. І лліча", продати наявні акції, щ о в подальшому утруднить чи з робить неможливим виконання рішення господарського суду .

Крім того, як встановлено су дом, згідно із публікацій в Ін тернет-виданнях позивачу ста ло відомо, що керівництво ЗАТ „Ілліч-Сталь" та ВАТ „ММК ім.І лліча" має намір провести зли ття цих товариств, в результа ті чого буде створене нове то вариство, а ЗАТ „Ілліч-Сталь" т а ВАТ „ММК ім. Ілліча" припинят ь своє існування з вилучення м із обігу своїх акцій.

Вчинення Відповідачами 1 та 4 визначених дій може призвес ти до неможливості або суттє вого ускладнення виконання р ішення суду у разі його винес ення на користь позивачів, ос кільки у разі здійснення ЗАТ „Ілліч-Сталь" та пов'язаним із ним емітентом акцій ВАТ „ММК ім. Ілліча" будь-яких правочин ів, можуть призвести до зменш ення кількості акцій ВАТ „ММ К ім. Ілліча" у ЗАТ „Ілліч-Стал ь", у тому числі і шляхом їх вил учення з обігу.

Щодо вимог про заборону То вариству з обмеженою відпові дальністю „Українська реєст раційна компанія” складати та надавати перелік осіб, які мають право на участь у загал ьних зборах акціонерів Відкр итого акціонерного товарист ва „Маріупольський металург ійний комбінат імені Ілліча" (код за ЄДРПОУ: 00191129) та Закритог о акціонерного товариства „І лліч-Сталь" (код за ЄДРПОУ: 24815801), т о суд вважає за необхідне від мовити у задоволенні зазна чених вимог у зв' язку з тим, що приписами ст. 67 ГПК України не допускається забезпечен ня позову у зазначений поз ивачем спосіб.

З огляду на наведене, оскіль ки до вирішення спору по суті залишається спірним питання про правомірність укладання між позивачами та відповіда чем 1 та відповідачем 2 правочи нів про перехід права власно сті на належні позивачам акц ії ВАТ „ММК ім.Ілліча” та врах овуючи об' єктивну можливіс ть порушення прав та охороню ваних законом інтересів пози вачів, суд вважає за необхідн е задовольнити заяву позивач ів частково і забезпечити по зов у справі №26/200пд.

Судом також враховується п озиція Вищого господарськог о суду України, сформульован а в п. 3 Роз' яснення „Про деяк і питання практики застосува ння заходів до забезпечення позову” від 23.08.94 р. N 02-5/611, про доціл ьність вирішення питання про вжиття забезпечувальних зах одів саме на стадії підготов ки справи до розгляду.

Про забезпечення позову ви носиться ухвала суду, яка є ви конавчим документом у розумі нні ст. 3 Закону України “Про в иконавче провадження”.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 4-5, 4-7, 66, 67, 86 Господар ського процесуального кодек су України, ст.ст. 3, 19 Закону Укр аїни „Про виконавче провадже ння”,

УХВАЛИВ:

1. Заяву позивачів про забезпечення позову задовол ьнити частково.

2. Вжити заходи до забез печення позову, шляхом:

- заборони Закритому акціо нерному товариству „Ілліч-Ст аль" (код за ЄДРПОУ:

24815801; місц езнаходження: 87504, м. Маріуполь, вул. Семашко, 18) вчиняти будь-як і дії

по відчуженню та(аб о) передачі третім особам, та(або) обтяженню зобов'язан нями

належних йому ак цій Відкритого акціонер ного товариства ”Маріуп ольський

металургійний к омбінат імені Ілліча" (код за Є ДРПОУ: 00191129, місцезнаходження : 87504, м. Маріуполь, вул. Левченка, 1), їх матеріалізації,

знеру хомлення, надання розпоря джень на обтяження, пере каз акцій, а також

пер едавальних розпоряджень, зді йснювати дії відносно розірв ання договору на ведення реє стру акцій Закритого акціоне рного товариства „Ілліч-Стал ь" та зміну реєстратора, що вед е цей реєстр;

- заборони Відкритому ак ціонерному товариству „ Маріупольський металургійн ий комбінат ім. Ілліча" (код за ЄДРПОУ: 00191129; місцезнаходження : 87504, м. Маріуполь, вул. Левченка, 1) збільшувати або зменшувати кількість акцій Відкритого акціонерного товариства „Ма ріупольський металургійний комбінат ім.Ілліча" існуючої номінальної вартості шляхом додаткової емісії, викупу ча стини випущених акцій та їх а нулювання, а також зменшення номінальної вартості акцій Відкритого акціонерного тов ариства ”Маріупольський ме талургійний комбінат ім.Іллі ча" та вилучення їх з обігу, зд ійснювати дії відносно ро зірвання договору на веденн я реєстру акцій Відкритого а кціонерного товариства „Мар іупольський металургійний к омбінат ім.Ілліча" та зміну ре єстратора, що веде цей реєстр ;

- заборони Товариству з обмеженою відповідальніст ю „Українська реєстраційна к омпанія" (код за ЄДРПОУ: 24261142; міс цезнаходження: 01054, м. Київ. вул. О . Гончара, 57-Б) вносити до систем реєстру власників іменних ц інних паперів Відкритого акц іонерного товариства „Маріу польський металургійний ком бінат імені Ілліча" (код за ЄДР ПОУ: 00191129, місцезнаходження: 87504, м . Маріуполь, вул. Левченка, 1) та Закритого акціонерного това риства „Ілліч-Сталь" (код за ЄД РПОУ: 24815801, місцезнаходження: 87504, м. Маріуполь, вул. Семашко, 18) зм іни у зв'язку з обтяженням цін них паперів зобов'язаннями, п ереведенням цінних паперів н а (з) особовий рахунок емітент а, зміни па підставі здійснен ня емітентом корпоративних о перацій, готувати до передач і та передавати системи реєс трів власників іменних цінни х паперів Відкритого акціоне рного товариства „Маріуполь ський металургійний комбіна т імені Ілліча" (код за ЄДРПОУ: 00191129) та Закритого акціоне рного товариства „Ілліч-Ст аль" (код ЄДРПОУ: 24815801) іншому р еєстроутримувачу в порушенн я умов договорів на ведення р еєстрів цих підприємств.

- заборони Товариству з обм еженого відповідальністю „У країнська депозитарна компа нія" (код за ЄДРПОУ 23527394; місцезн аходження: 01054. м. Київ, вул. О. Гон чара. 57-Б) здійснювати обліков і депозитарні операції (зара хування, списання, переказ, пе реміщення цінних паперів на рахунках у цінних паперах, на слідком чого є зміна кількос ті цінних паперів на рахунка х у цінних паперах, встановле ння або зняття обмежень щодо їх обігу, а також зміна місця зберігання (знаходження) деп озитарних активів) з цінними паперами Відкритого акціоне рного товариства „Маріуполь ський металургійний комбіна т імені Ілліча" (код за СДРПОУ: 00191 129) та Закритого акціонерног о товариства «Ілліч-Сталь» (к од за ЄДРІІОУ: 24815801), дії по склад анню облікових реєстрів влас ників цінних паперів, провед енню матеріалізації знерухо млених цінних паперів зазнач ених емітентів, видавати вип иски і довідки з рахунків у ці нних паперах та іншої інформ ації щодо операцій та стану р ахунків у цінних паперах Від критого акціонерного товари ства „Маріупольський металу ргійний комбінат імені Ілліч а" (код за ЄДРПОУ: 00191129) та Закрито го акціонерного товариства « Ілліч-Сталь» (код за ЄДРПОУ: 24815 801).

3. В задоволенні решти заяви відмовити.

4. Ухвала набирає закон ної сили 24.12.2009р. та є виконавчим документом у розумінні ст.ст . 3, 19 Закону України „Про викона вче провадження”, який може б ути пред' явлений до примусо вого виконання в порядку, пер едбаченому зазначеним Зако ном протягом 3 (трьох) років з н аступного дня після його при йняття.

5. Умисне невиконання цієї у хвали або перешкоджання її в иконанню утворює склад злочи ну, передбачений ст. 382 Криміна льного кодексу України.

6. Ухвала може бути оскаржен а через Господарський суд До нецької області в апеляційно му порядку протягом десяти д нів або в касаційному порядк у протягом одного місяця з дн я її винесення.

Суддя

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення24.12.2009
Оприлюднено26.03.2010
Номер документу7519016
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/200пд

Ухвала від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Іванченкова О.М.

Ухвала від 01.06.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Іванченкова О.М.

Ухвала від 27.05.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Іванченкова О.М.

Ухвала від 17.05.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Алєєва І.В.

Ухвала від 17.05.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Алєєва І.В.

Ухвала від 06.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Ухвала від 25.01.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Акулова Н.В.

Ухвала від 25.01.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Акулова Н.В.

Ухвала від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Іванченкова О.М.

Ухвала від 24.12.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Нестеренко Ю.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні