Ухвала
від 16.07.2018 по справі 816/1592/18
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

16 липня 2018 року м. ПолтаваСправа № 816/1592/18

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Сич С.С.,

за участю:

секретаря судового засідання - Колодяжного Д.В.,

представників позивача - Драпак Л.О., Сліпця В.П.,

представника відповідача - Костюк Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження справу за адміністративним позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), -

В С Т А Н О В И В:

15 травня 2018 року Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" про: застосування до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" (код ЄДРПОУ 34397674) заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі торговельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Соборна, 21, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки; встановлення Товариству з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" (код ЄДРПОУ 34397674) наступний порядок і спосіб виконання судового рішення - заборонити користуватися за призначенням будівлею торговельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Соборна, 21 та відключити її від електропостачання.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 21 травня 2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі №816/1592/18, клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження задоволено, розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 08 червня 2018 року заяву відповідача із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження у справі № 816/1592/18 залишено без задоволення.

Водночас, заява відповідача із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, яка надійшла до суду 07 червня 2018 року, крім іншого, містить клопотання представника відповідача про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача фізичної особи-підприємця ОСОБА_5, в обґрунтування якого зазначено, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки фізичної особи-підприємця ОСОБА_5.

Вирішуючи клопотання представника відповідача про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача фізичної особи-підприємця ОСОБА_5, суд виходить з наступного.

Судом встановлено, що між Товариством з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_5 укладено договір оренди №75 від 01 квітня 2016 року /а.с. 55-63/, відповідно до пункту 1.1 якого Орендодавець (Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук") передає, а Орендар (фізична особа-підприємець ОСОБА_5) приймає у тимчасове оплачуване користування нежитлове приміщення, а саме частину будівлі ТЦ на першому поверсі загальною площею 7,3 кв.м, іменоване далі за текстом "Об'єкт оренди", у відповідності з Правилами і Положенням ТЦ, Додатком 3-1 до даного Договору ("Технічна специфікація Об'єкта оренди" - погоджується Сторонами на момент підписання Договору). Згідно пункту 3.1 цього договору даний договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами і діє 2 роки 11 місяців.

Відповідно до частини 2 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

З огляду на вищевикладене, заслухавши думку учасників справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника відповідача про залучення третьої особи та залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача фізичну особу-підприємця ОСОБА_5 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, АДРЕСА_1, 39600), оскільки рішення у справі може вплинути на права даної особи, з огляду на те, що фізична особа-підприємець ОСОБА_5 користується частиною будівлі ТЦ на першому поверсі загальною площею 7,3 кв.м на підставі договору оренди № 75 від 01 квітня 2016 року.

Також, у судовому засіданні 16 липня 2018 року судом за власною ініціативою постановлено на обговорення учасників справи питання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Профешинал клас", яке є орендарем частини нежитлових приміщень першого та другого поверхів торгівельно-розважального центра з підприємствами громадського харчування та побутового обслуговування загальною площею 1620,95 кв.м., розташованого за адресою: вул. Соборна, 21, м. Кременчук Полтавської області.

Представники сторін у судовому засіданні не заперечували проти залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Профешинал клас".

Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 10.05.2018 №123400678 підтверджено, що у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно міститься запис про інше речове право 24619616, за змістом якого Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Профешинал клас" є орендарем частини нежитлових приміщень першого та другого поверхів торговельно-розважального центра з підприємствами громадського харчування та побутового обслуговування загальною площею 1620,95, з яких: 1293,45 кв. м розташовані на 1-му поверсі літ "А", що складає 7/50 частин будівлі, та 327,5 кв.м розташовані на 2-му поверсі літ "А", що складає 2/50 частини будівлі /а.с. 15-17/.

З огляду на вищевикладене, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Профешинал клас" (ідентифікаційний код 35316486, вул. Володимира Сосюри, будинок 6, корпус В, Сектор В 4.10.2, м. Київ, 02090), оскільки рішення у справі також може вплинути на права даної особи з огляду на те, що за Товариством з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Профешинал клас" зареєстровано право користування (найму (оренди)) частини нежитлових приміщень першого та другого поверхів торгівельно-розважального центра з підприємствами громадського харчування та побутового обслуговування, розташованого за адресою: вул. Соборна, 21, м. Кременчук Полтавської області.

Також 20 червня 2018 року до суду надійшло клопотання представника позивача про витребування доказів, зокрема, про витребування від Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" оригіналів для огляду у судовому засіданні та належним чином засвідчених копій для залучення до матеріалів справи: додатку № 2-1 "Цільове призначення Об'єкта оренди" до договору оренди № 75 від 01.04.2016; технічного паспорту на будівлю торгівельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" в м. Кременчук, Полтавської області, вул. Соборна, 21; проектної документації на будівлю торгівельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" в м. Кременчук, Полтавської області, вул. Соборна, 21 з висновком експертизи про відповідність нормам і правилам пожежної безпеки та, зокрема, планом проекту першого поверху торгівельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" в м. Кременчук, Полтавської області, вул. Соборна, 21.

Представники позивача у судовому засіданні підтримали клопотання про витребування доказів та просили його задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечував проти задоволення вказаного клопотання в частині витребування проектної документації, в іншій частині проти задоволення такого клопотання не заперечував.

Частиною 4 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Статтею 72 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з частинами 1, 4 статті 73 Кодексу адміністративного судочинства України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Відповідно до частини 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Згідно з приписами частини 3 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України докази суду надають учасники справи.

Відповідно до приписів частини 1 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно з частиною 3 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Частиною 6 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Частиною 2 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Враховуючи викладене, з метою всебічного та повного з'ясування обставин справи, суд вважає за необхідне витребувати від відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" засвідчені належним чином копії: додатку № 2-1 "Цільове призначення Об'єкта оренди" до договору оренди № 75 від 01.04.2016; технічного паспорту на будівлю торгівельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" в м. Кременчук, Полтавської області, вул. Соборна, 21.

Водночас, проектна документація на будівлю торгівельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" в м. Кременчук, Полтавської області, вул. Соборна, 21 з висновком експертизи про відповідність нормам і правилам пожежної безпеки та, зокрема, планом проекту першого поверху торгівельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" в м. Кременчук, Полтавської області, вул. Соборна, 21, не містить інформації щодо предмета доказування у даній справі, оскільки у даній справі не підлягає встановленню обставина щодо дотримання (не дотримання) вимог законодавства України при здійсненні проектування будівлі торгівельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" в м. Кременчук, Полтавської області, вул. Соборна, 21.

Відтак, клопотання представника позивача про витребування доказів у вказаній частині задоволенню не підлягає.

Таким чином, клопотання представника позивача про витребування доказів підлягає задоволенню частково.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 49, 72, 77, 80, 243, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника відповідача про залучення третьої особи - задовольнити.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача фізичну особу-підприємця ОСОБА_5 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, АДРЕСА_1, 39600).

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Профешинал клас" (ідентифікаційний код 35316486, вул. Володимира Сосюри, будинок 6, корпус В, Сектор В 4.10.2, м. Київ, 02090).

Запропонувати третім особам у строк до 30 липня 2018 року надати до суду пояснення щодо позову за правилами, встановленими частинами 2-4 статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Клопотання представника позивача про витребування доказів задовольнити частково.

Витребувати від відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" засвідчені належним чином копії:

- додатку № 2-1 "Цільове призначення Об'єкта оренди" до договору оренди № 75 від 01.04.2016;

- технічного паспорту на будівлю торгівельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" в м. Кременчук, Полтавської області, вул. Соборна, 21.

Витребувані документи надати до суду у строк до 30 липня 2018 року.

В іншій частині клопотання про витребування доказів - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили негайно після її проголошення.

Повний текст ухвали складено 17 липня 2018 року.

Суддя С.С. Сич

Дата ухвалення рішення16.07.2018
Оприлюднено17.07.2018
Номер документу75323453
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю

Судовий реєстр по справі —816/1592/18

Ухвала від 03.08.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 16.07.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 08.06.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 21.05.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні