Ухвала
від 03.08.2018 по справі 816/1592/18
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

03 серпня 2018 рокум. ПолтаваСправа № 816/1592/18

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Сич С.С.,

за участю:

секретаря судового засідання - Дубінчина О.М.,

представників позивача - Драпак Л.О., Головка Л.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву позивача про відмову від позову та стягнення судових витрат у справі за адміністративним позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук", треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: фізична особа-підприємець ОСОБА_5, Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Профешинал клас", про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), -

В С Т А Н О В И В:

15 травня 2018 року Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" про: застосування до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" (код ЄДРПОУ 34397674) заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі торговельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Соборна, 21, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки; встановлення Товариству з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" (код ЄДРПОУ 34397674) наступний порядок і спосіб виконання судового рішення - заборонити користуватися за призначенням будівлею торговельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Соборна, 21 та відключити її від електропостачання.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 21 травня 2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі №816/1592/18, клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження задоволено, розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 08 червня 2018 року заяву відповідача із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження у справі № 816/1592/18 залишено без задоволення.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 16 липня 2018 року клопотання представника відповідача про залучення третьої особи - задоволено. Залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача фізичну особу-підприємця ОСОБА_5. Залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Профешинал клас". Клопотання представника позивача про витребування доказів задовольнити частково. Витребувано від відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" засвідчені належним чином копії: додатку № 2-1 "Цільове призначення Об'єкта оренди" до договору оренди № 75 від 01.04.2016; технічного паспорту на будівлю торгівельно-розважального центру "ГАЛАКТИКА" в м. Кременчук, Полтавської області, вул. Соборна, 21. В іншій частині клопотання про витребування доказів - відмовлено.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 16 липня 2018 року оголошено перерву у судовому засіданні до 10:00 03 серпня 2018 року.

02 серпня 2018 року до суду надійшла заява позивача про відмову від позову та стягнення судових витрат, у якій позивач просить провадження у справі №816/1592/18 закрити та постановити рішення про стягнення з відповідача та повернення позивачу Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області судових витрат, а саме судового збору в сумі 1762 грн.

В обґрунтування вказаної заяви представником позивача зазначено, що 01 серпня 2018 року на адресу Кременчуцького МРУ ГУ ДСНС України у Полтавській області надійшов лист ТОВ "ТРК "Кременчук" від 01.08.2018 № 60 із додатками, у якому міститься інформація про усунення відповідачем останнього з порушень вимог пожежної безпеки, а саме: вивільнення шляху евакуації на першому поверсі шляхом закриття улаштованого там магазину непродовольчих товарів. Вказаний факт підтверджується актом повернення об'єкту оренди з орендованого користування за договором оренди № 75 від 01 квітня 2016 року та чотирма фотографіями, залученими у якості додатків до вказаного листа. Прийнявши до уваги вказаний лист відповідача та додані до нього матеріали, Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області визнає повне усунення відповідачем порушень вимог пожежної безпеки, які стали підставою для подання до суду адміністративного позову від 14.05.2018 №04-2888/08.01 про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) стосовно заборони користування за призначенням будівлею торгівельно-розважального центру "Галактика" в м. Кременчуці по вул. Соборній, 21. Позивач вважає, що всі понесені позивачем у справі витрати мають бути присуджені з відповідача, посилаючись на те, що позов задоволений відповідачем після подання позовної заяви.

Представники позивача у судовому засіданні підтримали заяву про відмову від позову та стягнення судових витрат, посилаючись на повне усунення відповідачем порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, які були підставою для звернення до суду з даним позовом.

Вирішуючи заяву позивача про відмову від позову та стягнення судових витрат, суд дійшов наступних висновків.

Частиною 1 статті 47 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що крім прав та обов'язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову.

Частиною 1 статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Згідно з частиною 3 статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог.

Частиною 5 статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Судом встановлено, що начальник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області Салогуб В.А., яким підписано заяву про відмову від позову в інтересах позивача, не обмежений у повноваженнях на вчинення вказаних дій, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань /а.с. 32/.

У заяві про відмову від позову та стягнення судових витрат Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області визнає повне усунення відповідачем порушень вимог пожежної безпеки, які стали підставою для подання до суду адміністративного позову від 14.05.2018 №04-2888/08.01, на підтвердження чого позивачем надано до суду копію акту, складеного за результатами проведення позапланової перевірки щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки Товариством з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" №141 від 06.06.2018, копію листа Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" від 01.08.2018 з додатками, у тому числі, з копією акта № 2 від 30.07.2018 повернення об'єкту оренди з орендного користування до договору оренди № 75 від 01.04.2016.

На виконання вимог частини 2 статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України до ухвалення судового рішення у зв'язку з відмовою позивача від позову суд роз'яснив наслідки відповідних процесуальних дій.

Враховуючи те, що дії позивача щодо відмови від позову не суперечать закону та не порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси, беручи до уваги, що представник позивача не обмежений у повноваженнях на вчинення таких дій, суд вважає за можливе прийняти відмову позивача від позову.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від адміністративного позову і відмову прийнято судом.

Отже, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для закриття провадження у справі.

Частиною другою статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Розподіл витрат у разі відмови позивача від позову визначено статтею 140 Кодексу адміністративного судочинства України, яка у даному випадку є спеціальною нормою, що підлягає застосуванню.

Відповідно до статті 140 Кодексу адміністративного судочинства України у разі відмови позивача від позову понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються із позивача, крім випадків, коли позивач звільнений від сплати судових витрат. Однак якщо позивач відмовився від позову внаслідок задоволення його відповідачем після подання позовної заяви, то суд за заявою позивача присуджує всі понесені ним у справі витрати із відповідача.

При зверненні до суду з даним позовом позивачем Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області сплачено судовий збір у сумі 1762 грн., що підтверджується платіжним дорученням №352 від 11.05.2018 /а.с. 5/.

З огляду на вищевикладене, враховуючи, що позивач відмовився від позову внаслідок задоволення його відповідачем після подання позовної заяви, та позивачем подано заяву про стягнення судових витрат, суд вважає за необхідне стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" (ідентифікаційний код 34397674, вул. Леніна, 21, м. Кременчук, Полтавська область, 39600) на користь Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області (ідентифікаційний код 38610079, вул. Маршала Бірюзова, 26/1, м. Полтава, 36007) витрати зі сплати судового збору в сумі 1762 грн. (одна тисяча сімсот шістдесят дві гривні).

На підставі викладеного, статтями 140, 189, 238, 243, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Прийняти відмову позивача від позову.

Закрити провадження в адміністративній справі №816/1592/18 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук", треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: фізична особа-підприємець ОСОБА_5, Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Профешинал клас", про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

Роз'яснити, що повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРК "Кременчук" (ідентифікаційний код 34397674, вул. Леніна, 21, м. Кременчук, Полтавська область, 39600) на користь Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області (ідентифікаційний код 38610079, вул. Маршала Бірюзова, 26/1, м. Полтава, 36007) витрати зі сплати судового збору в сумі 1762 грн. (одна тисяча сімсот шістдесят дві гривні).

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п'ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення до апеляційного адміністративного суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться Полтавський окружний адміністративний суд.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VIII.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її проголошення.

Повний текст ухвали складено 06 серпня 2018 року.

Суддя С.С. Сич

Дата ухвалення рішення03.08.2018
Оприлюднено09.08.2018
Номер документу75697988
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю

Судовий реєстр по справі —816/1592/18

Ухвала від 03.08.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 16.07.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 08.06.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 21.05.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні