Рішення
від 03.07.2018 по справі 501/2266/17
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 03.07.2018

Справа № 501/2266/17

2/501/413/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2018 року Іллічівський міський суд Одеської області у складі:

головуючого судді - Пушкарського Д.В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Тимко М.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Іллічівського міського суду Одеської області цивільну справу за позовом об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ІЛКМАРКСА 2-Б до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,-

ВСТАНОВИВ:

До Іллічівського міського суду Одеської області звернувся голова правління об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ІЛКМАРКСА 2-Б (далі - ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б ) з позовом в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 заборгованість по оплаті за утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 3982,90 грн.; заборгованість за опалення 5824,67 грн.; витрати на правову допомогу в сумі 1000,00 грн., а також стягнути з відповідача судовий збір в загальному розмірі 2400,00 грн. (а.с.2-8). Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач ОСОБА_1, будучи власником квартири №72, загальною площею 60,3 кв.м., опалювальною площею 57,1 кв.м., використовуючи квартиру для власного проживання, та проживання членів своєї родини, не здійснює оплату за утримання будинку та прибудинковій території, а також оплату за опалення, у зв'язку з чим утворилась заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 3982,90 грн., за опалення - 5824,67 грн. Оскільки вказану заборгованість відповідач в добровільному порядку не погашає, то позивач був вимушений звернутися до суду з вказаним позовом.

Представник позивача надав заяву (а.с.113) в якій просив розгляд справи провести без його участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача був повідомлений належним чином про день, час та місце розгляду справи (а.с.110), в судове засідання не прибув, надав відзив на позовну заяву в якому просить суд у задоволенні позовних вимог відмовити мотивуючи тим, що між позивачем та відповідачем не має договірних відносин, відповідач не приймала участь у загальних зборах, не підписувала жодних документів, а тому позивач не має права вимоги до неї (а.с.86-87).

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б було створено у житловому будинку за адресою: 68004, Одеська область, м.Чорноморськ (Іллічівськ), вул.Віталія Шума (ОСОБА_2), 2-Б, та зареєстровано 07 листопада 2014 р., що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб (а.с.11).

Статут Об'єднання був затверджений Протоколом №4 від 04.11.2016 року загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку 2-Б по вул.В.Шума, м.Чорноморська (а.с.12-22). Загальними зборами мешканців будинку було прийнято рішення про прийняття будинку на баланс ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б та взяття в управління.

31.10.2015 року між попередньою керуючою компанією ТОВ Компанія Еліткомсервіс та ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б було підписано акт прийому передачі будинку в управляння останньому (а.с.23-26).

06 грудня 2015 р. відповідно до вимог ст.10 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та на підставі розділу 5 статуту ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б загальними зборами ОСББ було визначено розмір сплати за утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 3 грн. 53 коп. за 1 кв.м. загальної площі квартири для 1-го поверху будинку; 3 грн. 95 коп. за 1 кв.м. загальної площі квартири для 2-го - 16-го поверхів будинку (а.с.27-39).

20 листопада 2015 р. між ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б та ОСББ К.М.2 Г. було укладено договір №2/11.15 про відшкодування експлуатаційних витрат (а.с.40-42).

15 жовтня 2016 року між ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б та ОСББ К.М.2 Г. було укладено договір №1 про відшкодування експлуатаційних витрат (а.с.43-45).

Згідно п.1.2 цих договорів ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б відшкодовує експлуатаційні витрати цільовим щомісячним внеском в межах вартості експлуатаційних витрат на забезпечення життєдіяльності Будинку. Тариф визначається постачальником ОСББ К.М.2 Г. .

Пунктом 1.2 визначено, що склад Комплексу заходів з забезпечення життєдіяльності Будинку, за які здійснюється відшкодування Стороною-1 Стороні -2, це:

- оплата витратна природний газ для виробництва теплової енергії;

- оплата витрат на електроенергію для виробництва теплової енергії;

- оплата витрат на водопостачання для виробництва теплової енергії;

- оплата витрат на оренду газового обладнання та насосної станції;

- оплата витрат на технічне обслуговування газового обладнання та насосної станції;

- оплата витрат на працівників зайнятих в виробничому процесі виробництва теплової енергії;

- оплата інших витрат пов'язаних з виробництвом теплової енергії.

ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б за спожиту теплову енергію несло витрати, та на даний час має заборгованість перед постачальником ОСББ К.М.2 Г. в сумі 150300,78 грн.

Незважаючи на те що, відповідач ОСОБА_1 володіє у вказаному будинку квартирою №72, загальною площею 60,3 кв.м., опалювальною площею 57,1 кв.м., і вказану квартиру використовує для власного проживання, та проживання членів своєї родини, але оплату за утримання будинку та прибудинковій території, а також оплату за опалення вона не здійснює, що підтверджується розрахунком заборгованості, яка за період з листопада 2015 року по 01 квітня 2017 року становить: за опалення - 5824,67 грн., за утримання будинку та прибудинковій території - 3982,90 грн. (а.с.52,54).

Суду не надано доказів звернення відповідача ОСОБА_1, як то передбачено у т.ч. ст.18 Закону України Про житлово-комунальні послуги , до ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б з актом-претензією щодо невиконання, або неналежного виконання Об'єднанням співвласників своїх обов'язків по утриманню будинку та прибудинкової території, та по забезпеченню будинку потреб по опаленню.

Позивач намагався шляхом переговорів та без подання документів до суду зобов'язати ОСОБА_1 погасити заборгованість. Вимоги про погашення заборгованості розміщалися на дошці об'яв в будинку, надавалося попередження про заборгованість особисто, надсилалося поштою, надавалося повідомлення у газеті (а.с.48-51,53,55).

Відповідно ч.1 ст.4 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - Об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна , забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Відповідно до ч.5 ст.10 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов'язковим для всіх співвласників .

Відповідно ст.16 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - Об'єднання має право відповідно до законодавства та статуту об'єднання у т.ч. захищати права, представляти інтереси співвласників у судах, органах державної влади і органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності.

Відповідно до ч.8 ст.22 Закону Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку відмова від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається. Такі дії є порушенням прав інших членів об'єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості із плати по відповідних рахунках у примусовому порядку.

Згідно ст.360 Цивільного Кодексу України, власник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів обов'язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаними зі спільним майном.

В силу ст.322 ЦК України, власник зобов'язаний утримувати майно, яке йому належить, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст.179 ЖК України, користування будинками (квартирами) державного і громадського житлового фонду, фонду житлово-будівельних кооперативів, а також приватного житлового фонду та їх утримання здійснюється з обов'язковим додержанням вимог Правил користування приміщеннями жилих будинків і прибудинковими територіями , які затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Відповідач не спростувала, що користується наданими ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б комунальними послугами, але своєчасно вона не здійснює оплату за них.

Відповідно до розділу V п.2 Статуту ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б співвласник зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до ст.526 ЦК України, зобов'язання повинно виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст.610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до п.7 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків , затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 1992 року № 572, власник та наймач (орендар) квартири, житлового приміщення у гуртожитку, зобов'язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно з п.2 ч.1 ст.1 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку , об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (об'єднання) - це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до ст.15 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку , до обов'язків співвласників належить: своєчасна і в повному обсязі оплата належних внесків і платежів, відшкодування збитків заподіяних майну інших співвласників, виконання передбачених статутними документами обов'язків перед об'єднанням.

Суд вважає, що слід задовольнити позовну заяву ОСББ ІЛКМАРКСА 2-Б , оскільки відповідач ОСОБА_1 не сплачує кошти за спожиті житлово-комунальні послуги.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, у разі задоволення позову покладаються на відповідача. Так, позивачем були понесені судові витрати у вигляді сплати судового збору в загальному розмірі 2400,00 грн. та витрати на правову допомогу в сумі 1000,00 грн., що підтверджується відповідними квитанціями (а.с.1,9,10,56-57), які підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.263-265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ІЛКМАРКСА 2-Б до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ІЛКМАРКСА 2-Б (код ЄДРПОУ 39481757) заборгованість по оплаті за утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 3982,90 (три тисячі дев'ятсот вісімдесят дві гривні 90 коп.).

Стягнути з ОСОБА_1, на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ІЛКМАРКСА 2-Б (код ЄДРПОУ 39481757) заборгованість за опалення в розмірі 5824,67 (п'ять тисяч вісімсот двадцять чотири гривні 67 коп.).

Стягнути з ОСОБА_1, на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ІЛКМАРКСА 2-Б (код ЄДРПОУ) судовий збір у розмірі 2400,00 (дві тисячі чотириста гривень) та витрати на правову допомогу в сумі 1000,00 (одна тисяча гривень).

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Одеської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя

СудІллічівський міський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення03.07.2018
Оприлюднено11.07.2018
Номер документу75205343
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —501/2266/17

Ухвала від 26.12.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Кузнєцов Віктор Олексійович

Ухвала від 27.12.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Кузнєцов Віктор Олексійович

Постанова від 14.11.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Журавльов О. Г.

Ухвала від 08.10.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Журавльов О. Г.

Ухвала від 27.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Журавльов О. Г.

Ухвала від 27.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Журавльов О. Г.

Рішення від 03.07.2018

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

Ухвала від 02.11.2017

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні